ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ για Κυπριακό: «Σύντομα εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών»

ΠτΔ για Κυπριακό: «Σύντομα εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών»

Σύντομα θα υπάρχουν κάποιες εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επικαλούμενος πληροφόρηση που έλαβε.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Αγνοούμενους, στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στον Κόρνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι δύσκολη η μέρα που ξημερώνει αύριο, είναι δύσκολη για όλους μας. Το θέμα των αγνοουμένων είναι η τραγικότερη πτυχή αυτής της συνεχιζόμενης κατοχής.

Την ίδια στιγμή, αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε σήμερα εμείς, για να υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, για να υπάρχουν θεσμοί, πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, παρά τις δυσκολίες - δεν τις παραγνωρίζω, τις γνωρίζω από πρώτο χέρι - για να επαναρχίσει ο διάλογος. Και θεωρώ, στη βάση της πληροφόρησης που έχω, των δεδομένων που έχω ενώπιον μου, ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν και στην ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών».

Ερωτηθείς αν έχει δει το βίντεο που έχουν δημοσιοποιήσει οι τουρκικές δυνάμεις σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω δει το βίντεο, έχω δει πολλές μαρτυρίες από άτομα που έφυγαν από τα σπίτια τους, είδα χθες τα παιδιά των αγνοουμένων, παιδιά που είναι στη δική μου ηλικία κυρίως. Επαναλαμβάνω, είναι μια δύσκολη μέρα αύριο, αλλά το πιο σημαντικό είναι να πάρουμε όλοι μας τα μηνύματα, αυτό είναι το πιο σημαντικό αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων».

Σε ερώτηση αν εκτιμά πως στην περίπτωση που επαναρχίσουν οι συνομιλίες, θα είναι και η ΕΕ στο τραπέζι, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, η ΕΕ είναι μέρος της λύσης του Κυπριακού. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού και πραγματικά πιστεύω, έχω την έντονη πεποίθηση, λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία μου από τη διαπραγματευτική διαδικασία, ότι σε αυτά τα θέματα που υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, υπάρχει λύση. Και η λύση αυτή προέρχεται από την ίδια την ΕΕ».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από τουρκικής πλευράς όπως το «θα έρθουμε βράδυ» και ερωτηθείς αν ανησυχεί για δημιουργία νέων τετελεσμένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η πάροδος του χρόνου, γενικότερα, όχι μόνο αυτές τις μέρες, δημιουργεί νέα τετελεσμένα, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση, απομακρύνει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και αυτό το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Την ίδια στιγμή, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον τούτης της χώρας και είναι για αυτό που πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν, επαναλαμβάνω, για να οδηγηθούμε στην επίλυση τυ Κυπριακού».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ενοχλούσε γυναίκες σε πισίνα ξενοδοχείου – 45χρονη του έκανε παρατήρηση και αυτός την γρονθοκόπησε

• Σε έχει «πιάσει» κάμερα; Τι συμβαίνει αν εκκρεμεί εξώδικο και επιχειρήσεις να ταξιδέψεις από αεροδρόμιο ή λιμάνι;

• Θάνατος 6χρονου κοριτσιού: Δεν υπάρχει υπόνοια για εγκληματική ενέργεια - Ρίχνει «φως» η νεκροτομή

• Δίνει απαντήσεις η νεκροτομή του 36χρονου μοτοσικλετιστή στην Αγία Νάπα - Έρευνάται αν έφερε κράνος

• Στην Κύπρο ο τυχερός του Τζόκερ στο πεντάρι - Πού παίχτηκε το δελτίο και πόσα κέρδισε

• Χριστιάνα Αριστοτέλους: Τα βραδινά καλοκαιρινά στιγμιότυπα της - Δείτε φωτογραφίες



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top