Μήπως οι έξυπνες συσκευές, όπως τα smartphones, μειώνουν τελικά τη δική μας γνωστική ικανότητα;
Ήδη με τη διαδικασία της γήρανσης, η οξύνοια της μνήμης εξασθενεί και διάφοροι ειδικοί συνιστούν να διατηρούμε το μυαλό μας σε εγρήγορση: είτε λύνοντας σταυρόλεξα και sudoku είτε διαβάζοντας ένα βιβλίο. Υπό αυτό το πρίσμα, ο καθηγητής Mohamed I. Elmasry συνιστά να υιοθετήσουμε απλές συνήθειες που προάγουν την υγιή γήρανση, όπως ο μεσημεριανός ύπνος, η «προπόνηση» μνήμης και αφήνοντας λίγο στην άκρη το κινητό και την αναζήτηση της Google.
Στο νέο του βιβλίο «iMind: Artificial and Real Intelligence» (με πρόλογο από την Καναδή κυτταρική βιολόγο Δρ Aileen Burford-Mason), επισημαίνει ότι η εστίαση έχει μετατοπιστεί πολύ μακριά από τη RI (φυσική ή πραγματική) νοημοσύνη υπέρ της AI (μηχανική ή τεχνητή) νοημοσύνη. Γι’ αυτό, προτείνει να πάμε κόντρα σε αυτό το ρεύμα, καλλιεργώντας το ανθρώπινο μυαλό το οποίο, όπως τα smartphones, έχει «υλικό», «λογισμικό» και «εφαρμογές», και μάλιστα πολλές φορές πιο ισχυρό – και θα διαρκέσει πολύ περισσότερο με τη σωστή φροντίδα.
Ο καθηγητής Δρ Elmasry, διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός στο σχεδιασμό μικροτσίπ και στην τεχνητή νοημοσύνη, εμπνεύστηκε τη συγγραφή του βιβλίου μετά τον θάνατο του κουνιάδου του από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλων πολύ κοντινών του προσώπων, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του, από άλλες μορφές άνοιας.
Μοναδικές οι ικανότητες του εγκεφάλου
Αναλύοντας περαιτέρω τη σκέψη του μέσα στο βιβλίο για τις συναρπαστικές ικανότητες του νου, αναφέρει ότι οι έξυπνες συσκευές «γίνονται όλο και πιο έξυπνες» αλλά με το χρόνο καμία δεν πλησιάζει στο να «αντιγράψει τη χωρητικότητα, την αποθήκευση, τη μακροζωία, την ενεργειακή αποδοτικότητα ή τις δυνατότητες αυτοθεραπείας του αρχικού ανθρώπινου εγκεφάλου-μυαλού».
Συγκεκριμένα, γράφει: «το προσδόκιμο ζωής των σημερινών smartphones είναι περίπου 10 χρόνια, ενώ ένας υγιής εγκέφαλος μέσα σε ένα υγιές ανθρώπινο σώμα μπορεί να ζήσει για 100 χρόνια ή και περισσότερο. Ο εγκέφαλός σας είναι το περιουσιακό στοιχείο υψηλότερης αξίας που έχετε ή θα έχετε ποτέ. Αυξήστε τις δυνατότητές του και τη μακροζωία του φροντίζοντας τον νωρίς στη ζωή σας, διατηρώντας τον ίδιο και το σώμα σας υγιή, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Οι άνθρωποι μπορούν σκόπιμα να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν τη μνήμη τους παίζοντας “παιχνίδια σκέψης” ή εκτελώντας καθημερινές ασκήσεις εγκεφάλου. Αντίθετα, δεν μπορείτε να ασκήσετε τη μνήμη του smartphone σας για να την κάνετε να διαρκέσει περισσότερο ή να την ενθαρρύνετε να αποδίδει καλύτερα».
Το βιβλίο εξηγεί εκτενώς πώς λειτουργούν πραγματικά τόσο η τεχνητή νοημοσύνη όσο και η ανθρώπινη νοημοσύνη και πώς η λειτουργία του εγκεφάλου συνδέει το μυαλό και τη μνήμη. Συγκρίνει το ανθρώπινο μυαλό και τη λειτουργία του εγκεφάλου με εκείνη των smartphones, του ChatGPT και άλλων συστημάτων που βασίζονται στη τεχνητή νοημοσύνη.
Βασιζόμενο σε ολοκληρωμένες έρευνες, το iMind στοχεύει να μειώσει το χάσμα γνώσης μεταξύ πραγματικής και τεχνητής νοημοσύνης, να αντιμετωπίσει την τρέχουσα διαμάχη γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και να εμπνεύσει τους ερευνητές να βρουν νέες θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ, άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις και τον καρκίνο.
Πώς θα υποστηριχθεί διαφορετικά η μνήμη
Εκτός από το να εμπιστευτούμε τη μνήμη μας και να κοιμηθούμε το μεσημέρι για την ανανέωση της μνήμης και άλλων εγκεφαλικών και σωματικών λειτουργιών, ο καθηγητής προτείνει επίσης πρακτικές συμβουλές, για την ενίσχυση της εγκεφαλικής ισχύος: Σε αυτές, περιλαμβάνονται η δημιουργία «συνειρμικής» μνήμης – το «λεξικό της σημασίας» του εγκεφάλου, όπου ο εγκέφαλος συνδέει τις νέες πληροφορίες με ό,τι ήδη γνωρίζει. Συνιστά να δοκιμάσουμε να διαβάσουμε δυνατά ένα βιβλίο, να χρησιμοποιούμε όλες τις αισθήσεις αντί να μπαίνουμε στον αυτόματο πιλότο και να μετατρέπουμε τις καθημερινές συναντήσεις σε πλήρως βιώσιμες εμπειρίες.
Άλλες τεχνικές περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση μιας ημέρας πραγματικής ανάπαυσης την εβδομάδα, την επανεξέταση του τρόπου ζωής ήδη από τα 20 ή τα 30 χρόνια, την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και την εξάλειψη ή τον ριζικό περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ για τη μείωση του κινδύνου άνοιας.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις