ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Σκάνδαλο τερματικού στο Βασιλικό «στραγγαλίζει» χρηματοδοτούμενα έργα - Χάνεται η αξιοπιστία της Κύπρου

Το Σκάνδαλο τερματικού στο Βασιλικό «στραγγαλίζει» χρηματοδοτούμενα έργα - Χάνεται η αξιοπιστία της Κύπρου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέγα σκάνδαλο για το τερματικό στο Βασιλικό.

Πέραν από τι το γεγονός ότι η ΕΕ διεκδικεί την επιστροφή ποσού 68 εκατ. ευρώ που αποτελεί την ευρωπαϊκή χορηγία που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα προς την ΕΥΤΦΑ, ως το συμβαλλόμενο μέρος στη σύμβαση, το οποίο ποσό θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του ο Κύπριος φορολογούμενος πολίτης, δεν αποκλείεται η ΕΕ να κλείσει τη στρόφιγγα χρηματοδοτήσεων σε έργα που έχουν προγραμματιστεί στην Κύπρο.

Ως γνωστό, το έργο το οποίο αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος, χρηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκή χορηγία, ύψους 101 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έλαβε επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία καταγράφονται πιθανές παρατυπίες που προέκυψαν κατά την περίοδο αξιολόγησης του διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία του τερματικού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Όπως αναφέρεται, στην επιστολή διατυπώνεται ισχυρισμός για δύο ουσιαστικές παραβάσεις:

Η πρώτη αφορά στα κριτήρια κατακύρωσης του διαγωνισμού στην εν λόγω κοινοπραξία τον Δεκέμβριο του 2019.

Η δεύτερη αφορά σε υπογραφή της διμερούς συμφωνίας κατά την έγκριση των επιπρόσθετων 25 εκατομμυρίων, τον Ιούνιο του 2022.

Το Υπουργείο Ενέργειας θα απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί των θέσεων που καταγράφονται στην επιστολή, εντός 30 ημερών, όπως προβλέπεται.

Δικαιώνεται η Ελεγκτική Υπηρεσία

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία μέσω της πλατφόρμας «X» έσπευσε να αναφέρει πως η θέση της κομισιόν την δικαιώνει πλήρως. Όπως σημειώνει, μόνο η ΕΥ είχε την άποψη ότι η κατακύρωση του έργου και η καταβολή των 25 εκατ. ήταν παράνομα, όταν το θέμα συζητήθηκε στην επιτροπή ελέγχου, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024.

«Η θέση της Κομισιόν μας δικαιώνει πλήρως. Παραμένει η ανάγκη για λογοδοσία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στην επίμαχη έκθεση τον περασμένο Ιανουάριο, η Ελεγκτική Υπηρεσία με μία πολυσέλιδη έκθεση αποκαλύπτει τις σκανδαλώδεις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε όλη τη διαδρομή για το περιβόητο έργο στο Βασιλικό.

Αναφορικά με τα 25 επιπλέον εκατομμύρια τα οποία δόθηκαν στον εργολάβο, η Ελεγκτική Υπηρεσία, υποδεικνύει ότι: «Αποκορύφωμα της ευνοϊκής μεταχείρισης του εργολάβου και γενικότερα της τραγικής διαχείρισης του έργου εκ μέρους της ΕΤΥΦΑ ήταν η εισήγηση της προς την ΚΕΑΑ( Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων) για έγκριση του αιτήματος του εργολάβου για καταβολή επιπρόσθετου ποσού, ύψους 25 εκατ. λόγω αύξησης της αξίας του χάλυβα, με μοναδικό αιτιολογικό ότι σε αντίθετη περίπτωση, ο εργολάβος θα εγκατέλειπε το έργο και θα επερχόταν χάος. Η υπηρεσία μας διαφώνησε έντονα με την καταβολή του εν λόγω ποσού, καθώς η σύμβαση δεν προνοούσε καταβολή αποζημίωσης στον εργολάβο λόγω αύξησης στις τιμές των υλικών. Η ΚΕΑΑ, με πλειοψηφία ενέκρινε το εν λόγω αίτημα.

Έρευνα για ποινικά αδικήματα

Τριμελής ανακριτική ομάδα της υποδιεύθυνσης δίωξης οικονομικού εγκλήματος διεξάγει έρευνα σε σχέση με το έργο του τερματικού στο Βασιλικό. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Χρίστο Ανδρέου, η έρευνα διεξάγεται υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Ο κ. Ανδρέου πρόσθεσε πως αν με τον όγκο του ανακριτικού υλικού διαφανεί ότι απαιτείται ενίσχυση της ανακριτικής ομάδας, τότε θα αυξηθεί ο αριθμός των ανακριτών. Ενώπιον των ανακριτών αναμένεται να βρεθούν πρώην και νυν αξιωματούχοι, οι οποίοι είχαν εμπλοκή στην κατακύρωση της προσφοράς, στην Κινεζική Κοινοπραξία.

Ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας το σκάνδαλο

Ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας η οποία συνεδριάζει εκτάκτως την Τρίτη 30 Ιουλίου, θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό και η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea Interconnector, ενώ την ίδια ώρα κόμματα εκτοξεύουν πυρά κατά της προηγούμενης αλλά και της παρούσας κυβέρνησης.

Ο ΔΗΣΥ ζητεί διαφάνεια και εκφράζει προβληματισμό για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προέβη σε επιβεβαίωση της έρευνας για το έργο στο Βασιλικό, με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως το έργο στο Βασιλικό προστίθεται ως μεγάλο σκάνδαλο, στο άλλο μεγάλο σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, που έχουν χαρακτηρίσει τη διαδρομή της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού.

Το ΔΗΚΟ αναμένει και απαιτεί την άμεση διερεύνηση αυτού του φιάσκου, όπως αναφέρει, από τις αρμόδιες αρχές της ΚΔ. Συνεχίζει λέγοντας πως, θα πρέπει να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και άλλες ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους.

H ΔΗΠΑ ζητά να προχωρήσουν τάχιστα και με πλήρη διαφάνεια οι έρευνες και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαιτήσει επιστροφή της χορηγίας, πλήττει πρωτίστως την αξιοπιστία μας και αποτελεί οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου και κατ’ επέκταση μείωσης του κόστους ηλεκτρισμού.

Το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών αναφέρει πως οι ίδιες οι ενέργειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη τον τελευταίο καιρό και η προσπάθειά του ακόμα και με διακρατικές παρεμβάσεις να διασώσει τη συμφωνία, αποδεικνύουν ότι η υπόθεση αυτή δεν ετύγχανε χειρισμού από κάποιους τεχνοκράτες αλλά από την ίδια την πολιτική ηγεσία. Η ανακοίνωση καταλήγει πως κάποιοι πολιτικοί πρέπει να πληρώσουν για αυτό το σκάνδαλο.

Αναπάντητα ερωτήματα

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Νοέμβριο του 2019, η θέση του τότε Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ήταν πως το έργο θα έπρεπε οπωσδήποτε να προχωρήσει με ανάδοχο τη συγκεκριμένη Κοινοπραξία, ακόμη και αν αυτό θα σήμαινε απώλεια της χορηγίας των 101 εκατ. από την ΕΕ, η ΕΤΥΦΑ προβάλλοντας ως αιτιολογικό την κατεπείγουσα φύση του έργου, προχώρησε σε υπογραφή της σύμβασης στις 12.12.2019.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μπούκαρε σε φούρνο το βράδυ – Άρπαξε χρήματα υπό την απειλή χαρτοκόπτη και έγινε «καπνός»

• Στέλνονται για βαλλιστικό έλεγχο τα πιστόλια που βρέθηκαν στην οικία του 36χρονου ντίλερ

• «Tourists go home»: Ολοένα και μεγαλώνει το κίνημα του αντιτουρισμού - Επηρεάζεται η Κύπρος;

• Καλοκαίρι: Tips για να μην ξεφύγουμε με το φαγητό στις διακοπές – Ο μπουφές, το αλκοόλ και οι…Ιταλοί» - Ειδικός στο «T»

• Ζέτα Μακρυπούλια: Οι εξωτικές διακοπές μαζί με Μουτσινά και Κωνσταντινίδου - Δείτε φωτογραφίες



ΠτΔ: «Συγκινημένος για την υπερπροσπάθεια του Μάριου» - «Θα κάνουμε περισσότερα για τους αθλητές μας» - Φωτογραφίες

ΠτΔ: «Συγκινημένος για την υπερπροσπάθεια του Μάριου» - «Θα κάνουμε περισσότερα για τους αθλητές μας» - Φωτογραφίες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, που παρακολούθησε το Σάββατο στο Παρίσι τον αγώνα και την πρόκριση του Μάριου Γεωργίου στον τελικό του Μονόζυγου, δήλωσε στη δημοσιογραφική ομάδα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής ότι είναι «συγκινημένος για την υπερπροσπάθεια του Μάριου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top