ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θες να αναβαθμίσεις την οικία σου; Εντός Σεπτεμβρίου η προκήρυξη του σχεδίου χορηγιών

Θες να αναβαθμίσεις την οικία σου; Εντός Σεπτεμβρίου η προκήρυξη του σχεδίου χορηγιών

Εντός Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η προκήρυξη του Σχεδίου «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες (2024)», με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στα €30 εκατομμύρια, το οποίο αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών, αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ).

Το Σχέδιο, σημειώνεται, θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Μέτρου C6.1I3 του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) της Κύπρου και θα χρηματοδοτηθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το κεντρικό εργαλείο του NextGenerationEU και προσωρινό μέσο χρηματοδότησης της ανάκαμψης και εξόδου της ΕΕ από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του COVID19.

Συγκεκριμένα, το παρόν μέτρο έχει ενταχθεί στο ΣΑΑ μέσω του νέου κεφαλαίου REPowerEU και θα χρηματοδοτηθεί από τη σχετική πρόσθετη κατανομή που έχει λάβει η Κύπρος το 2023 για αντιμετώπιση και της πιο πρόσφατης ενεργειακής κρίσης.

Όπως αναφέρεται, το Σχέδιο θα καλύπτει επενδύσεις θερμομόνωσης του κελύφους των κατοικιών, αντικατάστασης κουφωμάτων, εγκατάστασης συστημάτων σκίασης, ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού, αυτόνομων κλιματιστικών και συστημάτων θέρμανσης/ψύξης με αντλίες θερμότητας ψηλής απόδοσης, καθώς και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων που λειτουργούν με τη μέθοδο net-billing, εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας και δαπάνες παροχής υπηρεσιών από ειδικευμένο εμπειρογνώμονα.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης θα έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο θα προβεί σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης της υφιστάμενής του οικίας, νοουμένου ότι αυτή δεν θα χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε για άσκηση οικονομικής δραστηριότητας. Κάθε φυσικό πρόσωπο θα έχει δικαίωμα υποβολής μίας μόνο αίτησης στα πλαίσια της πρόσκλησης και το μέγιστο ποσό χορηγίας ανά κατοικία δύναται να ανέλθει μέχρι τις €32.000, ανάλογα με τον τύπο της επένδυσης.

Οι κατοικίες θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: να έχουν υφιστάμενο λογαριασμό ΑΗΚ με οικιακή διατίμηση και αυτός να ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, η πρώτη σύνδεση της κατοικίας με το δίκτυο να έχει γίνει πριν την 1η Ιανουαρίου 2008 (ή η αίτηση για την έκδοση της πολεοδομικής/οικοδομικής άδειας να υποβλήθηκε πριν τις 21/12/2007).

Πριν την υποβολή αίτησης, κατά την περίοδο που θα ανακοινωθεί από το ΥΕΕΒ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εξασφαλίσουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για την κατοικία τους, το οποίο εκδίδεται από Ειδικευμένους Εμπειρογνώμονες, εγγεγραμμένους στο σχετικό μητρώο της Υπηρεσίας Ενέργειας (Μητρώο Ειδικευμένων Εμπειρογνωμόνων).

Επισημαίνεται πως για να παραχωρηθεί χορηγία, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ποσοστό εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον 60%. Ο υπολογισμός του ποσοστού αυτού γίνεται συγκρίνοντας το υφιστάμενο ΠΕΑ με το τελικό ΠΕΑ που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων.

Το υφιστάμενο ΠΕΑ της κάθε κατοικίας, για την οποία θα υποβληθεί αίτηση, θα πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την 1/7/2024 (συμπεριλαμβανομένης). Ως εκ τούτου, το Σχέδιο θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/7/2024 κι επιλέξιμες θα είναι όλες οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν μετά την έκδοση του αρχικού ΠΕΑ της κατοικίας.

Ο αναλυτικός Οδηγός Εφαρμογής του Σχεδίου, στον οποίο θα αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων επιλεξιμότητας και του ύψους της χορηγίας που αντιστοιχεί σε κάθε δαπάνη/κάθε τύπο επένδυσης, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας (www.meci.gov.cy/sit) αμέσως μετά την έκδοση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, με την οποία θα καθορίζεται και η περίοδος υποβολής των αιτήσεων.

Η υλοποίηση επιλέξιμων δαπανών πριν τη δημοσίευση του αναλυτικού Οδηγού Εφαρμογής του Σχεδίου είναι εφικτή, ωστόσο αυτή θα γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κάθε ενδιαφερόμενου και δεν θα δεσμεύει την τελική απόφαση του ΥΕΕΒ σχετικά με την έγκριση ή μη της αίτησης για χρηματοδότηση μέσω του Σχεδίου.

Επιπλέον, όσοι ενδιαφερόμενοι επιλέξουν την υλοποίηση δαπανών πριν τη δημοσίευση του αναλυτικού Οδηγού Εφαρμογής, θα πρέπει να διατηρήσουν στην κατοχή τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (τιμολόγια, φωτογραφίες κ.λπ.), τα οποία θα επιβεβαιώνουν τον χρόνο υλοποίησης και το είδος των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν.

Περισσότερες πληροφορίες και τηλέφωνα επικοινωνίας με αρμόδιους λειτουργούς θα ανακοινωθούν με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων, η οποία θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του ΥΕΕΒ και στον ημερήσιο Τύπο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα: Σε κρίσιμη κατάσταση 23χρονος - Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικοδομής

• Άγρια δολοφονία στο Λονδίνο: Θύμα ο 29χρονος Αντώνης Αντωνιάδης - Αυτοί είναι οι ύποπτοι

• Θα αγοράζουμε συσκευές με εγγύηση και ανταλλακτικά για 10 χρόνια – Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Χ. Θεοπέμπτου

• Όριο ταχύτητας: Πόσο κοστίζει το πρόστιμο ανά χιλιόμετρο; - Τι συμβαίνει στην περίπτωση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης

• Coolcation: Η νέα τάση στα ταξίδια που έφερε τα «άνω-κάτω» - Πώς επηρεάζεται η Κύπρος

• Ο Δημήτρης Κόκοτας δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του - Τα νεότερα για την υγεία του



ΠτΔ: Μας ενδιαφέρουν χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου η ΚΔ θα έχει προστιθέμενη αξία

ΠτΔ: Μας ενδιαφέρουν χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου η ΚΔ θα έχει προστιθέμενη αξία

Τα χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οποία μας ενδιαφέρουν είναι αυτά που η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει προστιθέμενη αξία, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε πως μέχρι τις 30 Αυγούστου θα απαντήσει γραπτώς σε σχετική επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top