ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρόκληση από Τατάρ: Ισχυρίζεται ότι το ψευδοκράτος νόμιμο όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία

Νέα πρόκληση από Τατάρ: Ισχυρίζεται ότι το ψευδοκράτος νόμιμο όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία

Το ψευδοκράτος είναι τουλάχιστον τόσο νόμιμο όσο το «ελληνοκυπριακό κράτος», παρά τις πιέσεις και τα εμπάργκο, στέκεται όρθιο και συνεχίζει τον δρόμο του, ισχυρίστηκε ο Ερσίν Τατάρ στο διάγγελμά του το μεσημέρι με το οποίο αρχίζει το πρόγραμμα «εορτασμών» για την 50η επέτειο της εισβολής.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ» μεταδίδει ότι ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ότι η ε/κ ηγεσία χρησιμοποιεί τις διαπραγματευτικές διαδικασίες ως μέσο για να προστατεύσει το «πεδίο άνεσης που αδίκως και παρανόμως απέκτησε» και προσπαθεί να συνθλίψει τον τουρκοκυπριακό «λαό» κάτω από εμπάργκο.

Απευθυνόμενος προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους κάλεσε να εγκαταλείψουν την στάση τους «που αντίκειται στις πραγματικότητες στο Κυπριακό» και κάνει διακρίσεις.

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε την πρότασή του για λύση, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από αυτή και πως «είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα, παρά τις πιέσεις».

«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το κράτος μας, την κυριαρχία μας, τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και τον τουρκικό στρατό. Δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας», είπε.

Τα μεγαλύτερα εμπόδια για λύση του Κυπριακού στη βάση της ισότητας, είπε, είναι το ψήφισμα, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και η στήριξη που παρέχει η ΕΕ στο «δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα».

Μίλησε για επιτυχία του ψευδοκράτους που εντάχθηκε στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητής και για την δική του συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής στη Σούσα και το γεγονός ότι κυμάτισε η σημαία του ψευδοκράτους εκεί, ευχαριστώντας τους Έρντογαν και Αλίιεφ για τη στήριξή τους. «Ενώ η τδβκ εκπροσωπείται σε κάθε διοργάνωση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, στόχος μας είναι η περεταίρω προώθηση της ιδιότητας μας ως μέλος παρατηρητής και να προχωρήσουμε στον δρόμο της αναγνώρισης. Θα συνεχίσουμε να προχωράμε με αποφασιστικότητα σε αυτό τον νέο δρόμο με τη δύναμη που παίρνουμε από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο», είπε.

Στο μεταξύ, ο κ. Τατάρ δήλωσε χθες βράδυ ότι τους δίνει δύναμη το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και υποστηρίζει την πολιτική της «λύσης δύο κρατών».

«Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση φώναξε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο ότι στέκεται στο πλευρό του τουρκοκυπριακού λαού και του τουρκοκυπριακού κράτους εκ μέρους του τουρκικού έθνους και ότι στέκεται στο πλευρό του τουρκοκυπριακού κράτους σήμερα όπως και χθες. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και σε όλα τα κόμματα που πήραν ομόφωνα αυτή την απόφαση. Εκ μέρους μου και του τουρκοκυπριακού λαού και θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη αγάπη και το σεβασμό μου».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής ξεκίνησαν στις 12 το μεσημέρι με 50 κανονιοβολισμούς και διάγγελμα του Ερσίν Τατάρ στον «Μπαϊράκ».

Στις 6 το απόγευμα έγιναν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στο κατεχόμενο Μπογάζι, θα ακολουθήσουν τελετές στα μνημεία των Φαζίλ Κιουτσούκ και του Ραούφ Ντενκτάς.

Στο μεταξύ λόγω της καθόδου του Τούρκου Προέδρου και της συνοδείας του αύριο το πρωί, η καθιερωμένη παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία θ’ αρχίζει στις 10 και στο πλαίσιο αυτής θα μιλήσουν ο Ερσίν Τατάρ και ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και τους Προέδρους των μικρότερων κομμάτων που τον στηρίζουν, τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος (DSP) Οντέρ Ακσακάλ και τον πρόεδρο του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (BBP) Μουσταφά Ντεστιτζί.

Στην κατεχόμενη Κερύνεια θα πραγματοποιηθούν καταθέσεις στεφάνων με συνοδεία 50 πυροβολισμών στην παραλία της απόβασης στις 8 αύριο το πρωί. Σήμερα το απόγευμα στις 6 θα γίνει ακροβατική επίδειξη από το αεροπορικό σμήνος «Τουρκικά Αστέρια» και θα περάσουν 50 πλοία μπροστά από το ξενοδοχείο Dome.

Παράλληλα, μουσικές και αθλητικές εκδηλώσεις θα πλαισιώνουν τις τελετές, ενώ παρόμοιες τελετές θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ενοχλούσε γυναίκες σε πισίνα ξενοδοχείου – 45χρονη του έκανε παρατήρηση και αυτός την γρονθοκόπησε

• Σε έχει «πιάσει» κάμερα; Τι συμβαίνει αν εκκρεμεί εξώδικο και επιχειρήσεις να ταξιδέψεις από αεροδρόμιο ή λιμάνι;

• Θάνατος 6χρονου κοριτσιού: Δεν υπάρχει υπόνοια για εγκληματική ενέργεια - Ρίχνει «φως» η νεκροτομή

• Δίνει απαντήσεις η νεκροτομή του 36χρονου μοτοσικλετιστή στην Αγία Νάπα - Έρευνάται αν έφερε κράνος

• Στην Κύπρο ο τυχερός του Τζόκερ στο πεντάρι - Πού παίχτηκε το δελτίο και πόσα κέρδισε

• Χριστιάνα Αριστοτέλους: Τα βραδινά καλοκαιρινά στιγμιότυπα της - Δείτε φωτογραφίες



ΠτΔ για Κυπριακό: «Σύντομα εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών»

ΠτΔ για Κυπριακό: «Σύντομα εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών»

Σύντομα θα υπάρχουν κάποιες εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επικαλούμενος πληροφόρηση που έλαβε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top