ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για εξελίξεις στο Κυπριακό - Κριτική σε τακτικές που ακολουθήθηκαν

Επιμένει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για εξελίξεις στο Κυπριακό - Κριτική σε τακτικές που ακολουθήθηκαν

Όσο πλησιάζουμε στον Αύγουστο, όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες περί εξελίξεων στο κυπριακό, κάτι το οποίο επανέλαβε την Τρίτη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο κυπριακό και θέματα που αφορούν πολιτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Απευθυνόμενος στους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών, είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, με δική μας πρωτοβουλία. Συνέχισε λέγοντας πως «ενδεχομένως, σύντομα να έχουμε εξελίξεις ακόμη και εντός Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι.»

Εξάλλου, σε ομιλία του κηρύσσοντας την έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπριών της Διασποράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, όλα αυτά που βιώνουμε αυτά τα 50 χρόνια, δεν μπορούν να αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας.

Αναφερόμενος στον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, επισήμανε πως «επιδιώξαμε αυτό τον διορισμό, τον στηρίζουμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΓΓ παρά τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, τα προβλήματα, χωρίς να υποτιμούμε σε καμία απολύτως περίπτωση ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιδιώξεις της Τουρκίας».

Το διεθνές δίκαιο δεν καθορίζει τις αποφάσεις κρατών

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στα πενήντα χρόνια χειρισμού του κυπριακού, λέγοντας πως «αν θέλουμε να κάνουμε κάποια κριτική, κάποια κριτική για τα πενήντα χρόνια χειρισμού του Κυπριακού δεν θα πρέπει να θεωρούμε τον εαυτό μας υπεύθυνο γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό, γιατί δεν υπήρξε η ευκαιρία να λυθεί το Κυπριακό, αλλά πρέπει να τολμήσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία των πενήντα χρόνων, του μισού αιώνα, να κάνουμε ναι κάποιου είδους κριτική σε τακτικές και προσεγγίσεις που ακολουθούσαμε.» Έστειλε μάλιστα το μήνυμα πως δεν καθορίζει το διεθνές δίκαιο τις αποφάσεις των κρατών.

«Ζούμε σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα, το διεθνές δίκαιο είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην προσπάθειά μας, αλλά οι αποφάσεις των κρατών λαμβάνονται στη βάση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους.»

Μας απειλεί το ψευδοκράτος για τη συνεργασία Κύπρου - ΗΠΑ

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει πανέτοιμος για τις εξελίξεις οι οποίες έρχονται, το λεγόμενο ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους χαρακτηρίζει ως απειλή τη συνεργασία Κύπρου- ΗΠΑ, λέγοντας πως «στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως απειλή κατά της ΤΔΒΚ» προσθέτοντας πως θα λάβει μέτρα μαζί με την Τουρκία.

Έρχονται εξελίξεις - Διαφορετικές οι θέσεις κομμάτων

Ενώ κάποιες κινήσεις γίνονται παρασκηνιακά σε ότι αφορά στο κυπριακό, θυμίζοντας και το πρόσφατο λανθασμένο μήνυμα του Έλληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη περί σχεδίου λύσης εκ μέρους των ΗΕ, τα πολιτικά κόμματα, εκφράζονται το καθένα διαφορετικά και είναι άξιο απορίας, για το τι πρόκειται να ακολουθήσει όταν και εφόσον βρεθούμε ενώπιον εξελίξεων.

Με αφορμή το προπαγανδιστικό βιβλίο που εξέδωσε η Προεδρία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υπέδειξε πως η Τουρκία διαλύει τις ψευδαισθήσεις που τρέφουν κάποιοι στην Ελληνοκυπριακή και Ελλαδική πλευρά, ότι με τον κατευνασμό της κατοχικής δύναμης, θα επιτευχθεί λύση.

Στο ΔΗΚΟ, η ηγεσία του κόμματος δεν σχολίασε την πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στον ALPHA, ωστόσο ήδη επικρατεί δυσαρέσκεια για τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το κυπριακό, τα οποία σχολίασε ο Βουλευτής του κόμματος Χρίστος Ορφανίδης. Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο κ. Ορφανίδης μεταξύ άλλων έγραψε: «Μιλώντας για σκληρές αποφάσεις που όλοι γνωρίζουμε τι ζητά και τι απαιτεί η Τουρκία, που ούτε ο μέντοράς του Νίκος Αναστασιάδης δεν τόλμησε να προχωρήσει σε αυτές.»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έλλειψη κρέατος στην Κύπρο λόγω πανώλης στην Ελλάδα - Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο

• Τουρισμός: Ανησυχία από διαφορά μεταξύ αφίξεων και κρατήσεων – Ευοίωνες οι προβλέψεις για τον Αύγουστο

• Αθηνά Οικονομάκου: «Πλημμυρίζει» το Instagram με φωτογραφίες πλάι στον Μπρούνο Τσερέλα

• Ισμαήλ Χανίγια: Νεκρός ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς - Δολοφονήθηκε στο Ιράν

• Έχασε τον έλεγχο του οχήματος και προσέκρουσε σε δέντρο - Σοβαρός τραυματισμός 57χρονου - Κρίσιμα στη ΜΕΘ – Φωτογραφία



Δυσκολεύεται το έργο των ανακριτών για τις απανθρακωμένες σορούς - Αναμένεται αυτοψία από ιατροδικαστή - Εικόνες από το σημείο

Δυσκολεύεται το έργο των ανακριτών για τις απανθρακωμένες σορούς - Αναμένεται αυτοψία από ιατροδικαστή - Εικόνες από το σημείο

Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για τις δυο απανθρακωμένες σορούς που εντοπίστηκαν τα ξημερώματα, της Τετάρτης 31 Ιουλίου σε καμένο όχημα στην Επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top