ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ κατά τη διάρκεια της συνάντησής με Μητσοτάκη: «Τους επόμενους μήνες θα λάβουμε κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις»

ΠτΔ  κατά τη διάρκεια της συνάντησής με Μητσοτάκη: «Τους επόμενους μήνες θα λάβουμε κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι τους επόμενους μήνες θα λάβουμε κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις και ότι είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία και να επανενώσουμε τον τόπο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλούσε στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διάρκεια κατ’ιδίαν συνάντησής του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος βρίσκεται στο νησί με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.

Στην κατ΄ιδίαν συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό γιατί είναι «συμβολική» η σημερινή του επίσκεψη στην Κύπρο καθ’ότι πρώτη φορά Ελληνας Πρωθυπουργός έρχεται την μέρα της επετείου στις εκδηλώσεις για καταδίκη της εισβολής και κατοχής.

Είπε ότι η σημερινή συνάντηση αντανακλά το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών αλλά και της προσωπικής σχέσης που έχουν μεταξύ τους και σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος ως αδελφικά κράτη, θα συνεχίσουν από κοινού τις προσπάθειες.

Τόνισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, σημειώνοντας ότι «το Κυπριακό θα λυθεί μόνο μέσω της ΕΕ», σημειώνοντας ότι «η ΕΕ έχει απαντήσεις και λύσεις για τέτοια ζητήματα». Οι επόμενοι μήνες, τόνισε, «θα είναι δύσκολοι και κρίσιμοι» και είπε ότι «θα λάβουμε ενδεχομένως κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις». Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία και να επανενώσουμε την Κύπρο σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την συνάντηση και σημείωσε πόσο σημαντική είναι η σημερινή του παρουσία στην Κύπρο. Εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην επίλυση του Κυπριακού και είπε ότι η στήριξη του ελληνικού κράτους είναι δεδομένη.

«Τους επόμενους μήνες θα λάβουμε ενδεχομένως κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις. Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία και να επανενώσουμε τον τόπο μας, να επανενώσουμε την Κύπρο, πάντα στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι μετά τη λύση του Κυπριακού και θα μπορεί με την επανένωση, με την επίλυση, να αξιοποιήσει το σύνολο των δυνατοτήτων της», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είμαι εδώ για να δηλώσω κατηγορηματικά και απερίφραστα, την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρ, την αμέριστη στήριξή μας στη νέα προσπάθεια η οποία θα  πρέπει να επανενώνει το νησί στα πλαίσια των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών».

Μητσοτάκης: «Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος»

Δίπλα στο «Δεν ξεχνώ» προσθέτουμε άλλες τρεις λέξεις «ενωνόμαστε, επιμένουμε και αγωνιζόμαστε», είπε καταρχάς στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι «με όπλο την καρδιά και την ωριμότητα του χρόνου συναντάμε τα 50 χρόνια» από την εισβολή. Είμαστε «στην αφετηρία νέας ορμής για τις εθνικές μας διεκδικήσεις. Κοιτάμε μπροστά αντλώντας δυνάμεις από την οδυνηρή εμπειρία της εισβολής».

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «τον μισό αιώνα που πέρασε η Κύπρος έγινε σύγχρονη δημοκρατία και στάθηκε όρθια στις ολέθριες επιπτώσεις του “Αττίλα”. Έχοντας στο πλευρό της την Αθήνα κράτησε ζωντανό το αίτημα της επανένωσης».

Σήμερα η Κύπρος, είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, «με τη βοήθεια της Αθήνας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλα η πληγή αιμορραγεί»

Είναι σαφής η θέση μας, δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, η θέση μας είναι «μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς στρατό κατοχής».

«Θεωρούμε ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και στη λύση του Κυπριακού, αλλά το ότι συζητούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο δεν υποχωρούμε».

Υπενθύμισε δηλώσεις αυτή την εβδομάδα για την Κύπρο από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι «κάθε απειλή κατά της Κύπρου γίνεται και απειλή κατά της Ευρώπης».

Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος και να επουλωθούν οι πληγές, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Έσβησε» ο 73χρονος Χριστόφορος Χριστοφόρου από τη Λευκωσία - Πήγε για διακοπές στην Πάφο και έχασε τη ζωή του

• «Μίλησε» η νεκροτομή στη σορό του 36χρονου μοτοσικλετιστή που «έσβησε» στην Αγία Νάπα - Τι κατέδειξε

• Ανατριχιάζουν οι περιγραφές αιχμαλώτου στο «Τ» - «Τρώγαμε ξύλο από το πρωί μέχρι το βράδυ - 50 χρόνια μετά ακούω τους βομβαρδισμούς στα αυτιά μου»

• Συγκλονιστική αποκάλυψη για το 1974 - Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου - Φωτογραφίες

• Wizz Air: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι ακυρώθηκαν οι πτήσεις τους λόγω του μπλακ άουτ - Όλες οι λεπτομέρειες

• Θα μας «κάψει» ο καιρός: Δυο κίτρινες προειδοποιήσεις για ακραία μέγιστη θερμοκρασία - Πότε μπαίνουν σε ισχύ



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top