ΥΓΕΙΑ

Σχέσεις: Αυτός είναι ο Νο1 λόγος που μας «κερδίζει» το χιούμορ του συντρόφου

Σχέσεις: Αυτός είναι ο Νο1 λόγος που μας «κερδίζει» το χιούμορ του συντρόφου

Δεν θα περίμενε κανείς την επιστήμη για να βεβαιωθεί ότι το χιούμορ κάνει καλό στη σχέση και ότι όσοι γελούν μαζί μπορούν να την κάνουν να διαρκέσει στο χρόνο. Οι έρευνες ωστόσο θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν για τους λόγους πίσω από την επιλογή αστείων συντρόφων.

Σειρά από μελέτες χρίζουν το χιούμορ βασιλιά του φλερτ και αναδεικνύουν το γέλιο ως συνεκτική ύλη σε μια σχέση. Ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν ότι το χιούμορ χρησιμεύει ως δείκτης για άλλα θετικά χαρακτηριστικά όπως η δημιουργικότητα, η ευφυΐα, η ζεστασιά και οι ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες, αλλά και ως μέσο για την καλύτερη διαχείριση του άγχους. Και μάλλον έχουν δίκιο, σύμφωνα με τα ευρήματα έξι μελετών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Personality and Social Psychology Bulletin και ισχυρίζονται ότι επιλέγουμε συντρόφους με χιούμορ γιατί τα ευρηματικά μυαλά τους θα δώσουν λύση σε πιθανά μελλοντικά προβλήματα.

«Με ενδιέφερε το χιούμορ καθώς πρόκειται για καθημερινό φαινόμενο που διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στις σχέσεις», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Erika Langley, υποψήφια διδάκτωρ κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η οποία αποφάσισε την εκπόνηση του ερευνητικού project σε συνεργασία με την επίκουρη καθηγήτρια Michelle Shiota για να βρει απαντήσεις γύρω από την έλξη και το χιούμορ, εν μέσω πολλών και αντικρουόμενων ενίοτε θεωριών και εξηγήσεων.

Το project συμπεριέλαβε έξι μελέτες με αντικείμενο τη διερεύνηση του χιούμορ ως δείκτη επιθυμητών χαρακτηριστικών στους υποψήφιους συντρόφους, μεταξύ των οποίων η δημιουργική σκέψη, η ευφυΐα, η κοινωνικότητα και η κοινές αντιλήψεις για τον κόσμο.

Το χιούμορ αποδείχθηκε:

1. δείκτης δημιουργικότητας· για την μελέτη 1, ζητήθηκε από 258 συμμετέχοντες να αξιολογήσουν δύο σενάρια πρώτου ραντεβού, ένα όπου οι φανταστικοί υποψήφιοι σύντροφοι έκαναν αστεία και γελούσαν και ένα με πλήρη απουσία χιούμορ. Αν και τα δύο σενάρια χαρακτηρίστηκαν «ευχάριστα», ο υποψήφιος σύντροφος με χιούμορ θεωρήθηκε πιο δημιουργικός από τους συμμετέχοντες και των δύο φύλων.

2. πιο αποτελεσματικό όταν είμαστε αποδέκτες· 288 συμμετέχοντες στη μελέτη 2 διακρίθηκαν σε αυτούς που έκαναν τα αστεία (Jokers) και αυτούς που τα δέχονταν (Laughers). Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την αντίληψη του χιούμορ ως δείκτη δημιουργικότητας και εφευρετικότητας, όταν όμως ο υποψήφιος σύντροφος έκανε τους συμμετέχοντες να γελούν.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Θάνατος βρέφους: Ένταλμα σύλληψης εναντίον της μητέρας - Έφυγε για Ελλάδα

• Απανθρακωμένες σοροί: Έγινε αυτοψία στη σκηνή - Πού στρέφονται οι έρευνες

• Ανάλυση: Μεγάλη αστάθεια στις αγορές - Σκαρφαλώνει εκθετικά το πετρέλαιο μετά την είδηση θανάτου επικεφαλής της Χαμάς

• Νέα ληστεία σε φούρνο στην Λακατάμια - Η τρίτη στη σειρά - Έσπρωξε την ταμεία και άρπαξε χρήματα

• Έλλειψη κρέατος στην Κύπρο λόγω πανώλης στην Ελλάδα - Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο

• Τουρισμός: Ανησυχία από διαφορά μεταξύ αφίξεων και κρατήσεων – Ευοίωνες οι προβλέψεις για τον Αύγουστο



Απανθρακωμένες σοροί: Έγινε αυτοψία στη σκηνή - Πού στρέφονται οι έρευνες

Απανθρακωμένες σοροί: Έγινε αυτοψία στη σκηνή - Πού στρέφονται οι έρευνες

Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τις δυο απανθρακωμένες σορούς που εντοπίστηκαν σε καμένο αυτοκίνητο σε χωμάτινο παράδρομο μεταξύ Κελλακίου και Παρεκκλησιάς, δήλωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού, Ανδρέας Αγγελίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top