ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γενί Ντουζέν: Σταμάτησαν τα βελτιωτικά έργα στο οδόφραγμα Αγ. Δομετίου

Γενί Ντουζέν: Σταμάτησαν τα βελτιωτικά έργα στο οδόφραγμα Αγ. Δομετίου

Έχουν σταματήσει οι εργασίες στο σημείο διέλευσης Αγίου Δομετίου, οι οποίες είχαν ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο ότι θα ολοκληρώνονταν τον Ιούνιο, λόγω της «παραβίασης των συνόρων από την τουρκοκυπριακή πλευρά», γράφει σήμερα η Γενί Ντουζέν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα προστίθεται ότι η στάση της τ/κ πλευράς, η οποία αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις και το διάλογο, αφενός εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης και αφετέρου διακόπτει τις εργασίες στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. 

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο «υφυπουργός πρωθυπουργίας» και «επικεφαλής του τμήματος κρατικού προγραμματισμού», Ντουρλαλί Γκιουτσλούσοϊ ανέφερε ότι αποφάσισαν να επαναξιολογήσουν το έργο, αφού «υπάρχει διάσταση απόψεων με τα ΗΕ στο σημείο καθορισμού των συνόρων».

Εξηγώντας ότι το έργο αυτό ξεκίνησε από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Γκιουτσλούσοϊ είπε: «Ενώ εμείς κάναμε τις ρυθμίσεις στη δική μας περιοχή, εκείνοι επρόκειτο να οργανώσουν τη νεκρή ζώνη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επρόκειτο επίσης να κάνει τις ρυθμίσεις στο νότο. Ωστόσο, υπήρξε διάσταση απόψεων στο σημείο του καθορισμού των συνόρων. Για το λόγο αυτό, το έργο βρίσκεται προς το παρόν σε αναμονή για λίγο, ώστε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα και στη συνέχεια να συνεχιστεί το έργο. Αν και δεν μπορούμε να δώσουμε μια σαφή ημερομηνία, μόλις λυθεί αυτό το πρόβλημα, οι εργασίες εκεί θα ξεκινήσουν και πάλι».

Αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης, είπε ότι η τ/κ πλευρά πρότεινε αρκετά σημεία, αλλά «δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από το νότο», όπως χαρακτήρισε την ΚΔ. «Υπήρχαν μερικά σημεία που προτάθηκαν από την τουρκική πλευρά σχετικά με τα νέα σημεία διέλευσης. Ακόμα και μέσω της προεδρίας, έγινε συζήτηση με την ελληνοκυπριακή πλευρά στο σημείο 'αν υπάρχουν σημεία που θα τα θεωρήσετε κατάλληλα, μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να τα ανοίξουμε'», υποστήριξε.

Αναφέροντας στη συνέχεια ότι υπήρχαν αιτήματα από τον Γερόλακκο και την Λουρουτζίνα προκειμένου να ανοίξουν σημεία διέλευσης εκεί, ο κ. Γκιουτσλούσοϊ δήλωσε ότι είχαν μεταφέρει αυτά τα αιτήματα στο «νότο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τα αιτήματα που είχαν παλαιότερα για τη Μία Μηλιά και την Λουρουτζίνα. «Έχουμε κοινοποιήσει αυτά τα αιτήματα στην άλλη πλευρά , λέγοντας ότι 'είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε εάν κριθεί σκόπιμο’. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, δεν έχουμε λάβει απάντηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν γνωρίζω ακριβώς ποιες είναι οι σκέψεις ή οι απόψεις τους, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση», υποστήριξε.

Από την πλευρά του ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Φικρί Τορός ανέφερε ότι το θέμα των σημείων διέλευσης περιλαμβάνεται στη λίστα με τα ΜΟΕ και πρόσθεσε ότι το μοντέλο της «μη λύσης» που ακολουθείται από την τουρκοκυπριακή πλευρά, έχει εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις τόσο για τα βελτιωτικά έργα στο σημείο διέλευσης του Αγίου Δομετίου, όσο και για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης.

«Υπογράφηκε ένα πρωτόκολλο και στο πλαίσιο αυτού του πρωτοκόλλου προγραμματίστηκαν κάποιες επενδύσεις εκεί. Οι επενδύσεις σε υποδομές και η ίδρυση κάποιων επιχειρήσεων ήταν στην ατζέντα. Και ειπώθηκε ότι θα κατασκευαστούν πρόσθετες καλύβες για να επεκταθεί η δυναμικότητα εκεί. Είχε ειπωθεί ότι οι λωρίδες θα διευρύνονταν. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Τίποτα δεν έχει γίνει και η χωρητικότητα διέλευσης εκεί (τόσο ανθρώπων όσο και επαγγελματικών οχημάτων) δεν έχει διαχωριστεί. Ως εκ τούτου, γίνεται το αδιαχώρητο εκεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ουρές, τόσο στο βορρά όσο και στο νότο. Αυτό ταλαιπωρεί τους ανθρώπους, ειδικά σε αυτή τη ζέστη του καλοκαιριού» είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έμειναν ημιτελής, ο κ. Τορός κατηγόρησε τον Ερσίν Τατάρ ότι από την «ημέρα που ανέλαβε την προεδρία, παρεμβάλει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στην Πάφο: Ουδεμία υπόνοια για εγκληματική πράξη για τον θάνατο του 45χρονου

• Αναθυμιάσεις σε πισίνα: Τέθηκαν υπό κράτηση ο 28χρονος και ο 57χρονος - Συνεχίζονται οι εξετάσεις

• Υπόθεση Metamax: Παραπέμφθηκαν στο Κακουργιοδικείο ο 63χρονος και ο 54χρονος

• Στρατηγικές αλλαγές στο Mall of Cyprus - Αποχωρεί το K Cineplex - Ενισχύεται η μόδα με νέα καταστήματα

• Διεθνολόγος στο «Τ»: Η απόσυρση Μπάιντεν και οι πιθανότητες εκλογής της Καμάλα Χάρις

• Αλλαγές στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων: Οι ανησυχίες των ιδιωτικών νηπιαγωγείων για τις πληρωμές - Καθησυχάζει η Πρόεδρος στο «Τ»



Υπουργικό: Έγινε ανασκόπηση της υλοποίησης των δράσεων της Κυβέρνησης - Πόσες εκκρεμούν

Υπουργικό: Έγινε ανασκόπηση της υλοποίησης των δράσεων της Κυβέρνησης - Πόσες εκκρεμούν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ειδικής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, για ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης του προγραμματισμού της Κυβέρνησης για το 2024

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top