ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Airbnb: «Αγκάθι» για ξενοδοχεία και επιχειρήσεις τουρισμού - Τα προβλήματα, τα μέτρα και οι… παρανομίες

Airbnb: «Αγκάθι» για ξενοδοχεία και επιχειρήσεις τουρισμού - Τα προβλήματα, τα μέτρα και οι… παρανομίες

Ολοένα και περισσότερη ανάπτυξη βλέπει ο κλάδος των αυτοεξυπηρετούμενων τουριστικών καταλυμάτων τύπου Airbnb στην Κύπρο, ωστόσο αποτελεί «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις τουρισμού και τα ξενοδοχεία.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Χρυσαίμιλη Ψηλογένη αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη ρύθμισης της λειτουργίας των συγκεκριμένων καταλυμάτων.

«Πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο πιο λειτουργικό και πιο σωστό για τις επιχειρήσεις τoυ τουρισμού αλλά και για την κοινωνία ευρύτερα. Βλέπουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά παράνομα υποστατικά. Διαφημίζονται αυτή την στιγμή 14.500 καταλύματα στην Κύπρο. Αυτή την στιγμή το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει γύρω στα 7.500 υποστατικά στο μητρώο. Υπάρχει πολύ παρανομία, αυτό δημιουργεί ένα άμεσο ανταγωνισμό με τις νόμιμες επιχειρήσεις», επεσήμανε.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κα. Ψηλογένη, προκύπτει πρόβλημα στεγαστικής πολιτικής καθώς και αύξηση ενοικίων στην Κύπρο.

«Είναι ένα φαινόμενο που είδαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο ρύθμισαν το νομοθετικό πλαίσιο για την βραχυχρόνια μίσθωση. Αναλόγως με τις ανάγκες τις κάθε περιοχής θέσπισαν τα ανάλογα μέτρα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΤΕΚ, πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με μεγάλη τουριστική κίνηση, έχουν προχωρήσει σε δικές τους αυστηρές ρυθμίσεις.

Για παράδειγμα στο Παρίσι η βραχυχρόνια μίσθωση επιτρέπεται για 120 μέρες τον χρόνο, σε Λονδίνο και Ρέικιαβικ η εκμίσθωση ακινήτου επιτρέπεται για 90 μέρες, στο Άμστερνταμ μόνο μέχρι 30 μέρες, ενώ σε τρεις περιοχές της πόλης έχει απαγορευτεί εντελώς.

Ενδεικτικά είναι και τα παραδείγματα της Γλασκώβης όπου επιτρέπεται μόνο η εκμίσθωση δωματίου σε διαμέρισμα που βρίσκεται σε κτήριο με κοινή είσοδο, της Βαρκελώνης όπου δεν παραχωρούνται πλέον άλλες άδειες για βραχυχρόνιες μισθώσεις, και της Πάλμα Ντε Μαγιόρκα όπου έχουν απαγορευτεί πλήρως σε κατοικημένες περιοχές.

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΤΕΚ

Σύμφωνα με την κα. Ψηλογένη, ο ΣΤΕΚ εισηγείται συγκεκριμένα μέτρα για την αποτελεσματική ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

«Ένα μέτρο είναι να μπει περιορισμός στις μέρες ενοικίασης. Επίσης σε κάποιες περιοχές στα κέντρα των πόλεων πρέπει να απαγορευτεί. Έχουμε πολλές περιπτώσεις που μόνιμοι κάτοικοι στα κέντρα των πόλεων διαμαρτύρονται, λέγοντας ότι δημιουργείται ηχορύπανση και ότι δεν βρίσκουν σπίτια. Δημιουργείται ένα κοινωνικό θέμα, οπότε ζητούμε να μπουν περιορισμοί. Επίσης πρέπει να καταβάλλεται τέλος διανυκτέρευσης, όπως καταβάλουν και τα ξενοδοχεία στις τοπικές αρχές», σημείωσε.

Όπως ανέφερε καταληκτικά η κα. Ψηλογένη, πρέπει να ξεκινήσει συζήτηση στη Βουλή και να εξεταστεί πως θα ρυθμιστεί καλύτερα το νομοθετικό πλαίσιο. ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας και των περιοχών μας.

Αναλυτικά τα μέτρα που προτείνει ο ΣΤΕΚ:

1/ H εκμίσθωση ακινήτου να επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο να μην ξεπερνά τις 90 ημέρες σε ετήσια βάση.

2/ Σε συγκεκριμένες περιοχές ή ακόμη και πόλεις όπου οι μόνιμοι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν σπίτια ή διαμερίσματα για μακροχρόνια ενοικίαση να εξεταστεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης της βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης ακινήτων.

3/ Σχετικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη λειτουργία περίπου 80.000 - 100.000 κλινών (όσες περίπου διαθέτει και η νόμιμη ξενοδοχειακή βιομηχανία) βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Κύπρο, εκ των οποίων μόλις 15.000 είχαν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο μέχρι πρόσφατα. Με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας από τον Φεβρουάριο του 2023, οι αρμόδιοι θα πρέπει να προβαίνουν σε διαρκείς ελέγχους ώστε να παταχθεί η παρανομία.

4/ Να καταστεί υποχρεωτική η καταβολή τέλους διανυκτέρευσης.

5/ Να υιοθετηθούν κανονισμοί ασφάλειας και υγείας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καταγγελία Δημάρχου Δρομολαξιάς στον ΥΠΕΣ - Παράνομες διαδικασίες επιλογής μελών Σχολικής Εφορείας

• Μαχαιρώματα στη Λεμεσό: Εντοπίστηκε και ο δεύτερος τραυματίας - Διερευνάται απόπειρα φόνου

• Γνήσιος Κύπριος ταξιτζής: Δεν τον αρκούσε ένα πάρκινγκ και έπιασε... τρία - Δείτε φωτογραφίες

• Θερμοπληξία: Τι να κάνετε για να προστατέψετε τα παιδιά το καλοκαίρι

• Μπροστά στη μόρφωση οι Κύπριοι: Ψηλά στις χώρες με τα άτομα που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους – Αναλυτικά στοιχεία

• Σελίν Ντιόν: Η συγκίνηση της με όσους την ευχαρίστησαν για την εμφάνισή της στους Ολυμπιακούς - Δείτε βίντεο



Τερματικό στο Βασιλικό: Αυτές είναι οι παραβάσεις που εντοπίζει η ΕΕ - Ζητά πίσω 68 εκατ. ευρώ

Τερματικό στο Βασιλικό: Αυτές είναι οι παραβάσεις που εντοπίζει η ΕΕ - Ζητά πίσω 68 εκατ. ευρώ

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) ανακοινώνει ότι έλαβε επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία καταγράφονται πιθανές παρατυπίες που προέκυψαν κατά την περίοδο αξιολόγησης του διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία του Τερματικού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top