ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλιματική αλλαγή: Ορατοι οι κίνδυνοι για την Κυπριακή και Ευρωπαϊκή οικονομία

Κλιματική αλλαγή: Ορατοι οι κίνδυνοι για την Κυπριακή και Ευρωπαϊκή οικονομία

Οι ορατοί κίνδυνοι για την κυπριακή και ευρωπαϊκή οικονομία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση τους, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλο Πατσαλίδη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο εποπτικός ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως η Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές πολιτικές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του Προέδρου που θα αναδειχθεί στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων είπε πως με τον Διοικητή είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, μέσα από την οποία του κέντρισε το ενδιαφέρον η αναφορές για την ανάγκη να προσαρμοστεί ο τραπεζικός τομέας και οι επιχειρήσεις της Κύπρου στην κλιματική αλλαγή.

Πρόσθεσε ότι φαίνεται πως επηρεάζει και την οικονομία η ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αναφέροντας ότι πρέπει να υπάρξει άμεση προετοιμασία για αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που προκαλούνται στην οικονομία και από την κλιματική κρίση, «όπως λέμε εμείς οι Οικολόγοι».

Πέρα από τα σύγχρονα ζητήματα συζητήσαμε και ζητήματα που άφησε η προηγούμενη δεκαετία και έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες, τη σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας και τη συμβολή του τραπεζικού τομέα σε αυτή την προσπάθεια, ανέφερε ο κ. Περδίκης.

Το Κίνημα Οικολόγων θεωρεί ότι πρέπει οπωσδήποτε η Κεντρική Τράπεζα να συμβάλει στην προσπάθεια για δεσμευτικότητα των αποφάσεων του χρηματοπιστωτικού επιτρόπου, συνέχισε προσθέτοντας πως επίσης «θα θέλαμε αυστηρή εφαρμογή του κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας και να υπάρξει μια πιο αυστηρή εποπτεία στον τομέα και στους οργανισμούς που επιτρέπεται στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να εφαρμόζει εποπτικό ρόλο».

Ο κ. Πατσαλίδης αφού χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη την ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και τα θέματα της κυπριακής οικονομίας, είπε πως ενημέρωσε τον κ. Περδίκη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενέταξε ως προτεραιότητα το θέμα της κλιματικής αλλαγής και επομένως εφαρμόζει πολιτικές για τη διαχείριση του κινδύνου που προκύπτει. Σημείωσε ότι αυτό θα επηρεάσει και τη σταθερότητα των τιμών που είναι κάτι που ενδιαφέρει την ΕΚΤ ως τον αρμόδιο θεσμό.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι στη συνέχεια συζητήθηκαν τα θέματα της κυπριακής οικονομίας σε μακροοικονομικό επίπεδο και σε τραπεζικό επίπεδο και ότι συζητήθηκαν περαιτέρω και τα θέματα που απασχολούν το Κίνημα Οικολόγων, όπως θέματα δεοντολογίας και άλλα που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε επίσης ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στο επίπεδο της Βουλής και σε άλλες ευκαιρίες που θα δοθούν.

Κληθείς να διευκρινίσει την αναφορά σε διαχείριση κινδύνων, είπε ότι αναφέρθηκε στους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην οικονομία και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στη σταθερότητα των τιμών.

«Αντιλαμβάνεστε ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αναδιάρθρωση της οικονομίας, αναδιάρθρωση των παραγωγικών τομέων» εξήγησε, προσθέτοντας ότι μπορεί να επηρεαστεί ένα κομμάτι της οικονομίας, το οποίο πάντοτε οδηγεί σε διαφοροποιήσεις στις τιμές, για και αυτό το θέμα απασχολεί την ΕΚΤ, η οποία είναι η αρμόδια αρχή για την σταθερότητα των τιμών.

Σε ερώτηση εάν οι κίνδυνοι στους οποίους αναφέρθηκε είναι ορατοί και προσεγγίζουν, είπε «ναι», προσθέτοντας ότι «μιλούμε για φυσικές καταστροφές, για κινδύνους όπως ο επηρεασμός του τουρισμού σε μια χώρα της οποίας το κλίμα θα μεταβληθεί και κατ’ επέκταση θα επηρεαστεί και ολόκληρη η οικονομία αυτής της χώρας».

Αυτά είναι θέματα που μας ενδιαφέρουν, πρέπει να τους δώσουμε προτεραιότητα και να βρούμε λύσεις και ως ευρωπαϊκή και ως κυπριακή οικονομία, σημείωσε.

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να αναμένεται από την πολιτική κρίση που προέκυψε στις ΗΠΑ καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία επηρεάζεται από την οικονομία της υπερδύναμης, ο Διοικητής αφού ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν σχολιάζει πολιτικές εξελίξεις.

Πρόσθεσε ότι «σίγουρα η αμερικανική οικονομία έχει επηρεάσει τους πάντες» βεβαιώνοντας ότι «παρακολουθούμε και εμείς τις εξελίξεις και στο τέλος της ημέρας θα εξαρτηθεί από ποιες οικονομικές πολιτικές θα ακολουθηθούν από την κυβέρνηση που θα εκλεγεί».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Παριστάνουν την Επίτροπο Νομοθεσίας - Νέα απάτη μέσω email -Δείτε φωτογραφία

• Άγρια δολοφονία στο Λονδίνο: Θύμα ο 29χρονος Αντώνης Αντωνιάδης - Αυτοί είναι οι ύποπτοι

• Θα αγοράζουμε συσκευές με εγγύηση και ανταλλακτικά για 10 χρόνια – Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Χ. Θεοπέμπτου

• Όριο ταχύτητας: Πόσο κοστίζει το πρόστιμο ανά χιλιόμετρο; - Τι συμβαίνει στην περίπτωση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης

• Coolcation: Η νέα τάση στα ταξίδια που έφερε τα «άνω-κάτω» - Πώς επηρεάζεται η Κύπρος



Απαντά για το Βασιλικό η Κυβέρνηση - «Δόθηκαν οδηγίες για πλήρη διερεύνηση γύρω από το θέμα»

Απαντά για το Βασιλικό η Κυβέρνηση - «Δόθηκαν οδηγίες για πλήρη διερεύνηση γύρω από το θέμα»

«H Κυβέρνηση ενημερώθηκε από τον περασμένο Μάρτιο από την Εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη έρευνας για τις διαδικασίες και συνθήκες ανάθεσης το 2019 του έργου που αφορά τη δημιουργία τερματικού σταθμού εισαγωγής φυσικού αερίου στο Βασιλικό», αναφέρει ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top