ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς ουσιαστική μεταβολή τα «κόκκινα δάνεια» τον Μάιο

Χωρίς ουσιαστική μεταβολή τα «κόκκινα δάνεια» τον Μάιο

Χωρίς ουσιαστική μεταβολή παρέμειναν οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) στο τραπεζικό σύστημα τον Μάιο οι οποίες ανήλθαν σε €1,77 δισεκατομμύρια από €1,80 δισ. τον προηγούμενο μήνα με τον δείκτη των ΜΕΧ έναντι των συνολικών δανείων να διατηρείται αμετάβλητος στο 7,4%.

Σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2023, οι ΜΕΧ παρουσίασαν μείωση μόλις €81 εκατομμυρίων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), οι συνολικές χορηγήσεις με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών παρέμειναν αμετάβλητες στο €1,39 δισ. και αντιστοιχούσαν στο 5,8% των συνολικών δανείων.

Ο Δείκτης Κάλυψης των ΜΕΧ ανήλθε στο 54,4%, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση από το 54,2% τον προηγούμενο μήνα, με τις συσσωρευμένες προβλέψεις που αφορούν τις ΜΕΧ να ανέρχονται σε €786 εκατ.

Με βάση τα στοιχεία, οι συνολικές χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν μειώθηκαν τον Μάιο στο €1,42 δισ. από €1,44 δισ. τον προηγούμενο μήνα, με τα αναδιαρθρωμένα δάνεια που βάσει της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών συνεχίζουν να ταξινομούνται ως μη εξυπηρετούμενα να ανέρχονται σε €0,79 δισ., παρουσιάζοντας μείωση €4 εκατ. σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Οι ΜΕΧ νοικοκυριών τον Μάιο παρέμειναν αμετάβλητες στα €971 εκατ. και αντιστοιχούσαν στο 54% των συνολικών κόκκινων δανείων, ενώ τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε €760 εκατ. από €762 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, εκ των οποίων €695 εκατ. προέρχονταν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια με καθυστέρηση 90 ημερών των νοικοκυριών αυξήθηκαν οριακά στα €824 εκατ. τον Μάιο από €822 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ αντίθετα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων υποχώρησαν οριακά στα €536 εκατ. από €538 εκατ. το Απρίλιο.

Ο δείκτης κάλυψης στα επιχειρηματικά «κόκκινα δάνεια» ανήλθε στο 69%, με τον αντίστοιχο δείκτη για τις μικρομεσαίες ΜΕΧ να διαμορφώνεται στο 70%, ενώ ο δείκτης κάλυψης για ΜΕΧ νοικοκυριών βρισκόταν στο 42%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στην Πάφο: Ουδεμία υπόνοια για εγκληματική πράξη για τον θάνατο του 45χρονου

• Αναθυμιάσεις σε πισίνα: Τέθηκαν υπό κράτηση ο 28χρονος και ο 57χρονος - Συνεχίζονται οι εξετάσεις

• Υπόθεση Metamax: Παραπέμφθηκαν στο Κακουργιοδικείο ο 63χρονος και ο 54χρονος

• Στρατηγικές αλλαγές στο Mall of Cyprus - Αποχωρεί το K Cineplex - Ενισχύεται η μόδα με νέα καταστήματα

• Διεθνολόγος στο «Τ»: Η απόσυρση Μπάιντεν και οι πιθανότητες εκλογής της Καμάλα Χάρις

• Αλλαγές στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων: Οι ανησυχίες των ιδιωτικών νηπιαγωγείων για τις πληρωμές - Καθησυχάζει η Πρόεδρος στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη»

Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη και όχι στα λόγια, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την απογευματινή του συνεδρίαση, με θέμα την πρόοδο υλοποίησης των δράσεων του Προγράμματος Διακυβέρνησης για το 2024.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top