ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλαγές στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων: Οι ανησυχίες των ιδιωτικών νηπιαγωγείων για τις πληρωμές - Καθησυχάζει η Πρόεδρος στο «Τ»

Αλλαγές στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων: Οι ανησυχίες των ιδιωτικών νηπιαγωγείων για τις πληρωμές - Καθησυχάζει η Πρόεδρος στο «Τ»

Αλλαγές έρχονται στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων, οι οποίες δημιούργησαν μικρούς προβληματισμούς στους παρόχους.

To νέο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας από τεσσάρων ετών μέχρι τεσσάρων ετών και έξι μηνών για το έτος 2024-2025, θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» μέχρι την υλοποίηση του πλήρους σχεδιασμού, που προβλέπεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.

Πέρα από την ηλικιακή επέκταση, υπήρξαν αλλαγές ως προς την νέα ρύθμιση τρόπου πληρωμής από γονείς αλλά και ως προς τoν έλεγχο των εισπράξεων. Δυο αλλαγές που έφεραν μικρούς προβληματισμούς στους ιδιοκτήτες νηπιαγωγείων.

Συγκεκριμένα η πρώτη αλλαγή αναφέρει ότι οι πάροχοι θα εισπράττουν τα δίδακτρα από τους γονείς μόνο ηλεκτρονικά ή με επιταγή, δηλαδή μέσω κάρτας ή εμβάσματος ή με έκδοση επιταγής.

Η δεύτερη αλλαγή, αναφέρει ότι κάθε πάροχος έχει συμβατική υποχρέωση να αποστέλλει στην ΥΔΕΠ αντίγραφα των αποδείξεων και την τραπεζική κατάσταση με τις εισπράξεις των διδάκτρων για κάθε μήνα, 15 εργάσιμες μέρες από την ημέρα καταβολής της επιδότησης.

Οι προβληματισμοί αφορούσαν κυρίως την συνέπεια πληρωμών από γονείς, δηλαδή τι θα συμβαίνει στην περίπτωση που γονείς δεν είναι συνεπείς με την πληρωμή του μήνα και ταυτόχρονα πως θα διαχειριστούν την διαδικασία υποβολής αντιγράφων αποδείξεων, στις πιο πάνω περιπτώσεις.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων, κ.Λαύρα Ηρακλέους η οποία καθησύχασε και ανέφερε ότι τα εν λόγω θέματα έχουν συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς«έγιναν αρκετές εισηγήσεις από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης. Είχαμε συνάντηση την Παρασκευή το απόγευμα και από την πλευρά τους οι αρμόδιοι φορείς ανέφεραν ότι θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να μας βοηθήσουν και να λύσουν τα θέματα που μας απασχολούν».

Αξίζει να αναφερθεί ότι από την ημέρα που τέθηκε σε λειτουργία το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων για παιδιά έως 4 ετών, επωφελήθηκαν χιλιάδες οικογένειες, ενώ ταυτόχρονα επωφελήθηκε και ο ιδιωτικός τομέας νηπιαγωγείων.

Οι γονείς που στο παρελθόν δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να γράψουν τα παιδιά τους σε νηπιαγωγεία, τώρα με την επιδότηση έως 80% (βάση κριτηρίων), η πλειοψηφία γονέων έχει «στείλει» τα παιδιά στην προδημοτική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα τα νηπιαγωγεία να γεμίζουν όλες τις διαθέσιμες θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το μηνιαίο ύψος του επιδόματος ανέρχεται μέχρι και το 80% του ύψους των διδάκτρων, με μέγιστο ποσό τα 350 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί, βάσει του οικογενειακού εισοδήματος, της ηλικίας του παιδιού, της σύνθεσης της οικογένειας και του ωραρίου της φοίτησης.

Από το Σχέδιο θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν μέχρι και 25.000 παιδιά, ηλικίας μέχρι 4,5 ετών, με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ, όπου τα 17 εκατομμύρια θα συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ στο πλαίσιο του Προγράμματος ΘΑΛΕΙΑ (2022-2025) ενώ τα 3 εκατομμύρια δύναται να χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Περιμένεις να λάβεις επίδομα, σύνταξη ή βοήθημα; Μάθε ποιες αιτήσεις εξετάζονται αυτές τις ημέρες

• Αναθυμιάσεις σε πισίνα: Η κατάσταση υγείας των παιδιών - Συνολικά επισκέφθηκαν το νοσοκομείο 26 πρόσωπα

• Καταγγέλλουν τον Φειδία για τα «απαξιωτικά» λόγια του – Ζητούν να απολογηθεί στην κάθε μάνα, σύζυγο, αδερφό και παιδί αγνοουμένου

• Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μας σιγοψήνει καθημερινά ο καιρός – Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

• Κατερίνα Καινούργιου: Έκανε το πιο τρυφερό σχόλιο στη φωτογραφία του συντρόφου της

• Ασύλληπτο περιστατικό στην Ελλάδα: Μπήκε στο χειρουργείο για επέμβαση στο χέρι και βγήκε με… έγκαυμα στο πόδι – Ο λόγος



Ευθυγράμμιση θέσεων στο κυπριακό Αθήνα και Λευκωσία - Εξελίξεις το φθινόπωρο – Επεξεργάζεται ΜΟΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ευθυγράμμιση θέσεων στο κυπριακό Αθήνα και Λευκωσία - Εξελίξεις το φθινόπωρο – Επεξεργάζεται ΜΟΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ενώ η Άγκυρα δια του Ταγίπ Ερντογάν τεντώνει το σχοινί σε ότι αφορά τις απαράδεκτες αξιώσεις στο κυπριακό στρέφοντας τα πυρά και προς τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, Αθήνα και Λευκωσία φαίνεται να ευθυγραμμίζονται πλήρως, σε ότι αφορά στα επόμενα βήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top