ΕΛΛΑΔΑ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια - Μπαράζ εκκενώσεων, εκτάκτως στο νησί ο Βασίλης Κικίλιας

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια - Μπαράζ εκκενώσεων, εκτάκτως στο νησί ο Βασίλης Κικίλιας

Επικίνδυνες προεκτάσεις παίρνει η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Πετριές του δήμου Κύμης Αλιβερίου, στην Εύβοια, καθώς ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν ένα νέο μέτωπο με κατεύθυνση προς τον κάμπο του Δύστου. Iσχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής να επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο, ενώ στη μάχη έχουν ριχτεί και 11 αεροσκάφη.

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπάθησαν να την σταματήσουν κατά μήκος της εθνικής οδού, όμως η φωτιά πέρασε και ήδη αναπτύσσει μεγάλο μέτωπο μέσα στον κάμπο του Δύστου.

Μετά τις 20:00 το βράδυ, οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν νέο μήνυμα του 112 για να απομακρυνθούν από το χωριό Κοσκινά καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα.

Το άλλο μέτωπο της φωτιάς κινείται με γρήγορους ρυθμούς από τις Πετριές προς τα Κριέζα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εξελίσσεται κοντά σε σπίτια, ανάμεσα στους οικισμούς Κριεζά και Πετριές, αλλά με νότια κατεύθυνση, εξαιτίας των δυνατών βόρειων ανέμων που πνέουν στην περιοχή εντάσεως 4 με ριπές 7 μποφόρ.

Το μεγάλο πύρινο μέτωπο μαίνεται στο βουνό που χωρίζει τα χωριά Κριεζά και Κόσκινα, καίει αγροτοδασική περιοχή, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται ένα εκκλησάκι το οποίο απειλείται από τις φλόγες.

Κατά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς τραυματίστηκε πυροσβέστης. Σύμφωνα με το evima.gr, ο πυροσβέστης υπέστη εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας Αλιβερίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

«Οι ριπές των ισχυρών ανέμων καθορίζουν πλέον την πορεία και την ένταση της φωτιάς στην Εύβοια» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, θεωρώντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για την οποιαδήποτε εκτίμηση» σε σχέση με την πορεία της φωτιάς.

Όπως ο ίδιος διαπιστώνει «το ανατολικό μέτωπο δείχνει να είναι περισσότερο επικίνδυνο και εκεί δίνουν όλες οι δυνάμεις την μάχη τους», ενώ όπως σημειώνει «στο άλλο μέτωπο προς το Δύστο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σταθερότητα όμως παραμένει απολύτως κρίσιμη».

Ήδη στην περιοχή έχουν μεταφερθεί και σκαπτικά μηχανήματα αλλά και υδροφόρα οχήματα των ΟΤΑ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Όπως μεταδίδει το evima.gr, κάτοικοι από τις γύρω περιοχές, κυρίως από τον Δύστο, δίνουν μάχη για να μπορέσουν να ανακόψουν τη φωτιά πριν αυτή μπει μέσα στον κάμπο. Με τα τρακτέρ, τις υδροφόρες και κάθε είδους μηχανήματα, επιχειρούν να δημιουργήσουν ζώνες που δεν θα επιτρέψουν στη φωτιά επεκταθεί.

Προληπτικά έχει μεταβεί στην περιοχή, πυροσβεστικό πλοιάριο και το Λιμενικό Σώμα έχει κινητοποιηθεί με πλωτά μέσα πλησίον της ακτογραμμής. Επίσης, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ έχουν αναπτυχθεί για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Νωρίτερα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Κριεζά, Κοσκινά και Πετριές Ευβοίας, προκειμένου να απομακρυνθούν από τους παραπάνω οικισμούς λόγω δασικής πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, τα μηνύματα αναφέρουν: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κριεζά απομακρυνθείτε προς Λέπουρα και Βέλος. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κοσκινά απομακρυνθείτε προς Ζάρακες και Μεσοχώρια. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Πετριές απομακρυνθείτε προς Αγίους Αποστόλους. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Συνολικά εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το «112», εκ των οποίων ένα για ετοιμότητα των κατοίκων στις Πετριές και τα υπόλοιπα για απομάκρυνση των κατοίκων από Κριεζά προς Λέπουρα και Βέλος, από Κοσκινά προς Ζάρακες και Μεσοχώρια και από Πετριές προς Άγιους Αποστόλους.

Οι καπνοί από τη μεγάλη πυρκαγιά που εξακολουθεί να μαίνεται έχουν γίνει ορατοί και στο λιμάνι της Ραφήνας το οποίο έχουν σκεπάσει.

Παράλληλα ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Πετριές του δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 15:17 σε δασική έκταση ανάμεσα στις περιοχές Πετριές και Κριεζά και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 90 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων, 30 οχήματα, 11 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

Στις φλόγες τυλίχθηκε φορητή-κινητή πυροσβεστική μονάδα του Αλιβερίου, όπως μετέδωσε το το evima.gr. Το πυροσβεστικό όχημα κάηκε ολοσχερώς χωρίς, ευτυχώς, να υπάρχουν θύματα.

Οι δυνάμεις ενισχύονται και από άλλες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και της Αττικής και ήδη μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από την Αγία Μαρίνα 53 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα, καθώς και πυροσβεστικό πλοιάριο από τον Πειραιά.

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μακρύ καυτό καλοκαίρι: Ασταμάτητες οι κίτρινες προειδοποιήσεις – Δείτε αναλυτικά

• Νεαρός ανέβηκε γονατιστός στο Σταυροβούνι για την αρραβωνιαστικιά του που πάσχει από καρκίνο - Δείτε βίντεο

• Ακύρωση πτήσεων: Σε πόσες μέρες πρέπει να πάρετε τα λεφτά σας πίσω – Τι συμβαίνει με καθυστερήσεις και πτώχευση αεροπορικής

• Τίτλοι τέλους για την «Προίκα του Μωρού» - Γιατί «μπήκε» σε αναστολή

• Το έχει…με την ξιφασκία ο Πρόεδρος: Δείτε σε βίντεο τον Νίκο Χριστοδουλίδη να παρακαλουθεί μαθήματα



Το κυπριακό και οι σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Το κυπριακό και οι σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Οι εκδηλώσεις καταδίκης των κομμάτων κατά του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, έφεραν στο προσκήνιο τη διγλωσσία η οποία υπάρχει ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top