ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Συγκλονιστική αποκάλυψη για το 1974 - Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου - Φωτογραφίες

Συγκλονιστική αποκάλυψη για το 1974 - Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου - Φωτογραφίες

Σε μια συγκλονιστική αφήγηση προχώρησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, Βάσος Χρίστου, ο οποίος φανερά συγκινημένος,εξιστόρισε μεταξύ άλλων τα όσα βίωσαν οι αιχμάλωτοι το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974.

Έχουν περάσει 50 χρόνια από την αποφράδα μέρα της 20ης Ιουλίου όπου οι τουρκικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Κύπρο με τα σημάδια της να στιγματίζουν το νησί μας μέχρι και σήμερα.

Συγκεκριμένα ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι, «οι αχμάλωτοι είμαστε τα θύματα του προδοτικού πραξηκοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής» και συμπλήρωσε «βιώνουμε ξανά και ξάνα τις θλιβερές εμπειρίες που είχαμε βιώσει».

«Τα βασανηστήρια και οι κακουχίες τα οποία είχαμε ζήσει το μαύρο καλοκαίρι του 1974 έρχονται στο μυαλό μας τα βράδια, μας κρατούν ξύπνιους και δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε» ανέφερε και συμπλήρωσει ότι «δεν μπορεί ένας άνθρωπος που έζησε όλες αυτές τραγικές εμπειρίες στη ζωή του να ξεχάσει όλα εκείνα τα οποία έζησε».

Επίπρόσθετα ο κ. Χρίστου σημείωσε ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν μίλησαν για τα όσα βίωσαν και οι οποίοι έζησαν περίπου τις ίδιες κακουχίες και έχουν «κλειστεί» στον εαυτό τους.

Ένα μεγάλο θέμα το οποίο έθηξε ο κ. Χρίστου και το οποίο δεν ήταν ευρέως γνωστό είναι ότι μεμονομένες περιπτώσεις αιχμαλώτων του πολέμου έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και αυτό έρχεται να προστεθεί στη σεξουαλική κακοποίηση την οποία είχαν υποστεί γυναίκες, οι οποίες σύμφωνα με το μητρώο του Ερυθρού Σταυρού ξεπερνούν τις 1000 περιπτώσεις από 13 μέχρι 80 χρόνων.

Όπως σημείωσε, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, «πριν από πέντε χρόνια όταν είχα αναλάβει τον Σύνδεσμο, είχα δεχθεί ένα τηλέφωνο από μια κυρία και μου είπε ότι ο άνδρας της λίγο πριν πεθάνει ότι είχε υποστεί βιασμό από τους Τούρκους» και συμπλήρωνει ο κ. Χρίστου ότι «αυτός ο άνθρωπος πριν "βγει" η ψυχή του να το πει στην γυναίκα του ενώ μπορεί κάποιοι άλλοι να μην το είχαν πει ποτέ ή κάποιοι άλλοι να το κρατούν ακόμη για τον εαυτό τους»

Παράλληλα ανέφερε ότι ακόμη οι γυναίκες που είχαν βιαστεί το 1974, μετά από 50 χρόνια βγάζουν στην επιφάνεια κάποιες λεπτομέρειες.

«Ακόμη και σήμερα αρκετοί αιχμάλωτοι δεν έχουν πάρει ψυχολογική στήριξη» και πρόσθεσε ότι «έχουν γίνει εγκλήματα εναντίον αιχμαλώτων αφού όπως τόνισε οι περισσότεροι αγνοούμενοι ήταν αιχμάλωτοι οι οποίοι συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους Τούρκους» και σημείωσε ότι «οι περισσότεροι ήταν Τουρκοκύπριοι μεταξύ των οποίων και ανήλικοι».

Επίσης ο κ. Χρίστου εξιστόρησε και την δική του προσωπική ιστορία αν και δεν του αρέσει όπως σημείωσε να αναφέρεται μόνο στα δικά του βιώματα αλλά στα όσα έζησαν οι αιχμάλωτοι το 1974.

Όπως σημείωσε, ο ίδιος συνελήφθη στις 2 Αυγούστου εν καιρώ εκεχυρίας, την οποία όπως δήλωσε, οι Τούρκοι δεν σεβάστηκαν και προχωρούσαν ώστε να καταλάβουν όσο τον δυνατόν περισσότερα εδάφη.

Από την συμπεριφορά των Τούρκων όταν συνελήφθη, δεν πύστευε ότι θα ζούσε. Ωστόσο στη συνέχεια μετά από μέρες μέχρι να τους εντοπίσει ο Ερυθρός Σταυρός, τον είχαν οδηγήσει μαζί με άλλους αγνοούμενους σε μια μάντρα στην οποία παρέμειναν για έξι ημέρες με απάνθρωπες συνθήκες με ελάχιστο φαγητό και νερό ενώ κοιμούνταν στο έδαφος και στην συνέχεια τους είχαν μεταφέρει στο γκαράζ του Παυλίδη όπου από τα 1000 άτομα τα οποία ήταν εκεί μετέφεραν περίπου 400 στην Τουρκία.

Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι από τους 2450 αιχμαλώτους, τα 2/3 δηλάδη 1500 άτομα ήταν άμαχοι πολίτες και το 1/3 δηλαδή 950, ήταν κληροτοί και έφεδροι στρατιώτες.

Καταληκτικά ο κ. Χρίστου σημείωσε ότι «ο πόλεμος δεν είναι καλό πράγμα και μόνο δυστυχία και καταστροφή δίνει στους ανθρώπους» και ευχήθηκε όπως οι επόμενες γενιές να μην ζήσουν όλα αυτά τα έζησαν που πέρασαν το 1974 ωστόσο ανέφερε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμπετωπίσουμε οποιαδήποτε ξένη επιβολή και ιδιαίτερα από την Τουρκία», κατέληξε.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ανατριχιάζουν οι περιγραφές αιχμαλώτου στο «Τ» - «Τρώγαμε ξύλο από το πρωί μέχρι το βράδυ - 50 χρόνια μετά ακούω τους βομβαρδισμούς στα αυτιά μου»

• Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις Κυπρίων επωνύμων για την τουρκική εισβολή

• Έξι μηνών η νεαρότερη αγνοούμενη της κυπριακής τραγωδίας - 776 άτομα δεν έχουν ταυτοποιηθεί

• Κλάπηκαν τρία γλυπτά του έργου «Τα πουλιά» που κοσμεί το Κάβο Γκρέκο



Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο «Τ»: «Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης» - «Ενόσω δεν υπάρχει λύση, είμαστε όλοι ηττημένοι»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο «Τ»: «Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης» - «Ενόσω δεν υπάρχει λύση, είμαστε όλοι ηττημένοι»

Πέρασαν 50 ολόκληρα χρόνια από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Στόχος κάθε Κυβέρνησης έκτοτε ήταν η λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top