ΥΓΕΙΑ

Αυτό είναι το απροσδόκητο μυστικό για ήρεμο και βαθύ ύπνο - Διαρκεί μόνο τρία λεπτά

Αυτό είναι το απροσδόκητο μυστικό για ήρεμο και βαθύ ύπνο - Διαρκεί μόνο τρία λεπτά

Το μυστικό για βαθύ και αδιατάρακτο ύπνο είναι μάλλον απλό και απροσδόκητο. Ειδικότερα, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι ασκήσεις ελαφριάς ένταση τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο, βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητά του.

Στην πρώτη μελέτη παγκοσμίως που μελετά τη συσχέτιση της άσκησης με την ποιότητα του ύπνου, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open Sport & Exercise Medicine και χρηματοδοτήθηκε από το Health Research Council, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν δύο τετράωρες απογευματινές συνεδρίες με α) παρατεταμένο καθισιό και β) καθισιό που διακόπτονταν με τρίλεπτα διαλείμματα δραστηριότητας κάθε μισή ώρα.

Παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες που εκτέλεσαν την παρέμβαση των διαλειμμάτων δραστηριότητας, κοιμήθηκαν για 30 λεπτά περισσότερο.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Τζένιφερ Γκέιλ, και υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής, εξηγεί ότι το παρατεταμένο καθισιό, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων ακόμα και θάνατο. Επίσης, η ειδήμονας συμπληρώνει ότι «σε προηγούμενες μελέτες, έχουμε διαπιστώσει ότι το να σηκωνόμαστε και να κάνουμε 2-3 λεπτά άσκησης κάθε 30 λεπτά, μειώνει την ποσότητα σακχάρου και λίπους στην κυκλοφορία του αίματός, έπειτα από ένα γεύμα».

Με δεδομένο ότι τα μεγάλα χρονικά διαστήματα έντονη άσκησης πριν τον ύπνο θεωρούνται απαγορευτικά για την ποιότητά του ύπνου (οι έντονες ασκήσεις μπορούν να αυξήσουν τους καρδιακούς παλμούς και τη θερμοκρασία του σώματος) οι επιστήμονές θέλησαν να διρευνήσουν τι ισχύει με τα σύντομα διαστήματα ασκήσεων ελαφριάς έντασης κάθε απόγευμα.

Ο συνδυασμός ασκήσεων που προτείνουν οι ειδικοί

Η Δρ. Meredith Peddie, λέκτορας στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής, πρεσβεύει ότι η παρέμβαση άσκησης, πρέπει να περιλαμβάνει τρεις ασκήσεις – καθίσματα σε καρέκλα, ανυψώσεις γάμπας και όρθια ανύψωση γονάτων με εκτάσεις ισχίου με ίσια πόδια.

Εναλλακτικά, «θα μπορούσατε να περπατάτε στο σπίτι σας, να κάνετε πορεία επί τόπου ή ακόμα και να χορεύετε στο σαλόνι σας– το πιο σημαντικό είναι να σηκώνεστε τακτικά από την καρέκλα και να κινείτε το σώμα σας», όπως προσθέτει η καθηγήτρια.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καταγγελία Δημάρχου Δρομολαξιάς στον ΥΠΕΣ - Παράνομες διαδικασίες επιλογής μελών Σχολικής Εφορείας

• Μαχαιρώματα στη Λεμεσό: Εντοπίστηκε και ο δεύτερος τραυματίας - Διερευνάται απόπειρα φόνου

• Γνήσιος Κύπριος ταξιτζής: Δεν τον αρκούσε ένα πάρκινγκ και έπιασε... τρία - Δείτε φωτογραφίες

• Airbnb: «Αγκάθι» για ξενοδοχεία και επιχειρήσεις τουρισμού - Τα προβλήματα, τα μέτρα και οι… παρανομίες

• Θερμοπληξία: Τι να κάνετε για να προστατέψετε τα παιδιά το καλοκαίρι

• Μπροστά στη μόρφωση οι Κύπριοι: Ψηλά στις χώρες με τα άτομα που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους – Αναλυτικά στοιχεία

• Σελίν Ντιόν: Η συγκίνηση της με όσους την ευχαρίστησαν για την εμφάνισή της στους Ολυμπιακούς - Δείτε βίντεο



Τερματικό στο Βασιλικό: Αυτές είναι οι παραβάσεις που εντοπίζει η ΕΕ - Ζητά πίσω 68 εκατ. ευρώ

Τερματικό στο Βασιλικό: Αυτές είναι οι παραβάσεις που εντοπίζει η ΕΕ - Ζητά πίσω 68 εκατ. ευρώ

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) ανακοινώνει ότι έλαβε επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία καταγράφονται πιθανές παρατυπίες που προέκυψαν κατά την περίοδο αξιολόγησης του διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία του Τερματικού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top