ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαλάκι ευθυνών ανάμεσα στα κόμματα για το σκάνδαλο με το τερματικό στο Βασιλικό - Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Ενέργειας

Μπαλάκι ευθυνών ανάμεσα στα κόμματα για το σκάνδαλο με το τερματικό στο Βασιλικό - Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Ενέργειας

Σε σκάνδαλο μεγατόνων τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση με το τερματικό στο Βασιλικό, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ΕΕ συνεχίζει τις έρευνες από τον περασμένο Μάρτιο, κάτι που αποκαλύφθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να το επιβεβαιώσει.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει ότι σχετική ανακοίνωση πριν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ενδεχομένως να θεωρείτο παρέμβαση από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας. Πέραν των τεράστιων ερωτηματικών που εγείρονται για το πώς λήφθηκαν οι αποφάσεις και γιατί το έργο κατακυρώθηκε στην κινεζική κοινοπραξία ενώ υπήρχαν μελανά σημεία, αλλά και η ευκολία με την οποία δόθηκαν 25 εκατομμύρια επιπλέον, κάτι που αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, η όλη ιστορία προκαλεί θυμό και απογοήτευση ανάμεσα στους πολίτες, οι οποίοι καλούνται για άλλη μια φορά, να πληρώσουν το κόστος, το οποίο μεταφράζεται και σε ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και σε προϊόντα. Όλα αυτά, συν το γεγονός ότι η ΕΕ ζητά πίσω τα 68,6 εκατομμύρια για το έργο του Βασιλικού.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει περιθώριο 30 ημερών για να δώσει κάποιες εξηγήσεις για το τι συνέβη και μετά θα αναμένει την τελική απόφαση για το ποσό. Σύμφωνα με τον κύριο Παπαναστασίου, η ΕΕ αναφέρεται σε παραβίαση τριών κριτηρίων. Πρώτο, ήταν η βαθμολογία που πήρε η κοινοπραξία, κάτω από το ελάχιστο απαιτούμενο, το δεύτερο αφορούσε μία εταιρεία της κοινοπραξίας που δεν είχε τα απαιτούμενα χρόνια εμπειρίας και το τρίτο, ήταν το επιπλέον ποσό των 25 εκατομμυρίων, κάτι που δεν δικαιολογείτο.

Αλληλοκατηγορίες κομμάτων

Το σκάνδαλο του τερματικού στο Βασιλικό ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν κάθαρση εδώ και τώρα.

Ενδελεχή έρευνα αναφορικά με την υπόθεση του τερματικού στο Βασιλικό, ζητά ο ΔΗΣΥ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ από την πρώτη στιγμή ζήτησε να διερευνηθούν τα πάντα, να αποκαλυφθούν λάθη ή σκοπιμότητες και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

Το ΑΚΕΛ τονίζει πως εδώ και χρόνια προειδοποιούσε επίμονα τους νυν και τους τέως κυβερνώντες για την προβληματική πορεία του τερματικού στο Βασιλικό. Όμως ούτε η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ εισάκουσαν τις προειδοποιήσεις, με τον ίδιο τρόπο που περιφρόνησαν και τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι κάποιοι θα πρέπει να βρεθούν στο σκαμνί της δικαιοσύνης για το σκάνδαλο του τερματικού στο Βασιλικό.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε φιάσκο την ανάθεση του έργου του τερματικού σταθμού εισαγωγής φυσικού αερίου στο Βασιλικό, στην κινεζική εταιρεία CPP. O κύριος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ζήτησε να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και άλλες ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Συνέρχεται εκτάκτως η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής

Οι εξελίξεις με το τερματικό στο Βασιλικό θα απασχολήσουν την επιτροπή ενέργειας της βουλής, η οποία συνέρχεται εκτάκτως, την Τρίτη. Στην ατζέντα της επιτροπής είναι και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου με το υποθαλάσσιο καλώδιο Great Sea Interconnector.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μας χρειάζεται ο μικρός Νεόφυτος: Ψάχνει δότη μυελού των οστών - Έκκληση για βοήθεια

• «Μάστιγα» η φτώχεια: 1 στα 10 νοικοκυριά στην ΕΕ δεν τρέφονται σωστά - Τι ισχύει στην Κύπρο

• Άγριος καυγάς στη Λεμεσό: Τραυματίστηκε 16χρονος - Χειροπέδες σε τρεις νεαρούς

• Έμπλεξαν τρεις ανήλικοι: Κινούνταν ύποπτα στην Αγία Νάπα - Τι εντόπισαν στην κατοχή τους

• Power of Love: Έμαθε για την αρρώστια και ξέσπασε σε κλάματα - «Με ειδοποίησαν ότι πεθαίνει»



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top