ΥΓΕΙΑ

Χάπια μαυρίσματος: Πώς και πόσο λειτουργούν - Τι να προσέξετε

Χάπια μαυρίσματος: Πώς και πόσο λειτουργούν - Τι να προσέξετε

Τα χάπια μαυρίσματος είναι μια λιγότερο δημοφιλής μέθοδος για την επίτευξη μιας... μπρονζέ όψης χωρίς έκθεση στον ήλιο.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα συστατικά των χαπιών μαυρίσματος, την αποτελεσματικότητά τους, τις πιθανές τους παρενέργειες και τις βιταμίνες που μπορεί να ενισχύσουν το μαύρισμα του δέρματος.

Από ποια συστατικά παρασκευάζονται τα χάπια μαυρίσματος

Τα χάπια μαυρίσματος αποτελούνται από πολλά βασικά συστατικά, αλλά τα πιο βασικά είναι:

Κανθαξανθίνη: Αυτό το καροτενοειδές είναι το κύριο συστατικό σε πολλά χάπια μαυρίσματος. Χρησιμοποιείται επίσης ως χρωστική ουσία τροφίμων και προσδίδει μια πορτοκαλί ή καφέ απόχρωση στο δέρμα.
Βήτα-καροτίνη: Ένα άλλο καροτενοειδές, το β-καροτένιο, βρίσκεται σε πολλά χάπια μαυρίσματος. Μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και μπορεί να δώσει στο δέρμα μια ζεστή, κιτρινωπή απόχρωση.
Λυκοπένιο: Βρίσκεται στις ντομάτες και σε άλλα κόκκινα φρούτα. Περιλαμβάνεται μερικές φορές στα χάπια μαυρίσματος για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Ασταξανθίνη: Αυτό το αντιοξειδωτικό, που συχνά προέρχεται από φύκια, χρησιμοποιείται περιστασιακά σε χάπια μαυρίσματος για τα πιθανά οφέλη του για το δέρμα.

Λειτουργούν πραγματικά τα χάπια μαυρίσματος;

Η αποτελεσματικότητα των χαπιών μαυρίσματος είναι αρκετά αμφιλεγόμενη στην επιστημονική κοινότητα.

Αλλαγή χρώματος: Τα χάπια μαυρίσματος μπορούν πράγματι να αλλάξουν το χρώμα του δέρματος, κυρίως λόγω της συσσώρευσης καροτενοειδών σε αυτό. Αυτή η αλλαγή χρώματος δεν είναι τόσο μαύρισμα, όσο μια απόχρωση που μπορεί να φαίνεται αφύσικη.
Ομοιομορφία: Η αλλαγή χρώματος από τα χάπια μαυρίσματος μπορεί να είναι ανομοιόμορφη, οδηγώντας σε μπαλώματα δέρματος με ελαφρώς διαφορετικές αποχρώσεις.
Διάρκεια: Το χρώμα που παρέχουν τα χάπια μαυρίσματος είναι προσωρινό και θα ξεθωριάσει μόλις διακοπεί η λήψη τους.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των χαπιών μαυρίσματος

Αν και τα χάπια μαυρίσματος μπορούν να αλλάξουν το χρώμα του δέρματος, έχουν πολλές πιθανές παρενέργειες:

Αμφιβληστροειδοπάθεια: Οι υψηλές δόσεις κανθαξανθίνης μπορεί να οδηγήσουν στον σχηματισμό κρυσταλλικών εναποθέσεων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, μειώνοντας ενδεχομένως την όραση.
Ηπατική βλάβη: Η υπερβολική πρόσληψη καροτενοειδών μπορεί να καταπονήσει το συκώτι και να προκαλέσει βλάβη με την πάροδο του χρόνου.
Γαστρεντερικά προβλήματα: Ορισμένοι χρήστες αναφέρουν ναυτία, στομαχικές κράμπες και διάρροια μετά την κατανάλωση χαπιών μαυρίσματος.
Αποχρωματισμός του δέρματος: Η απόχρωση που παρέχεται από τα χάπια μαυρίσματος μπορεί να είναι ανομοιόμορφη και μπορεί να φαίνεται πορτοκαλί ή κίτρινη αντί για φυσικό μαύρισμα.

Ποιες βιταμίνες μπορούν να ενισχύσουν το μαύρισμα

Ορισμένες βιταμίνες μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του δέρματος και να ενισχύσουν τη διαδικασία μαυρίσματος:

Βιταμίνη D: Δεν αποκαλείται τυχαία “βιταμίνη του ήλιου”. Η βιταμίνη D παράγεται όταν το δέρμα εκτίθεται άμεσα σε ακτίνες UVB. Αν και δεν επηρεάζει άμεσα το μαύρισμα, υποστηρίζει τη συνολική υγεία του δέρματος.
Βιταμίνη Α: Είναι απαραίτητη για την επισκευή και τη συντήρηση του δέρματος. Η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος και μπορεί να υποστηρίξει ένα πιο ομοιόμορφο μαύρισμα.
Βιταμίνη Ε: Γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, η βιταμίνη Ε μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από την οξειδωτική βλάβη, που προκαλείται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.
Βήτα-καροτίνη: Ως πρόδρομος της βιταμίνης Α, η βήτα-καροτίνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και να υποστηρίξει μια υγιή λάμψη, όταν καταναλώνεται μέσω της διατροφής (καρότα, σπανάκι, λάχανο, ντομάτες, γλυκοπατάτες, μπρόκολο, πεπόνι κ.α.).

Συμπέρασμα

Τα χάπια μαυρίσματος, που αποτελούνται κυρίως από καροτενοειδή, όπως η κανθαξανθίνη και η βήτα-καροτίνη, μπορούν να αλλάξουν το χρώμα του δέρματος, αλλά δεν προσφέρουν φυσικό μαύρισμα. Η αποτελεσματικότητά τους ποικίλλει και συνοδεύονται από πιθανές παρενέργειες, όπως αμφιβληστροειδοπάθεια, ηπατική βλάβη και γαστρεντερικά προβλήματα. Βιταμίνες όπως D, A και E, μαζί με τη βήτα-καροτίνη, μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του δέρματος και να ενισχύσουν με φυσικό τρόπο τη διαδικασία μαυρίσματος.

Είναι σημαντικό να σταθμίσετε τα οφέλη και τους κινδύνους των χαπιών μαυρίσματος και να εξετάσετε ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις, για να επιτύχετε την πολυπόθητη... μπρονζέ εμφάνιση.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα: Σε κρίσιμη κατάσταση 23χρονος - Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικοδομής

• Άγρια δολοφονία στο Λονδίνο: Θύμα ο 29χρονος Αντώνης Αντωνιάδης - Αυτοί είναι οι ύποπτοι

• Θα αγοράζουμε συσκευές με εγγύηση και ανταλλακτικά για 10 χρόνια – Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Χ. Θεοπέμπτου

• Όριο ταχύτητας: Πόσο κοστίζει το πρόστιμο ανά χιλιόμετρο; - Τι συμβαίνει στην περίπτωση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης

• Coolcation: Η νέα τάση στα ταξίδια που έφερε τα «άνω-κάτω» - Πώς επηρεάζεται η Κύπρος

• Ο Δημήτρης Κόκοτας δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του - Τα νεότερα για την υγεία του



ΠτΔ: Μας ενδιαφέρουν χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου η ΚΔ θα έχει προστιθέμενη αξία

ΠτΔ: Μας ενδιαφέρουν χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου η ΚΔ θα έχει προστιθέμενη αξία

Τα χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οποία μας ενδιαφέρουν είναι αυτά που η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει προστιθέμενη αξία, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε πως μέχρι τις 30 Αυγούστου θα απαντήσει γραπτώς σε σχετική επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top