ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο «Τ»: «Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης» - «Ενόσω δεν υπάρχει λύση, είμαστε όλοι ηττημένοι»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο «Τ»: «Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης» - «Ενόσω δεν υπάρχει λύση, είμαστε όλοι ηττημένοι»

Πέρασαν 50 ολόκληρα χρόνια από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Στόχος κάθε Κυβέρνησης έκτοτε ήταν η λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Έμελλε σε αυτή τη χρονική στιγμή να βρίσκεται στο τιμόνι της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης, γνώστης του εθνικού ζητήματος αφού υπηρέτησε τόσο ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όσο και Υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη ενώ έχει εκπονήσει και διδακτορική διατριβή στο Κυπριακό.

Σε συνέντευξή του στον Τάσο Θεοδώρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης μοιράζεται τα συναισθήματά του και τις απόψεις του περί λανθασμένων χειρισμών αλλά και την προοπτική λύσης του Κυπριακού.

Μεταξύ άλλων, παραδέχεται ότι τα δεδομένα είναι δύσκολα αλλά τονίζει ότι οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να δώσουμε χώρο στην ελπίδα και να δημιουργήσουμε την προοπτική ότι η λύση είναι εφικτή.

Πενήντα ολόκληρα χρόνια από την τουρκική εισβολή, με ποια συναισθήματα αντικρίζετε αυτή τη θλιβερή επέτειο, όντας ο άνθρωπος που καλείτε να διαχειριστεί αυτό το μείζον ζήτημα για τη χώρα;

Είναι θλιβερή επέτειος που προσφέρεται για περισυλλογή, συλλογικό προβληματισμό και εξαγωγή διδαγμάτων.

Είναι όμως ταυτόχρονα και ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε και να διεκδικήσουμε την εφαρμογή των αρχών, αξιών και θέσεων σε σχέση με τη διαχείριση της συνεχιζόμενης κατοχής μεγάλου τμήματος της χώρας μας, με αταλάντευτο στόχο την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της.

Για αυτό επικεντρώνω τις προσπάθειες μου για επανέναρξη των συνομιλίων ώστε να οδηγηθούμε σε μιας αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση.

Λάθη κάναμε;

Βεβαίως και έγιναν λάθη. Ούτε εμείς οι ελληνοκύπριοι, ούτε οι Τουρκοκύπριοι πιστέψαμε και αγαπήσαμε την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960 όσο θα έπρεπε ώστε να την προστατεύσουμε. Από την ελληνοκυπριακή πλευρά το μεγαλύτερο λάθος ήταν η έλλειψη ξεκάθαρου στόχου. Σαφέστατης πορείας που έπρεπε να ακολουθήσουμε. Ξεκινήσαμε από την ένωση, κερδίσαμε ανεξαρτησία, αλλά μετά επιδιώκαμε το ευκταίο και όχι το εφικτό.

Το πραξικόπημα εναντίον του νόμιμα εκλελεγμένου ηγέτη της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ήταν κορυφαίο λάθος, το οποίο εκμεταλλεύτηκε προσχηματικά η Τουρκία. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε νομικό ή πολιτικό έρεισμα, όμως, για τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρος ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους.

Είστε ο πρώτος Πρόεδρος που δεν έζησε τα δραματικά γεγονότα του 1974.

Αυτό είναι αλήθεια. Και αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης για να προσπαθήσω όσο μπορώ ώστε να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στην πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού. Γνωρίζω ότι τα δεδομένα είναι δύσκολα αλλά οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να δώσουμε χώρο στην ελπίδα, να δημιουργήσουμε την προοπτική ότι η λύση είναι εφικτή. Αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Η οριστική, βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού. Να απελευθερώσουμε τη χώρα μας και να την επανενώσουμε.

Υπάρχει κάποια εξέλιξη γύρω από την προσπάθεια της προσωπικής απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ; Μπορούμε να μιλούμε για κατάρρευσης της προσπάθειας ή ακόμη υπάρχει προοπτική;

Βρισκόμαστε σε αναμονή των αποφάσεων του γενικού γραμματέα για το πώς ο ίδιος κρίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε. Επί του παρόντος εκείνο που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας, διότι είναι κάτι που εξαρτάται από εμάς, είναι ότι η δική μας πλευρά κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή της Προσωπικής Απεσταλμένης και του ιδίου του Γενικού Γραμματέα. Για εμάς είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο κ. Γκουτέρες παραμένει προσηλωμένος στην προσπάθεια για αναζήτηση κοινού εδάφους, ως εκ τούτου, η προοπτική υφίσταται.

Στηρίζουμε την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας των προϋποθέσεων για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Αναμένω ότι σύντομα ο Γενικός Γραμματέας θα λάβει και θα μας ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Πώς βλέπετε να γεφυρώνονται οι εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις των δύο πλευρών; Η δική μας μιλά για επανέναρξη της διαδικασίας από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα το 2017 και η άλλη πλευρά μιλά για κυριαρχική ισότητα.

Η προσήλωσή μας στο συμφωνημένο πλαίσιο, δηλαδή τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αναζήτηση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα παραμένει αταλάντευτη. Θέτουμε, ως αφετηρία της προσπάθειας ότι θα πρέπει να είναι το διαπραγματευτικό κεκτημένο και φυσικά οι ευρωπαϊκές αρχές. Κατά συνέπεια, για τη δική μας πλευρά δεν τίθεται θέμα να μοιράσουμε τη διαφορά ώστε να προσεγγίσουμε τη θέση της άλλης πλευράς, που αξιώνει απαράδεκτες θέσεις εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό το έχουμε κάνει σαφές και είναι μια θέση, η οποία επί της αρχής γίνεται αποδεκτή από όλους, παρά τις αιτιάσεις της άλλης πλευράς ότι δήθεν η αναζήτηση λύσης στη βάση της ΔΔΟ ανήκει στο παρελθόν.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στη νέα γενιά σε σχέση με το Κυπριακό;

Στόχος είναι η επίτευξη μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει πραγματικά τον τόπο και τον λαό μας. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πατρίδα, χωρίς συρματοπλέγματα, στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις. Επιβάλλεται η ενότητα για να πετύχουμε σε αυτό τον στόχο. Ενόσω δεν υπάρχει λύση, είμαστε όλοι ηττημένοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, και αυτό εγώ έχω θέσει ως προτεραιότητα μου και πράττω, ώστε να παραδώσουμε τη χώρα μας ελεύθερη στη νέα γενιά, να δώσουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προκοπής.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top