ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών»

«Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Το DPA σημειώνει πως λίγες ημέρες πριν από την επέτειο των 50 χρόνων από «τη διχοτόμηση της Κύπρου», παρά τις πολλές προσπάθειες διαμεσολάβησης, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η επανένωση της νήσου, καθώς το τελευταίο διάστημα τόσο ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Eρσίν Τατάρ, όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέρ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της λύσης δύο κυρίαρχων κρατών, κάτι που απορρίπτουν όχι μόνο η Λευκωσία, αλλά και το Βερολίνο, η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ.

 «Είμαι ευγνώμων για τη συνδρομή της Γερμανίας», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου, Σταϊνμάγιερ, στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ πρόσθεσε ότι η εμπειρία της επανένωσης της Γερμανίας είναι πολύτιμη για την Κύπρο, όπως επίσης η συνδρομή του Βερολίνου στη διαμόρφωση μιας θετικής ευρω-τουρκικής ατζέντας είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση της επανένωσης.

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την Ομάδα Πρωτοβουλίας Παιδιών Αγνοουμένων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ομάδα Πρωτοβουλίας Παιδιών Αγνοουμένων, στην παρουσία και της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κας Άννας Αριστοτέλους.
Κατά τη συνάντηση η Ομάδα Πρωτοβουλίας χάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια φανέλα με την αναγραφή "1619- Ομάδα Πρωτοβουλίας Παιδιών Αγνοουμένων".
Μετά τη συνάντηση, η κα Αριστοτέλους δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ομάδα αφορά «τα αθώα θύματα της τουρκικής εισβολής, τις παράπλευρες απώλειες της εισβολής. Η απώλεια ενός από τους γονείς και ειδικότερα του πατέρα την τότε εποχή στιγμάτισε τη ζωή αυτών των παιδιών.

Πρώτη φορά η Πολιτεία, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντικρίζει αυτά τα παιδιά σε αυτή τη διάσταση. Από την πρώτη στιγμή τα στηρίξαμε και αναδείξαμε αυτή την ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον πατέρα που έχασαν, αλλά στεκόμαστε δίπλα τους, τους στηρίζουμε για να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα τους.

Όπως είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να αντικρίζονται τα παιδιά αυτά στο γενικότερο σύνολο των ευάλωτων ομάδων της Κύπρου, αλλά θα πρέπει να τους παραχωρηθούν ευεργετήματα, πέραν από αυτά που δικαιούται ο κάθε ευάλωτος πολίτης. Για αυτό και θα εξεταστούν με κάθε σοβαρότητα όλα τα αιτήματα τους από την Πολιτεία».

Ερωτηθείσα αν τα αιτήματα αυτά αφορούν ζητήματα που θα πρέπει να τύχουν έγκρισης από τη Βουλή, η κα Αριστοτέλους είπε ότι «βασικά θα εξεταστούν από τα αρμόδια Υπουργεία, ανάλογα με τη φύση του προβλήματος, με απώτερο σκοπό τη θετική προσέγγιση, ως οι οδηγίες του Προέδρου, των αιτημάτων των παιδιών των αγνοουμένων».

Σε ερώτηση αν τα αιτήματα αφορούν επιδόματα, η κα Αριστοτέλους είπε ότι «σίγουρα η οικονομική στήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική και είναι θέμα που θα εξεταστεί με τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά και η ψυχολογική στήριξη την οποία αυτά τα παιδιά εδώ και 50 χρόνια δεν έχουν λάβει. Αντιλαμβάνεστε, είναι τραγικό το γεγονός να μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά μόνα, με ένα γονέα, και ειδικότερα τον καιρό εκείνο, χωρίς την παρουσία του πατέρα και σε μια πολυμελή οικογένεια με τόσες στερήσεις. Αυτά τα παιδιά αντικρίζονται ως ήρωες από την Πολιτεία».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνέρχεται η ΕΚΤ: Πότε αναμένεται η επόμενη μείωση επιτοκίων – Η εικόνα της οικονομίας και η κατάσταση στην Κύπρο

Ηλεκτροδότηση: Πως προκύπτουν οι βλάβες; – Πόσο χρόνο χρειάζεται η αποκατάσταση και πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνεται άμεσα η ΑΗΚ

Τον παρακολουθούσε για μέρες σε δρόμο της Λεμεσού – Του έδωσε γροθιά και πρόταξε μαχαίρι εναντίον του

Η προσευχή του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου με θέα τη θάλασσα - Δείτε φωτογραφία

Στάλθηκε μέσω Κύπρου ανθρωπιστική βοήθεια 200 τόνων προς τη Γάζα



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top