ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι γεωργοί σε Κοκκινοχώρια – Πάφο

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι γεωργοί σε Κοκκινοχώρια – Πάφο

Ρόλο «πυροσβέστη» ανέλαβε η υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου, καταφέρνοντας να πείσει τους γεωργούς των Κοκκινοχωρίων και της επαρχίας Πάφου ν’ αναστείλουν τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει για την ερχόμενη Δευτέρα, σ’ ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεγάλες αποκοπές νερού που τους επιβλήθηκαν για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σε συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής (19/7) εκπρόσωποι των γεωργών με την Υπουργό Γεωργίας, δόθηκαν διαβεβαιώσεις εκ μέρους της κ.Παναγιώτου ότι θα αυξηθούν οι ποσότητες νερού που παρέχονται στους επαγγελματίες γεωργούς από τον Νότιο Αγωγό και το φράγμα του Ασπρόκρεμμου.

«Θα ξεκινήσει διάλογος με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), προκειμένου να δούμε πώς θα εφαρμοστεί αυτό. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε ν’ αναστείλουμε τις δύο διαμαρτυρίες σε Ξυλοφάγου και Πάφο», δήλωσε ο εκπρόσωπος των γεωργών Ανδρέας Κάρυος, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την παρέμβαση της Υπουργού Γεωργίας.

«Ευχαριστούμε πολύ την Υπουργό Γεωργίας για την ανταπόκριση, σε πρώτη φάση είμαστε ικανοποιημένοι από τις διαβεβαιώσεις που μας δόθηκαν», πρόσθεσε.

Όπως έγινε γνωστό, ο διάλογος μεταξύ ΤΑΥ και γεωργών για μεγαλύτερη παροχή νερού στις καλλιέργειες θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα. Θυμίζουμε, ότι τα μέτρα που είχε εξαγγείλει πρόσφατα το αρμόδιο υπουργείο δεν άφησαν ικανοποιημένους τους γεωργούς.

Τα μέτρα αυτά περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, αξιοποίηση γεωτρήσεων από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο με σκοπό την ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου προς όφελος των γεωργών, επεξεργασία υφάλμυρου νερού και μείωση απωλειών δικτύου και σπατάλης νερού σε συνεργασία με τους επαρχιακούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης και τους φορείς ύδρευσης.

Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους γεωργούς, οι αποκοπές νερού άγγιξαν φέτος το 60%, με τους αγρότες να ζητούν αύξηση της παροχής νερού από τον Νότιο Αγωγό κατά δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα για τις καλλιέργειες στα Κοκκινοχώρια και κατά ένα εκατομμύριο από το φράγμα του Ασπρόκρεμμου για τις καλλιέργειες στην επαρχία Πάφου.

Οι αγρότες προειδοποιούν ότι η αποκοπή μεγάλων ποσοτήτων νερού οδηγεί τον πρωτογενή τομέα σ’ εξαφάνιση, την ίδια ώρα που χωρίς εισόδημα κινδυνεύουν να μείνουν περίπου πέντε χιλιάδες οικογένειες γεωργών.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ενοχλούσε γυναίκες σε πισίνα ξενοδοχείου – 45χρονη του έκανε παρατήρηση και αυτός την γρονθοκόπησε

• Σε έχει «πιάσει» κάμερα; Τι συμβαίνει αν εκκρεμεί εξώδικο και επιχειρήσεις να ταξιδέψεις από αεροδρόμιο ή λιμάνι;

• Θάνατος 6χρονου κοριτσιού: Δεν υπάρχει υπόνοια για εγκληματική ενέργεια - Ρίχνει «φως» η νεκροτομή

• Δίνει απαντήσεις η νεκροτομή του 36χρονου μοτοσικλετιστή στην Αγία Νάπα - Έρευνάται αν έφερε κράνος

• Στην Κύπρο ο τυχερός του Τζόκερ στο πεντάρι - Πού παίχτηκε το δελτίο και πόσα κέρδισε

• Χριστιάνα Αριστοτέλους: Τα βραδινά καλοκαιρινά στιγμιότυπα της - Δείτε φωτογραφίες



ΠτΔ για Κυπριακό: «Σύντομα εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών»

ΠτΔ για Κυπριακό: «Σύντομα εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών»

Σύντομα θα υπάρχουν κάποιες εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επικαλούμενος πληροφόρηση που έλαβε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top