ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαφεάδης: «Στο κράτος περνά μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα ο εξοπλισμός της Kition»

Βαφεάδης: «Στο κράτος περνά μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα ο εξοπλισμός της Kition»

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δρομολογηθούν ουσιαστικές εξελίξεις αναφορικά με το μέλλον του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραλάβει το σημείωμα αναφορικά με τις πιθανές λύσεις που προκρίνονται για ανάπτυξη των δύο χώρων, ενώ εκτιμάται ότι θα κλείσει θετικά και το κεφάλαιο που αφορά τον εξοπλισμό της πρώην αναδόχου εταιρείας, ώστε να καταλήξει στην Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ).

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης δήλωσε ότι το κράτος προχωρεί στην υλοποίηση του σχεδιασμού για ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας όπως έχει συμφωνηθεί, λέγοντας ότι αρχές της ερχόμενης εβδομάδα αναμένεται να διαβιβαστεί στον Πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη το σημείωμα με τα πιθανά κοστολογημένα σενάρια ανάπτυξης των δύο χώρων, είτε με ενιαία ανάπτυξη, είτε με διαχωρισμό των έργων, με στόχο το συντομότερο δυνατό να παρθεί η τελική απόφαση. Πρόσθεσε ότι το σημείωμα προς τον ΠτΔ θα περιλαμβάνει την εισήγηση που υπέβαλε η Ad Hoc Επιτροπή της Λάρνακας και την εισήγηση του Υπουργείου Μεταφορών ως προς την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθούν από δω και προς οι διαδικασίες, μετά το ναυάγιο με την Kition Ocean Holdings.

«Υπάρχει μία προσέγγιση, η οποία θεωρούμε ότι ακολουθεί την κοινή λογική, έπειτα από τα προβλήματα που προέκυψαν διαχρονικά και τις τρεις αποτυχημένες προσπάθειες που έγιναν για ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας. Συνεπώς, αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση ειδικά γι’ αυτό το θέμα και στη συνέχεια να δούμε χρονικά τι θα υλοποιηθεί και ποιους αστικούς χώρους θα παραδώσουμε στη Λάρνακα, με στόχο την αναβάθμιση της πόλης», ανέφερε ο υπουργός.

Ο Αλέξης Βαφεάδης ξεκαθάρισε ότι την δεδομένη στιγμή το κράτος δεν ασχολείται με τον τρόπο χρηματοδότησης των έργων, παρόλο που, όπως είπε, προκαλεί ικανοποίηση το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους και Κύπριους επενδυτές. Η χρηματοδότηση των έργων, επισήμανε, είναι μέρος της επόμενης συζήτησης που θ΄ ακολουθήσει.

«Σε πρώτη φάση βλέπουμε τι είναι το σωστό να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές και ποια έργα θα υλοποιηθούν πρώτα και ποια μετέπειτα. Ότι γίνει, θα γίνει με βάση τις δημόσιες συμβάσεις. Θα υπάρχουν προσφορές και συνεπώς θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους να συμμετέχουν εάν το επιθυμούν», σημείωσε.

Η Αρχή Λιμένων

Παράλληλα, ο Αλ. Βαφεάδης εξέφρασε την ετοιμότητα της ΑΛΚ να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις λιμενικές εργασίες. Όσον αφορά τον εξοπλισμό της Kition, ο οποίος θεωρείται απαραίτητος για την Αρχή Λιμένων ως προς την ταχύτερη διεκπεραίωση των εργασιών στο λιμάνι, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι ήδη έχουν παραδοθεί στην ΑΛΚ οι ζυγιστικές μηχανές και ο υπόλοιπος εξοπλισμός (συμπεριλαμβανομένου κι ένας μεγάλος γερανός) που δεν χρειάζεται μεταβίβαση. Αντίθετα, για τον εξοπλισμό που είναι εγγεγραμμένος στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, ο υπουργός εξήγησε ότι χρειάζεται μια διαδικασία μεταβίβασης, κάτι που θα γίνει νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ.Βαφεάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τις προσεχείς μέρες θα κλείσει οριστικά το κεφάλαιο με τον εξοπλισμό της Kition. Από την πρώην ανάδοχο εταιρεία, το κράτος έχει να παίρνει περίπου 80 αντικείμενα.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ενοχλούσε γυναίκες σε πισίνα ξενοδοχείου – 45χρονη του έκανε παρατήρηση και αυτός την γρονθοκόπησε

• Σε έχει «πιάσει» κάμερα; Τι συμβαίνει αν εκκρεμεί εξώδικο και επιχειρήσεις να ταξιδέψεις από αεροδρόμιο ή λιμάνι;

• Θάνατος 6χρονου κοριτσιού: Δεν υπάρχει υπόνοια για εγκληματική ενέργεια - Ρίχνει «φως» η νεκροτομή

• Δίνει απαντήσεις η νεκροτομή του 36χρονου μοτοσικλετιστή στην Αγία Νάπα - Έρευνάται αν έφερε κράνος

• Στην Κύπρο ο τυχερός του Τζόκερ στο πεντάρι - Πού παίχτηκε το δελτίο και πόσα κέρδισε

• Χριστιάνα Αριστοτέλους: Τα βραδινά καλοκαιρινά στιγμιότυπα της - Δείτε φωτογραφίες



ΠτΔ για Κυπριακό: «Σύντομα εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών»

ΠτΔ για Κυπριακό: «Σύντομα εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών»

Σύντομα θα υπάρχουν κάποιες εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επικαλούμενος πληροφόρηση που έλαβε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top