Συντρέχουσες ποινές, με μεγαλύτερη την οκταετή ποινή φυλάκισης, επέβαλε την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου, σε κατηγορούμενο πρόσωπο, το οποίο, με σκοπό την αποκόμιση κέρδους, υποβοήθησε 132 παράτυπους μετανάστες από τη Συρία να εισέλθουν, διά θαλάσσης από τον Λίβανο, παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα αδικήματα διαπράχθηκαν την 1 Ιανουαρίου 2024, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.
Οπως αναφέρεται, αντλώντας καθοδήγηση από πρόσφατες αποφάσεις του Εφετείου στις οποίες αναδεικνύεται η άκρως ανησυχητική συχνότητα διάπραξης αυτής της φύσεως αδικημάτων, καθώς και η σοβαρότητα που ενέχουν εκ της φύσεως τους, με άκρως σοβαρές προεκτάσεις και επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, το Κακουργιοδικείο επέβαλε την αυστηρότερη ποινή φυλάκισης που έχει, μέχρι στιγμής, επιβληθεί από τα Κυπριακά Δικαστήρια για τέτοιας φύσεως αδικήματα.
Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος διακινητής κρίθηκε ένοχος από το Κακουργιοδικείο σε τέσσερις από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ήτοι απαγορευμένου μετανάστη που βρέθηκε στη Δημοκρατία, παροχή συνδρομής ή βοήθειας σε απαγορευμένο μετανάστη να εισέλθει στη Δημοκρατία, μεταφορά προσώπων διά υδάτινης οδού με ανασφαλές, λόγω υπερφόρτωσης, σκάφος, και υποβοήθηση, με σκοπό το κέρδος, παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτης χώρας στο έδαφος της Δημοκρατίας.
Ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει «μη παραδοχή» σε όλες τις κατηγορίες και ως εκ τούτου, διεξήχθη ακροαματική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσαν επτά αξιόπιστοι μάρτυρες για την Κατηγορούσα Αρχή, εν αντιθέσει με τον κατηγορούμενο, του οποίου η μαρτυρία κρίθηκε ως αναξιόπιστη και απορρίφθηκε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κατηγορούμενος διακινητής είχε συμφωνήσει με λαθρέμπορους μεταναστών στη Συρία και τον Λίβανο όπως ο ίδιος πλοηγήσει, από τον Λίβανο με προορισμό την Κύπρο, ξύλινη βάρκα 10 περίπου μέτρων, με επιβάτες 132 άτομα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα του Κακουργιοδικείου, η βάρκα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνα υπερφορτωμένη, αφού ο μέγιστος αριθμός επιβατών που θα μπορούσαν με ασφάλεια να επιβιβαστούν σε αυτήν ήταν περί τα 10 άτομα. Αντ’ αυτού επιβιβάστηκαν 132 άτομα με κίνδυνο η Μεσόγειος Θάλασσα να καταστεί, όπως το Δικαστήριο σημειώνει, ο υγρός τους τάφος.
Το Κακουργιοδικείο, σημειώνει επίσης στην απόφασή του ότι, ο κατηγορούμενος διακινητής, με σκοπό το οικονομικό όφελος, κατέστη μέρος της οργανωμένης αλυσίδας παράκαμψης του Νόμου δρώντας βάσει σχεδίου και προγραμματισμού, υποβοηθώντας 132 απαγορευμένους μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στη Δημοκρατία.
Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε ο Αδάμος Δημοσθένους, Δικηγόρος της Δημοκρατίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Επεισοδιακή καταδίωξη στη Λεμεσό: Φορούσαν κουκούλες και μάσκες - Χειροπέδες σε 14χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις