ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεντώνει το σχοινί ο Ερντογάν: Στόχος η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» - Στο ακουστικό Αθήνα και Λευκωσία για τα επόμενα βήματα από τον ΓΓ των ΗΕ

Τεντώνει το σχοινί ο Ερντογάν: Στόχος η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» - Στο ακουστικό Αθήνα και Λευκωσία για τα επόμενα βήματα από τον ΓΓ των ΗΕ

Μία δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης, φούντωσε προς στιγμή τη σεναριολογία περί σχεδίου του ΟΗΕ για το κυπριακό.

Η δήλωση του Παύλου Μαρινάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ ότι το ΥΠΕΞ αναμένει πλήρες σχέδιο, αποτέλεσε θέμα συζήτησης ανάμεσα και στις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έψαχναν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει και κατά πόσο τόσο η Αθήνα, όσο και η Λευκωσία, γνωρίζουν για τυχόν σχέδιο το οποίο ετοιμάζει ο ΓΓ των ΗΕ.  

Η απάντηση ωστόσο, ήρθε λίγο αργότερα από την Αθήνα η οποία έσπευσε να ανασκευάσει τα όσο προηγουμένως δήλωνε ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ενώ στη Λευκωσία ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου έκανε λόγο για παρερμηνεία, λέγοντας ότι ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης αναφέρεται στα επόμενα βήματα του ΟΗΕ. «Είναι παρερμηνεία, δεν πρόκειται περί σχεδίου των ΗΕ, αλλά για τον προγραμματισμό τους για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την πρωτοβουλία του ΓΓ για το επόμενο βήμα στο κυπριακό», ανέφερε ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Εν αναμονή της απόφασης του Αντόνιο Γκουτέρες για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει ξεκαθαρίσει πως για τη δική μας πλευρά, προϋπόθεση είναι η βάση λύσης του κυπριακού, στο πλαίσιο και υπό την αιγίδα των ΗΕ.

Τεντώνει το σχοινί ο Ταγίπ Ερντογάν

Σε ένα νέο παραλήρημα ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ, ανέφερε πως στόχος της Άγκυρας είναι, να αυξηθεί η αναγνώριση της <ΤΔΒΚ>.  Εμείς και οι Τ/κ έχουμε μπουχτίσει με τις προτάσεις που βασίζονται στην ομοσπονδία, είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια για επανένωση

Εις απάντηση στα όσα δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση της Κύπρου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού και η δημιουργία δύο κρατών, δεν αποτελούν λύσεις.

ΠτΔ: Είναι καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ

Μιλώντας σε εκδήλωση προς τιμήν της ΑHEPA, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως το σημερινό status quo δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και τόνισε πως αποτελεί καθήκον του ως Πρόεδρος, να εργάζεται ακούραστα ώστε οι επόμενες γενιές να μπορούν να ζήσουν σε ένα βιώσιμο, λειτουργικό, επανενωμένο κράτος μέλος της ΕΕ όπου θα μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι και να ζουν σε ένα περιβάλλον ειρήνης, σταθερότητας, ελευθερίας και ευημερίας, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς ξένα στρατεύματα. «Μια επανενωμένη Κύπρο που θα μπορέσει να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης και μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας» όπως πρόσθεσε.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως 50 χρόνια κατοχής είναι αρκετά. Είναι καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ. Είναι πλέον καιρός να βαδίσουμε στον δρόμο της ειρήνης, της σταθερότητας, της συνύπαρξης και της ευημερίας» είπε, τονίζοντας πως σε αυτή την προσπάθεια η ελληνική διασπορά αποτελεί βασικό μοχλό.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Παριστάνουν την Επίτροπο Νομοθεσίας - Νέα απάτη μέσω email -Δείτε φωτογραφία

• Άγρια δολοφονία στο Λονδίνο: Θύμα ο 29χρονος Αντώνης Αντωνιάδης - Αυτοί είναι οι ύποπτοι

• Θα αγοράζουμε συσκευές με εγγύηση και ανταλλακτικά για 10 χρόνια – Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Χ. Θεοπέμπτου

• Όριο ταχύτητας: Πόσο κοστίζει το πρόστιμο ανά χιλιόμετρο; - Τι συμβαίνει στην περίπτωση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης

• Coolcation: Η νέα τάση στα ταξίδια που έφερε τα «άνω-κάτω» - Πώς επηρεάζεται η Κύπρος



Απαντά για το Βασιλικό η Κυβέρνηση - «Δόθηκαν οδηγίες για πλήρη διερεύνηση γύρω από το θέμα»

Απαντά για το Βασιλικό η Κυβέρνηση - «Δόθηκαν οδηγίες για πλήρη διερεύνηση γύρω από το θέμα»

«H Κυβέρνηση ενημερώθηκε από τον περασμένο Μάρτιο από την Εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη έρευνας για τις διαδικασίες και συνθήκες ανάθεσης το 2019 του έργου που αφορά τη δημιουργία τερματικού σταθμού εισαγωγής φυσικού αερίου στο Βασιλικό», αναφέρει ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top