ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διοικητικό πρόστιμο από Αρχή Ραδιοτηλεόρασης στο Σίγμα

Διοικητικό πρόστιμο από Αρχή Ραδιοτηλεόρασης στο Σίγμα

Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ στον τηλεοπτικό οργανισμό ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΣΙΓΜΑ (SIGMA TV) σε αυτεπάγγελτη διερεύνηση οκτώ παραβάσεων για ρεπορτάζ για τις Κεντρικές Φυλακές που μεταδόθηκε στις 22.7.2022.

Οπως αναφέρει στην απόφασή της, ημερομηνίας 24 Ιανουαρίου του 2024, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στις 26 Απριλίου 2023 η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου αποφάσισε ότι στην παρούσα υπόθεση υπάρχουν παραβάσεις των άρθρων 26(2) και 29(1) του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμου 7(Ι)/1998 (όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα) και των Κανονισμών 21 (5) και (6), 24 (1)(α), 2(β) και 2(δ) και 28(2) των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000. 

Η Αρχή αναφέρει σε απόφασή της τον Απρίλη του 2023 ότι στις 22.7.2022 μεταξύ των ωρών 20:00 – 21:00, ο τηλεοπτικός οργανισμός μετέδωσε στο πλαίσιο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων ρεπορτάζ το οποίο δεν χαρακτηριζόταν από αντικειμενικότητα και πολυφωνία, αναφορικά με κοινωνικό θέμα που απασχολούσε την κοινή γνώμη, ότι μετέδωσε εντός οικογενειακής ζώνης οπτικό περιεχόμενο που δεν ήταν κατάλληλο για όλο το κοινό, ότι μετέδωσε το ρεπορτάζ χωρίς αυτό να έχει προπαρασκευαστεί και μεταδοθεί με ακρίβεια, αντικειμενικότητα, αμεροληψία, πολυμέρεια, και τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα, ότι μεταδόθηκαν κοντινά πλάνα σε σοβαρά τραυματισμένους ως αποτέλεσμα ατυχήματος ή εγκληματικής ενέργειας, ότι μετέδωσε σκηνές ακατάλληλες για ανηλίκους χωρίς να είναι σύντομες και χωρίς να υπάρχει οπτική ή ηχητική (λεκτική) προειδοποίηση, και ότι μετέδωσε στο πλαίσιο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια του οποίου παρατηρήθηκε αλλοίωση των απόψεων και θέσεων που εκφράστηκαν.

Ο δικηγόρος του οργανισμού, κ. Βορκάς, ανέφερε ότι  εκ μέρους του τηλεοπτικού οργανισμού έγινε προσπάθεια να ληφθούν τα μέτρα για να εξασφαλιστεί η πολυφωνία και να ακουστεί και η αντίθετη άποψη και ότι η απόφαση της Αρχής είναι σεβαστή και όσα καταγράφονται στις Αποφάσεις της λαμβάνονται υπόψη από τον οργανισμό.

Ο κ. Βορκάς, σημείωσε ότι θεωρούν ότι δόθηκε προειδοποίηση με τις αναφορές των δημοσιογράφων σε ρεπορτάζ και σκηνές με ακραία βία και θεωρούν ότι ο μέσος τηλεθεατής θα αντιλαμβανόταν τα ζητήματα τα οποία εξάγονται από μια τέτοια αναφορά. Πρόσθεσε ότι θεωρούν πως έγιναν εκ μέρους των δημοσιογράφων τα απαραίτητα διαβήματα για διασφάλιση της πολυφωνίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα από την πλευρά των κεντρικών φυλακών.

Η Αρχή σημειώνει ότι «λαμβάνει υπόψη την απολογία του οργανισμού, ωστόσο επισημαίνει ότι η οποιαδήποτε απολογία δεν αναιρεί τη διάπραξη των σοβαρών παραβάσεων που παρατηρήθηκαν και υπογραμμίζει την ανάγκη ο οργανισμός να ακολουθεί πιστά το σύνολο της κείμενης ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας».

Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, αφού έλαβε σοβαρά υπόψη όλα τα ενώπιόν της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων όλων των θέσεων του οργανισμού, γραπτών και προφορικών για σκοπούς επιβολής κυρώσεων, καθώς και την φύση, τη βαρύτητα και τη διάρκεια των παραβάσεων, αποφασίζει να επιβάλει στον οργανισμό για τις παραβάσεις που έγιναν στις 22/7/2022, κυρώσεις ως ακολούθως:

Για την παράβαση του άρθρου 26(2) του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμου 7(Ι)/1998 (υποστοιχείο 1) η Αρχή επιβάλλει το διοικητικό πρόστιμο των 500€.

Για την παράβαση του άρθρου 29(1) του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμου 7(Ι)/1998 (υποστοιχείο 2) η Αρχή επιβάλλει το διοικητικό πρόστιμο των 500€.

Για την παράβαση του Κανονισμού 21(5) των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 (Κ.Δ.Π. 10/2000) (υποστοιχείο 3) η Αρχή δεν επιβάλλει οποιανδήποτε κύρωση, λόγω ομοιότητας των γεγονότων και συστατικών στοιχείων των παραβάσεων με εκείνων του υποστοιχείου 2, στο οποίο έχει ήδη επιβληθεί κύρωση.

Για την παράβαση του Κανονισμού 21(6) των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 (Κ.Δ.Π. 10/2000) (υποστοιχείο 4) η Αρχή δεν επιβάλλει οποιανδήποτε κύρωση, λόγω ομοιότητας των γεγονότων και συστατικών στοιχείων των παραβάσεων με εκείνων του υποστοιχείου 2, στο οποίο έχει ήδη επιβληθεί κύρωση.

Για την παράβαση του Κανονισμού 24(1)(α) των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 (Κ.Δ.Π. 10/2000) (υποστοιχείο 5) η Αρχή δεν επιβάλλει οποιανδήποτε κύρωση, λόγω ομοιότητας των γεγονότων και συστατικών στοιχείων των παραβάσεων με εκείνων του υποστοιχείου 1, στο οποίο έχει ήδη επιβληθεί κύρωση.

Για την παράβαση του Κανονισμού 24(2)(β) των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 (Κ.Δ.Π. 10/2000) (υποστοιχείο 6) η Αρχή δεν επιβάλλει οποιανδήποτε κύρωση, λόγω ομοιότητας των γεγονότων και συστατικών στοιχείων των παραβάσεων με εκείνων του υποστοιχείου 2, στο οποίο έχει ήδη επιβληθεί κύρωση.

Για την παράβαση του Κανονισμού 24(2)(δ) των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 (Κ.Δ.Π. 10/2000) (υποστοιχείο 7) η Αρχή δεν επιβάλλει οποιανδήποτε κύρωση, λόγω ομοιότητας των γεγονότων και συστατικών στοιχείων των παραβάσεων με εκείνων του υποστοιχείου 2, στο οποίο έχει ήδη επιβληθεί κύρωση.

Για την παράβαση του Κανονισμού 28(2) των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 (Κ.Δ.Π. 10/2000) (υποστοιχείο 8) η Αρχή επιβάλλει την κύρωση της Προειδοποίησης.

Ο οργανισμός καλείται να εμβάσει προς την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου το διοικητικό πρόστιμο των €1000 που του έχει επιβληθεί μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την κοινοποίηση σ’ αυτόν της παρούσας απόφασης.

Η Αρχή εφιστά την προσοχή του Οργανισμού σε πιθανές παρόμοιες, μελλοντικές παραβάσεις εκ μέρους του.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση από τον δικηγόρο Αλέξανδρο Κληρίδη, αναφέρεται ότι "το Σίγμα καταδικάστηκε γιατί παρουσίασε αποσπάσματα συνέντευξης με σχολιασμό που αλλοίωνε την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να εξάγονται λανθασμένα συμπεράσματα, αφού η συνεντευξιαζόμενη, πρώην κρατούμενη, αναφερόταν σε γεγονότα που είχαν συμβεί πριν 13 χρόνια, επί προηγούμενης Διεύθυνσης, κάτι που παρέλειψε να αναφέρει ο σταθμός".

«Η Αρχή εξέτασε αυτεπάγγελτα τις εν λόγω παραβιάσεις και αφού αυτές ήρθαν στην αντίληψη της από καταγγελίες που έγιναν από πολίτες, εκ των οποίων ήταν και δική μας. Ενόψει των όσων αναφέρονται στην εν λόγω απόφαση, μελετούνται περαιτέρω καταγγελίες και νομικά μέτρα εναντίον του καναλιού και των εμπλεκομένων ατόμων», καταλήγει ο κ. Κληρίδης. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ηλεκτροδότηση: Πως προκύπτουν οι βλάβες; – Πόσο χρόνο χρειάζεται η αποκατάσταση και πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνεται άμεσα η ΑΗΚ

• Φωτιά στον Ξυλιάτο: Αστυνομικός ο ένας συλληφθείς - Τέθηκε σε διαθεσιμότητα

• Τον παρακολουθούσε για μέρες σε δρόμο της Λεμεσού – Του έδωσε γροθιά και πρόταξε μαχαίρι εναντίον του

• Μοιρασμένοι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές για τη στήριξη σε φον ντερ Λάιεν - Ποιος προβληματίζεται ακόμη

• Θλίψη στον ιατρικό κόσμο: «Έφυγε» ο Πανίκος Γιάννικος - Πότε θα γίνει η κηδεία και η παράκληση της οικογένειας



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών»

«Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top