ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακύρωση πτήσεων: Σε πόσες μέρες πρέπει να πάρετε τα λεφτά σας πίσω – Τι συμβαίνει με καθυστερήσεις και πτώχευση αεροπορικής

Ακύρωση πτήσεων: Σε πόσες μέρες πρέπει να πάρετε τα λεφτά σας πίσω – Τι συμβαίνει με καθυστερήσεις και πτώχευση αεροπορικής

Δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα που λαμβάνει το τελευταίο διάστημα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Κύπρου στη γραμμή 1429 για ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων.

Ένα από βασικά τα ερωτήματα των πολιτών είναι το πότε θα λάβουν τα λεφτά τους πίσω καθώς αεροπορικές εταιρείες φαίνεται να καθυστερούν στην πληρωμή τους.

Όπως ανέλυσε στο ThemaOnline η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή, Αναστασία Στυλιανίδου, όσον αφορά τις ακυρώσεις πτήσεων οι ταξιδιώτες δικαιούνται την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου. «Η αεροπορική εταιρεία οφείλει να επιστρέψει τα λεφτά σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία μέσα σε επτά ημέρες από την ακύρωση, εφόσον η κράτηση έγινε απευθείας μέσω της εταιρείας», πρόσθεσε.

«Σε περίπτωση που η κράτηση έγινε μέσω τρίτης πλατφόρμας ή μεσάζοντα, τότε η εταιρεία οφείλει να διευθετήσει τη διαδικασία σε επτά μέρες και έχει άλλες επτά μέρες να κάνει την πληρωμή η συγκεκριμένη πλατφόρμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι πλατφόρμες δεν επιστρέφουν το ποσό της υπηρεσίας τους που χρεώνουν για την υλοποίηση της κράτησης», σημείωσε η Αναστασία Στυλιανίδου.

Από τα παράπονα που δέχεται το Κέντρο, διαφαίνεται ότι υπάρχουν εταιρείες που καθυστερούν στην πληρωμή πέραν του χρονικού πλαισίου που ορίζει η νομοθεσία. Δεν υπάρχει όμως σύμφωνα με την νομοθεσία επιπρόσθετο όφελος για τον καταναλωτή πέραν από το ποσό του εισιτηρίου λόγω της καθυστέρησης πληρωμής.

Τι γίνεται με τις καθυστερήσεις πτήσεων

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν υπάρξει καθυστέρηση πέραν των τριών ωρών ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωση, η οποία ξεκινά από 250 ευρώ και φθάνει μέχρι τα 600 ανάλογα με τα χιλιόμετρα της πτήσης συν ό,τι άλλα έξοδα έχεις κάνει στο ενδιάμεσο όπως φαγητό και διαμονή σε ξενοδοχείο κρατώντας αποδείξεις και στέλνοντάς τις στην εταιρεία. Η νομοθεσία σε αυτή την περίπτωση δεν καθορίζει το χρονικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να επιστραφεί.

Όπως σημειώνει η Αναστασία Στυλιανίδου το Κέντρο χειρίζεται υποθέσεις που αφορούν ξένες αερογραμμές που εδρεύουν εντός ΕΕ, όπου και αν προέκυψε το συμβάν. Στην περίπτωση των Cyprus Airways και TUS οι παραπονούμενοι πρέπει να αποταθούν στην Πολιτική Αεροπορία της χώρας όπου προέκυψε η ακύρωση ή καθυστέρηση.

Περίπτωση πτώχευσης αεροπορικής

Σε περίπτωση πτώχευσης μιας αεροπορικής εταιρείας όπως και σε κάθε είδος εταιρείας προτεραιότητα στη διαδικασία εκκαθάρισης έχουν οι πιστωτές, οι υπάλληλοι και άλλες οφειλές. Συνήθως οι επιβάτες είναι από τους τελευταίους στη λίστα προτεραιότητας, κινδυνεύοντας έτσι να μην πάρουν κάποια χρήματα ακόμη και αν η εταιρεία τους έχει ενημερώσει ότι θα τους τα επιστρέψει.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top