ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβεβαιώνει ο Παπαναστασίου: «Θα ολοκληρωθεί το τερματικό στο Βασιλικό»

Διαβεβαιώνει ο Παπαναστασίου: «Θα ολοκληρωθεί το τερματικό στο Βασιλικό»

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί, παρά την αποχώρηση της Κινέζικης κοινοπραξίας εταιρειών από το έργο.

Ερωτηθείς για το τερματικό στο Βασιλικό και την πρόοδο των διαδικασιών από την κυβέρνηση μετά την αποχώρηση της Κινέζικης κοινοπραξίας, ο Υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε ένας τερματισμός ο οποίος εκδηλώθηκε από την Κινέζικη κοινοπραξία και επιβεβαιώθηκε μετά με τον τερματισμό από την Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ), που είναι το άλλο συμβαλλόμενο μέρος.

Τόνισε ότι το τερματικό θα ολοκληρωθεί με άλλους διαφορετικούς τρόπους και η πρόταση που θα υποβληθεί σύντομα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφορά την ολοκλήρωση του τερματικού εκτός της σύμβασης.

Σχολιάζοντας τη στρατηγική σημασία του τερματικού, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι το έργο είναι απαραίτητο για την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι σχετίζεται με την εισαγωγή φυσικού αερίου, το οποίο θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής και, κατά συνέπεια, του ακριβού ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο. Η ΕΤΥΦΑ, ως ο ιδιοκτήτης όλων των περιουσιακών στοιχείων που προκύπτουν από τη σύμβαση, έχει ήδη παραλάβει το εργοτάξιο στο Βασιλικό, που περιλαμβάνει την ημιτελή προβλήτα και το χερσαίο κομμάτι του τερματικού, είπε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν οποιεσδήποτε εξελίξεις σε σχέση με την πλωτή μονάδα ο κ. Παπαναστασίου εξέφρασε τη σιγουριά του ότι θα υπάρξουν εξελίξεις πιθανόν και την ερχόμενη εβδομάδα οπότε, είπε, ας αφήσουμε την πλωτή μονάδα προς το παρόν και να επικεντρωθούμε στο τι επιδιώκει η κυβέρνηση το οποίο είναι ουσιαστικά η ολοκλήρωση του τερματικού αυτού.

Ο Υπουργός Ενέργειας απαντώντας σε ερώτηση  αν πιστεύει πως «θα βρεθεί η χρυσή τομή» είπε πως «δεν μπορεί να μην υπάρξει μια συμφωνία γύρω από αυτό το έργο». Όντως, είπε, είναι θέμα τερματισμού αλλά και πάλι μετά τον τερματισμό υπάρχουν ρήτρες μέσα από τη σύμβαση οι οποίες επιβιώνουν και μετά έναν τερματισμό και υποδεικνύουν τον τρόπο ολοκλήρωσης του τερματικού.

Μέσα από αυτές τις ρήτρες και εννοείται σε διαβούλευση με την κινεζική κοινοπραξία, πρόσθεσε, θα υπάρξει μια κατάληξη η οποία θα οδηγεί σε κάποιο χρόνο στην ολοκλήρωση του τερματικού αυτού το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εισαγωγή ΦΑ, ενίσχυση ΑΠΕ, ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού θα φέρουν σοβαρή μείωση στην τιμή

Ο κ. Παπαναστασίου τοποθετήθηκε και για το θέμα της τιμή του ρεύματος λέγοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει επιδότηση στους καταναλωτές η οποία μπορεί να θεωρείται χαμηλή κάτω από τις συνθήκες τις κλιματικές τις οποίες βιώνουμε είναι όμως μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας.

Επιπρόσθετα η Κυβέρνηση, είπε, έχει συγκεντρωθεί και εστιάζεται σε κάτι πιο βιώσιμο το οποίο είναι να μην ζουν οι καταναλωτές μέσα από τις υπο επιδοτήσεις, δηλαδή να είναι χαμηλότερο το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να βοηθηθεί το κάθε νοικοκυριό,  οι επιχείρησεις και κατ’ επέκταση η οικονομία της Κύπρου.

Αυτό θα επιτευχθεί, συμπλήρωσε, μέσα από τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η εισαγωγή φυσικού αερίου το οποίο θα βοηθήσει πολύ τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή για να μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από συμβατική παραγωγή, ο δεύτερος είναι η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ο τρίτος πυλώνας είναι η ηλεκτρική διασύνδεση η οποία συζητείται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ισραήλ- Κύπρου και Ελλάδος.

Αυτά τα τρία, υπογράμμισε ο Υπουργός, θα αποφέρουν σοβαρή μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αν και δεν θα συμπέσουν χρονικά και τα τρία μαζί. Με την εισαγωγή φυσικού αερίου και την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού η οποία έρχεται τον Ιούλιο του 2025 πιστεύω ότι θα δούμε μια σοβαρή μείωση ή στο τι έχουμε σήμερα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πόλος έλξης η Κύπρος: «Απογειώθηκε» ο τουρισμός τον Ιούνη – Οι χώρες που μας προτίμησαν και οι κυριότεροι λόγοι

• Μονογονιός με λευχαιμία: Μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής αγωγής δεν καλύπτεται από το ΓΕΣΥ - Συγκινητική ανταπόκριση από πολίτες

• Πήρε σβάρνα παραλίες και έκλεβε νεαρός: Πώς «κάηκε» και έφτασαν στη σύλληψη του

• Αναλυτικά ο καιρός: Καμίνι η Κύπρος με κίτρινη προειδοποίηση - Μέχρι πού θα φτάσει η θερμοκρασία

• Ευρυδίκη: Συγκλονίζει το νέο της τραγούδι για την επέτειο της εισβολής - Ακούστε το



Έτοιμος για τολμηρές αποφάσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης - Ποια μηνύματα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Έτοιμος για τολμηρές αποφάσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης - Ποια μηνύματα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Κρίσιμους και δύσκολους μήνες χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες για το κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρέστη σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, για καταδίκη της τουρκικής εισβολής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top