ΥΓΕΙΑ

Άσθμα: Πιο ευπαθή τα παιδιά που παίρνουν αντιβιοτικά – Το συμπλήρωμα που προστατεύει τους πνεύμονες

Άσθμα: Πιο ευπαθή τα παιδιά που παίρνουν αντιβιοτικά – Το συμπλήρωμα που προστατεύει τους πνεύμονες

Η πρώιμη έκθεση σε αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια ευαισθησία στο άσθμα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Monash. Ακόμα σημαντικότερη, όμως, είναι και μια διαπίστωση της ερευνητικής ομάδας από την ίδια μελέτη, ότι μόριο που παράγεται από τα βακτήρια του εντέρου και το οποίο απομόνωσαν, στο μέλλον θα μπορούσε να δοκιμαστεί ως μια απλή θεραπεία, με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής, για τα παιδιά που κινδυνεύουν από άσθμα, ώστε να προληφθεί η ανάπτυξη της νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Immunity, εντόπισε το μόριο IPA, που παράγεται από τα βακτήρια σε ένα υγιές έντερο, το οποίο θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη προστασία από το άσθμα. Η εύρεσή του εξηγεί τον λόγο που η επαναλαμβανόμενη χρήση αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος, σύμφωνα με τον επικεφαλής καθηγητή Δρα Ben Marsland: «Γνωρίζουμε ότι η επαναλαμβανόμενη χρήση αντιβιοτικών νωρίς στη ζωή διαταράσσει την υγιή μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου ενός ατόμου και αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργιών και άσθματος. Έχουμε διαπιστώσει, επίσης, ότι συνέπεια της θεραπείας με αντιβιοτικά είναι η εξάντληση των βακτηρίων που παράγουν το μόριο ΙΡΑ, μειώνοντας έτσι ένα βασικό μόριο που έχει τη δυνατότητα να προλαμβάνει το άσθμα» εξηγεί.

Όπως τονίζει ο καθηγητής, τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ατόμου θεωρούνται κρίσιμα για την ανάπτυξη ενός σταθερού εντερικού μικροβιώματος. Η χλωρίδα του διαμορφώνεται πρωτίστως από την πρόσληψη τροφής – τόσο από το γάλα όσο και από τις στερεές τροφές – καθώς και από τη γενετική και την περιβαλλοντική έκθεση: «Τα βρέφη με υψηλό κίνδυνο αλλεργιών και άσθματος έχει αποδειχθεί ότι έχουν διαταραγμένη και καθυστερημένη ωρίμανση του εντερικού μικροβιώματος» συμπληρώνει.

Τα αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του μικροβιώματος, τονίζει ο καθηγητής: «Η χρήση αντιβιοτικών κατά το πρώτο έτος της ζωής μπορεί να μειώσει τα βακτήρια που προάγουν την υγεία. Πλέον, γνωρίζουμε από την έρευνά μας ότι τα αντιβιοτικά οδηγούν σε μείωση του μορίου ΙΡΑ, το οποίο έχουμε διαπιστώσει ότι είναι κρίσιμο σε πρώιμη ηλικία, καθώς ωριμάζουν τα πνευμονικά μας κύτταρα, καθιστώντας το υποψήφιο για την πρόληψη της φλεγμονής των αλλεργικών αεραγωγών».

Το πείραμα

Διερευνώντας την επίδραση των αντιβιοτικών σε ποντίκια, με προδιάθεση να αναπτύξουν άσθμα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι, όταν τους χορηγούνταν αντιβιοτικά σε νεαρή ηλικία, τα ποντίκια ήταν πιο επιρρεπή σε αλλεργική φλεγμονή των αεραγωγών που προκαλούσε το ακάρεο της οικιακής σκόνης, μια κατάσταση που διαρκούσε μέχρι την ενηλικίωση. Η συσχέτιση του άσθματος με την έκθεση σε ακάρεα οικιακής σκόνης είναι ήδη γνωστή.

Αυτή η ευαισθησία διατηρήθηκε μακροπρόθεσμα, ακόμη και μετά την επαναφορά του μικροβιώματος του εντέρου και των επιπέδων του μορίου ΙΡΑ στο φυσιολογικό, γεγονός που υπογραμμίζει ότι η λειτουργία αυτού του μορίου ήταν ιδιαίτερα σημαντική στα πρώτα χρόνια της ζωής.

Όταν, στη συνέχεια, η διατροφή αυτών των πειραματόζωων συμπληρώθηκε με το μόριο IPA νωρίς στη ζωή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια θεραπεύτηκαν αποτελεσματικά από την ανάπτυξη της αλλεργικής φλεγμονής των αεραγωγών που προκαλείται από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, ή άσθματος, στην ενήλικη ζωή.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ενοχλούσε γυναίκες σε πισίνα ξενοδοχείου – 45χρονη του έκανε παρατήρηση και αυτός την γρονθοκόπησε

• Σε έχει «πιάσει» κάμερα; Τι συμβαίνει αν εκκρεμεί εξώδικο και επιχειρήσεις να ταξιδέψεις από αεροδρόμιο ή λιμάνι;

• Θάνατος 6χρονου κοριτσιού: Δεν υπάρχει υπόνοια για εγκληματική ενέργεια - Ρίχνει «φως» η νεκροτομή

• Δίνει απαντήσεις η νεκροτομή του 36χρονου μοτοσικλετιστή στην Αγία Νάπα - Έρευνάται αν έφερε κράνος

• Στην Κύπρο ο τυχερός του Τζόκερ στο πεντάρι - Πού παίχτηκε το δελτίο και πόσα κέρδισε

• Χριστιάνα Αριστοτέλους: Τα βραδινά καλοκαιρινά στιγμιότυπα της - Δείτε φωτογραφίες



Ξεκαθαρίζει ο ΠτΔ για τους καταδρομείς του Πραξικοπήματος - «Για τόσα χρόνια ήμασταν υποκριτές… είχαν την ελάχιστη ευθύνη»

Ξεκαθαρίζει ο ΠτΔ για τους καταδρομείς του Πραξικοπήματος - «Για τόσα χρόνια ήμασταν υποκριτές… είχαν την ελάχιστη ευθύνη»

Διευκρινίσεις έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με τη δήλωσή του για τους καταδρομείς, κατά την επέτειο του πραξικοπήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top