ΔΙΕΘΝΗ

Η Χάρις βρήκε τους εκλέκτορες που χρειάζεται για το χρίσμα: Η επίθεση στον Τραμπ και η παρέμβαση Μπάιντεν

Η Χάρις βρήκε τους εκλέκτορες που χρειάζεται για το χρίσμα: Η επίθεση στον Τραμπ και η παρέμβαση Μπάιντεν

Επενδύοντας στο διπλό ηθικό πλεονέκτημά της, ως πρώην εισαγγελέα αλλά και ως γυναίκα που συμπαρίσταται στα θύματα του σεξισμού, η Καμάλα Χάρις εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ.

Στην πρώτη εμφάνισή της υπό την ιδιότητα της, εκτός απροόπτου, προεδρικής υποψηφίου για τους Δημοκρατικούς, η Χάρις στράφηκε κατά του αντιπάλου της υπενθυμίζοντας ότι, αφ' ενός εκείνος έχει καταδικαστεί για μια σειρά από σοβαρά αδικήματα, μεταξύ των οποίων και η σεξουαλική κακοποίηση της δημοσιογράφου και συγγραφέως Ελίζαμπεθ Τζιν Κάρολ. Αφ' ετέρου, η ίδια η Κάμαλα Χάρις διετέλεσε επί μακρόν επικεφαλής της εισαγγελίας στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Λίγη ώρα, μάλιστα, μετά την ομιλία αυτή, έγινε γνωστό από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Καμάλα Χάρις κατάφερε να συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων προκειμένου να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Όταν ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου είπα ότι ήθελα να την κερδίσω. Σήμερα είμαι περήφανη να έχω εξασφαλίσει την ευρεία απαιτούμενη στήριξη για να γίνω η υποψήφια των Δημοκρατικών. Περιμένω σύντομα να αποδεχθώ και επίσημα το χρίσμα» δήλωσε η Καμάλα Χάρις.

Στην ίδια ομιλία στο Ντέλαγουερ παρέμβαση έκανε και ο Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τη νόσησή του με κορωνοϊό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεμήνυσε ότι «θα συνεχίσω να εργάζομαι κολασμένα» ως πρόεδρος αλλά και για την υποψηφιότητά Χάρις. Παράλληλα προειδοποίησε ότι «ο Τραμπ εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο» ενώ παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιήσει περιοδείες για να στηρίξει την αντιπρόεδρό του.

Παρεμπιπτόντως, με ανάρτησή της στο X (twitter) η Ελίζαμπεθ Τζιν Κάρολ, η οποία πριν από περίπου έναν χρόνο αποζημιώθηκε με 5 εκατ. δολ. μετά από την καταδίκη του Τραμπ για την εις βάρος της σεξουαλική επίθεση, σχολίασε δηκτικά ότι «ξαφνικά μοιάζει πολύ γέρος». Εννοώντας, φυσικά, ότι μετά από την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα για την προεδρία, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει απέναντί του κάποιον που δείχνει πιο γηραλέος από τον ίδιον. Ο 78χρονος Τραμπ καλείται να μονομαχήσει με την Κάμαλα Χάρις, η οποία είναι μόλις 59 ετών. Αυτομάτως η σύγκριση αίφνης αναδεικνύει το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο γηραιότερος διεκδικητής της προεδρίας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αλλά βεβαίως η ίδια η Κάμαλα Χάρις δεν χρησιμοποιεί σαν επιχείρημα υπέρ της την ηλικιακή διαφορά με τον Τραμπ. Στην ομιλία που εξεφώνησε στο Ντέλαγουερ, στην έδρα του προεκλογικού επιτελείου που «κληρονομεί» από τον Τζο Μπάιντεν, η Χάρις εστίασε στο βεβαρυμένο ποινικό μητρώο του ανταγωνιστή της: Πρόσφατα ο Τραμπ καταδικάστηκε για 34 διαφορετικά αδικήματα για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς. Στην προσπάθειά του να εξαγοράσει τη σιωπή της πορνοστάρ για την ανάρμοστη σχέση τους, ο Τραμπ υπέπεσε σε σωρεία παρανομιών, οικονομικού και φορολογικού τύπου. Παράλληλα, εις βάρος του Τραμπ εκκρεμούν τουλάχιστον ακόμη τρεις, ιδιαίτερα σοβαρές, κατηγορίες για συνωμοσία, παρέμβαση σε εκλογικά αποτελέσματα κ.λπ.

Από την άλλη η Κάμαλα και οι σύμβουλοι επικοινωνίας της, γνωρίζουν ότι ένα από τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι ότι ανέκαθεν εκείνη εκπροσωπούσε τη νομιμότητα και το δίκαιο, ότι εις βάρος της δεν υπάρχει καμία μομφή ηθικού τύπου, ενώ ως γυναίκα δικαιούται εξ ορισμού να ταυτίζεται με κάθε θύμα του Τραμπ. Ενός άνδρα «παλαιάς κοπής», εναντίον του οποίου έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς πολυάριθμες καταγγελίες για απρέπειες σεξιστικού τύπου.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι στην ουσία η Κάμαλα άνοιξε ατύπως την προεκλογική εκστρατεία της, ακόμη και πριν λάβει επίσημα το χρίσμα της προεδρικής υποψηφίου από τους Δημοκρατικούς, ποντάροντας σε ένα από τα, σχεδόν ακαταμάχητα, «χαρτιά» της -την ηθική ανωτερότητα. Η Κάμαλα εμμέσως καλεί κάθε Αμερικανίδα να την ψηφίσει στις 5 Νοεμβρίου, θέτοντας διλήμματα που μοιάζουν να μην αφήνουν περιθώρια παρά μόνο για την επιλογή «Kamala for president», εφόσον, βάσει κοινής λογικής, καμία γυναίκα δεν θα προτιμήσει έναν αμετανόητο και καθ' έξιν σεξιστή. Η ίδια η Χάρις έθεσε το ζήτημα διακηρύσσοντας ότι «δεν θα γυρίσουμε πίσω. Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να επαναφέρει τη χώρα μας σε μια εποχή όπου πολλοί συμπατριώτες μας Αμερικανοί είχαν απεριόριστες ελευθερίες και δικαιώματα. Εμείς όμως πιστεύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Αμερικανούς πολίτες ανεξαιρέτως».

Η Χάρις πρόσθεσε επίσης ότι, σε περίπτωση εκλογής του, ο Τραμπ θα δημιουργήσει αμέσως ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις μεγάλες επιχειρήσεις, θα περικόψει κρατικές δαπάνες για τις κοινωνικές ασφαλίσεις και τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη, περιορίζοντας τα όποια προνόμια έχει η μεσαία τάξη στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, στο πρόγραμμα της Κάμαλα, η προτεραιότητα δίνεται στην άμβλυνση των ταξικών ανισοτήτων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Εν τω μεταξύ, ως προς την ουσία και τις πιθανότητές της να νικήσει τον Τραμπ στη μεταξύ τους αντιπαράθεση, το χρίσμα εκ μέρους των Δημοκρατικών φαντάζει όλο και περισσότερο σαν μια τυπική διαδικασία για την Καμάλα Χάρις. Ο αριθμός των επιφανών Δημοκρατικών που εκδηλώνουν την αποδοχή και υποστήριξη της υποψηφιότητάς της αυξάνεται, ενώ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, μετά από έναν κάποιο δισταγμό, συντάχθηκε με την Καμάλα Χάρις -και μάλιστα με ενθουσιασμό. Η Πελόζι χαρακτήρισε σε δηλώσεις της την Χάρις σαν «λαμπρά διεκδικητική. Είναι η καλύτερη για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ».

Την είδηση μετέδωσε το CNN ενώ ανάλογες πληροφορίες έδωσαν επίσης πηγές στην εκστρατεία της κυρίας Χάρις στο Reuters ενώ το Associated Press από την πλευρά του εκτίμησε ότι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει εξασφαλισμένη την υποστήριξη 2.214 αντιπροσώπων από το σύνολο των περίπου 3.900, με άλλα λόγια μεγαλύτερη από την απαιτούμενη απλή πλειοψηφία.

Ωστόσο, η αποδοχή της Χάρις από την παράταξη των Δημοκρατικών δεν είναι καθολική. Η σιωπή εκ μέρους του Μπαράκ Ομπάμα -και της Μισέλ εξίσου- είναι μέχρι στιγμής τουλάχιστον αινιγματική. Το ίδιο ισχύει και για τον Τζορτζ Κλούνεϊ, μεταξύ άλλων διασημοτήτων που πολιτικά επιλέγουν Δημοκρατικούς.

Στελέχη υψηλού κύρους και επιρροής όπως ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ και ο βουλευτής Χακίμ Τζέφρις δήλωσαν ανοιχτά πως δεν υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Κάμαλα. Από την άλλη, η εμβληματική σταρ Μπάρμπρα Στρέισαντ δηλώνει υπέρ της Χάρις, το ίδιο και ο αντισυμβατικός σκηνοθέτης Σπάικ Λι, ο τραγουδιστής Τζον Λέτζεντ κ.α., ενώ ο Ρόμπερτ ντε Νίρο εξεθείασε τον Τζο Μπάιντεν για την απόφασή του να αποσυρθεί, χωρίς όμως να αναφερθεί στην Κάμαλα Χάρις.

Σε ό,τι αφορά στην προσέλκυση κεφαλαίων, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ότι ο Μπάιντεν αποσύρεται και υποδεικνύει την Χάρις ως διάδοχό του, εισέρρευσαν 81 εκατ. δολ. στο ταμείο της προεκλογικής εκστρατείας της. Ποσό που αποτελεί ρεκόρ για νέο υποψήφιο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Εξίσου σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι ένας κύκλος ισχυρών γυναικών επιχειρηματιών προτίθεται να χορηγήσει την προσπάθεια της Κάμαλα με γενναία χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της.

Οι Δημοκρατικοί επισπεύδουν τις διαδικασίες για την εσωτερική εκλογή του προεδρικού υποψηφίου, δηλαδή για την επισημοποίηση του χρίσματος στην Κάμαλα Χάρις, με ψηφοφορία στις 7 Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Περιμένεις να λάβεις επίδομα, σύνταξη ή βοήθημα; Μάθε ποιες αιτήσεις εξετάζονται αυτές τις ημέρες

• Αναθυμιάσεις σε πισίνα: Η κατάσταση υγείας των παιδιών - Συνολικά επισκέφθηκαν το νοσοκομείο 26 πρόσωπα

• Καταγγέλλουν τον Φειδία για τα «απαξιωτικά» λόγια του – Ζητούν να απολογηθεί στην κάθε μάνα, σύζυγο, αδερφό και παιδί αγνοουμένου

• Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μας σιγοψήνει καθημερινά ο καιρός – Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

• Κατερίνα Καινούργιου: Έκανε το πιο τρυφερό σχόλιο στη φωτογραφία του συντρόφου της

• Ασύλληπτο περιστατικό στην Ελλάδα: Μπήκε στο χειρουργείο για επέμβαση στο χέρι και βγήκε με… έγκαυμα στο πόδι – Ο λόγος



Ευθυγράμμιση θέσεων στο κυπριακό Αθήνα και Λευκωσία - Εξελίξεις το φθινόπωρο – Επεξεργάζεται ΜΟΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ευθυγράμμιση θέσεων στο κυπριακό Αθήνα και Λευκωσία - Εξελίξεις το φθινόπωρο – Επεξεργάζεται ΜΟΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ενώ η Άγκυρα δια του Ταγίπ Ερντογάν τεντώνει το σχοινί σε ότι αφορά τις απαράδεκτες αξιώσεις στο κυπριακό στρέφοντας τα πυρά και προς τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, Αθήνα και Λευκωσία φαίνεται να ευθυγραμμίζονται πλήρως, σε ότι αφορά στα επόμενα βήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top