ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό στο Βασιλικό: «Να’ στε σίγουροι ότι θα αποδοθούν ευθύνες» - «Εξόχως προβληματική» η σύμβαση με τον διαχειριστή

Τερματικό στο Βασιλικό: «Να’ στε σίγουροι ότι θα αποδοθούν ευθύνες» - «Εξόχως προβληματική» η σύμβαση με τον διαχειριστή

Δεν θέλησε να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με την έρευνα ευρωπαϊκών αρχών για έργο του τερματικού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό για να μην επηρεαστούν με κάποιο τρόπο ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΠτΔ, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ερωτηθείς το πρωί στην ενημερωτική εκπομπή του ΡΙΚ εάν γνωρίζουμε αν έχουν ληφθεί καταθέσεις απάντησε πως «δεν θα μπω σε λεπτομέρειες καθώς οποιαδήποτε δήλωση δική μας μπορεί να ληφθεί αρνητικά. Ξεκίνησαν να διερευνούν από τον περασμένο Μάρτιο και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε οτιδήποτε μας ζητηθεί προς αυτή την κατεύθυνση καθώς αυτό το έργο είναι και ευρωπαϊκό». Υπενθυμίζεται ότι το έργο συγχρηματοδοτείται με 100 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.

Κληθείς να απαντήσει για το αν έπρεπε να κάνει και η ΚΔ τη δική της έρευνα σημείωσε πως «η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη παρέλαβε μια εξόχως προβληματική σύμβαση με τον διαχειριστή όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα και την εκτέλεση της σύμβασης. Από την ώρα που ξεκίνησαν έρευνα έπρεπε να περιμένουμε να το ανακοινώσουν οι ίδιες οι ευρωπαϊκές αρχές. Το έργο ένα είναι… θα διερευνηθούν όλα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, μεταξύ άλλων, το πώς δόθηκε η σύμβαση, το πώς έγινε η διαδικασία, και όχι μόνο για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων», συμπεραίνοντας πως δεν υπάρχει λόγος να γίνει διπλή έρευνα.

Στο σενάριο ότι το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι ότι υπήρχε διαφθορά και διαπλοκή και τι θα γίνει με τα λεφτά και τη συμμετοχή της ΕΕ στο έργο, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος αρκέστηκε να σημειώσει πως «όταν έχουμε το πόρισμα και αποδοθούν ευθύνες αναλόγως η ΚΔ θα πράξει αν χρειάζεται οτιδήποτε επιπρόσθετο, και να’ στε σίγουροι ότι θα αποδοθούν ευθύνες».

H ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Έρευνα για το έργο κατασκευής του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό ξεκίνησε το γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Λουξεμβούργο. Η έρευνα αφορά ενδεχόμενη απάτη κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ και διαφθορά.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση, στις 19 Ιανουαρίου 2024, έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με πιθανές παραβάσεις κατά τη διαδικασία σύναψης σύμβασης και την εκτέλεση της δημόσιας σύμβασης για το έργο. Εκθέσεις στην EPPO απέστειλαν επίσης το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA).

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποφάσισε να προχωρήσει σε έρευνα αφού εξέτασε λεπτομερώς τις πληροφορίες που έλαβε, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Όπως σημειώνεται, δεν θα δοθούν περεταίρω λεπτομέρειες στη δημοσιότητα σε αυτή τη φάση.

Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σημείου εισόδου για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο, επιτρέποντας στη χώρα να συνδεθεί με την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 542 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 101 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF). Η κατασκευή του έργου θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2019.

Η EPPO, η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• Εκτός εαυτού 25χρονος, τραυμάτισε αστυνομικό - Συνελήφθη και βρήκαν πάνω του ναρκωτικά

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη Κύπριος καταζητούμενος για συμμετοχή σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και εγκληματική οργάνωση

• Γαλλία: Παραλύει το σιδηροδρομικό δίκτυο μετά από μαζική επίθεση ανήμερα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top