ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμάκωση της έντασης μετά τη δολοφονία Χανίγια στο Ιράν - «Δεν θα μείνει ατιμώρητη»

Κλιμάκωση της έντασης μετά τη δολοφονία Χανίγια στο Ιράν - «Δεν θα μείνει ατιμώρητη»

Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία, το πρωί της Τετάρτης (31/7) του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, στο Ιράν, την οποία η παλαιστινιακή οργάνωση απέδωσε σε ισραηλινή επίθεση.

Σε ανάρτηση της Χαμάς στο Telegram αναφέρεται ότι ο Χανίγια έπεσε νεκρός στη διάρκεια «ύπουλης σιωνιστικής επιδρομής στο ακίνητο όπου διέμενε, στην Τεχεράνη».

Ο Χανίγια είχε παραβρεθεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν που είχε πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

«Σοβαρή κλιμάκωση»
Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν είναι μια «δειλή πράξη που δεν θα μείνει ατιμώρητη», δήλωσε ο βετεράνος αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa, που διευθύνεται από τη Χαμάς.

Άλλος αξιωματούχος της οργάνωσης, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη, ότι η δολοφονία του Χανίγια στο Ιράν, «είναι μια σοβαρή κλιμάκωση που δεν θα επιτύχει τους στόχους της».

Αρχικά η Χαμάς ανέφερε ότι υπήρξε αεροπορική επιδρομή στην τοποθεσία που βρίσκονταν ο Ισμαήλ Χανίγια.

Οι πρώτες αναφορές που προέρχονται από τους Φρουρούς της Επανάστασης —επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν αναφέρουν ότι ο ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε από πυρά στην Τεχεράνη, μαζί με ένα μέλος της ασφάλειας του.

Καταδίκασε ο Αμπάς
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, μετέδωσε το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Παλαιστινιακές εθνικές και ισλαμικές φατρίες έχουν επίσης καλέσει σε γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις ως απάντηση στη δολοφονία.

Έρευνα ανακοίνωσε ότι διενεργεί το Ιράν

Οι ιρανικές αρχές διενεργούν έρευνα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και τα ευρήματα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Κανένα έλεος» λέει ισραηλινός υπουργός
Από πλευράς Ισραήλ, ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Amichay Eliyahu δήλωσε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς «κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο».

«Κανένα έλεος για αυτούς τους θνητούς», έγραψε ο Eliyahu σε μια ανάρτηση στο X.

«Το σιδερένιο χέρι που θα τους χτυπήσει, είναι αυτό που θα φέρει ειρήνη και λίγη παρηγοριά και θα ενισχύσει την ικανότητά μας να ζούμε ειρηνικά με εκείνους που επιθυμούν την ειρήνη», είπε.

Κίνδυνος γενικής ανάφλεξης
Η δολοφονία Χανίγια φέρνει όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή. Αφορμή για τον νέο κύκλο έντασης αποτέλεσε η επίθεση με ρουκέτες στις κατεχόμενες από το Ισραήλ περιοχές στα Υψίπεδα του Γκολάν κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά.

Το Ισραήλ απέδωσε την ευθύνη στη Χεζμπολάχ, η οποία το αρνήθηκε σθεναρά. Παρόλα αυτά το Τελ Αβίβ προχώρησε ως «αντίποινα» σε αεροπορικές επιθέσεις βαθιά μέσα στον Λίβανο με αποκορύφωμα το πλήγμα στη Βηρυτό.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο ένα «στοχευμένο πλήγμα» εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους της Χεζμπολάχ και συγκεκριμένα του διοικητή που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο Γκολάν.

Η Χεζμπολάχ θα πληρώσει «ακριβά», προειδοποιούσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, που έλαβε πράσινο φως από το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του να αποφασίσει, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, «για τον τρόπο και τον χρόνο των αντιποίνων».

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Θάνατος βρέφους: Ένταλμα σύλληψης εναντίον της μητέρας - Έφυγε για Ελλάδα

• Απανθρακωμένες σοροί: Έγινε αυτοψία στη σκηνή - Πού στρέφονται οι έρευνες

• Επιμένει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για εξελίξεις στο Κυπριακό - Κριτική σε τακτικές που ακολουθήθηκαν

• Κατεχόμενα: Αφαίρεσε το φανάρι, το έπιασε αγκαλιά και έγινε «καπνός» - Δείτε βίντεο

• Έλλειψη κρέατος στην Κύπρο λόγω πανώλης στην Ελλάδα - Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο

• Τουρισμός: Ανησυχία από διαφορά μεταξύ αφίξεων και κρατήσεων – Ευοίωνες οι προβλέψεις για τον Αύγουστο



Απανθρακωμένες σοροί: Έγινε αυτοψία στη σκηνή - Πού στρέφονται οι έρευνες

Απανθρακωμένες σοροί: Έγινε αυτοψία στη σκηνή - Πού στρέφονται οι έρευνες

Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τις δυο απανθρακωμένες σορούς που εντοπίστηκαν σε καμένο αυτοκίνητο σε χωμάτινο παράδρομο μεταξύ Κελλακίου και Παρεκκλησιάς, δήλωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού, Ανδρέας Αγγελίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top