ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τίτλοι τέλους για την «Προίκα του Μωρού» - Γιατί «μπήκε» σε αναστολή

Τίτλοι τέλους για την «Προίκα του Μωρού» - Γιατί «μπήκε» σε αναστολή

Τίτλοι τέλους πέφτουν για το πρόγραμμα «Προίκα του Μωρού». Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η προγραμματική περίοδο 2021-2027, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας προχώρησαν σε αναστολή του προγράμματος «Προίκα του Μωρού».

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για Συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής "ΘΑλΕΙΑ 2021-2027", το οποίο βρισκόταν κάτω από την επίβλεψη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «T», το πρόγραμμα έχει παγώσει από τις 15 Ιουλίου 2024 όπου και ήταν η τελευταία μέρα λήψης αιτήσεων που αφορούσαν το εν λόγω πρόγραμμα.

Ο λόγος αναστολής είναι η μεγάλη απήχηση και αξιοποίηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού ο οποίος φαίνεται να εξαντλείται με τις τελευταίες αιτήσεις που έχουν εγκριθεί και με αυτές που εκκρεμούν προς εξέταση. Σημειώνεται ότι την προγραμματική περίοδο 2021-2027 ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του Έργου ήταν €2.600.000.

Σκοπός του Έργου, ήταν η μείωση της υλικής στέρησης και ο περιορισμός του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού των επωφελούμενων οικογενειών και παιδιών, μέσω της παροχής δωρεάν καθορισμένων βασικών καταναλωτικών αγαθών (εξοπλισμό, λευκά είδη, βρεφικές πάνες και είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας για μωρά) συνολικής αξίας €1.649.

Δικαιούχοι του Σχεδίου ήταν οικογένειες με παιδί ή παιδιά μέχρι 2 ετών λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή Δημοσίου Βοηθήματος, καθώς και περιπτώσεις οι οποίες επιβλέπονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και αξιολογούνταν ως δικαιούχοι στη βάση κριτηρίων, που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υλικής στέρησης.

Από την αρχή του Έργου μέχρι τις 31/12/2023, επωφελήθηκαν περίπου 4.400 οικογένειες. Ενώ μέσα στο 2024 φαίνεται να επωφελήθηκαν περίπου ακόμα 400-500 οικογένειες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «T» δεν αποκλείεται τόσο το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και το Υφυπουργείο Πρόνοιας να μελετήσουν το ενδεχόμενο νέας προκήρυξης παρόμοιου σχέδιου, καθώς είναι μεγάλες οι ανάγκες ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Σχέδιο της Προίκας του Μωρού συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια του Επιχειρησιακού προγράμματος της Κύπρου για την «Επισιτιστική ή/και βασική Υλική Συνδρομή» για την περίοδο 2014-2020 (υλοποιήθηκε από 1/1/2018 με αναδρομική ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2017) με προϋπολογισμό €3.600.000 και από 1/1/2023 συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος ΘΑΛΕΙΑ για την προγραμματική περίοδο 2021 - 2027, με προϋπολογισμό €2.600.000. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Φόρεσαν χειροπέδες σε 32χρονη για τα 40 κιλά κάνναβης και οπλισμό στη Λεμεσό

• Ακύρωση πτήσεων: Σε πόσες μέρες πρέπει να πάρετε τα λεφτά σας πίσω – Τι συμβαίνει με καθυστερήσεις και πτώχευση αεροπορικής

• Το κυπριακό και οι σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

• Μιχάλης Χατζηγιάννης: Αυτή είναι η νέα επαγγελματική του δραστηριότητα



Το κυπριακό και οι σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Το κυπριακό και οι σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Οι εκδηλώσεις καταδίκης των κομμάτων κατά του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, έφεραν στο προσκήνιο τη διγλωσσία η οποία υπάρχει ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top