ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάλυση: Μεγάλη αστάθεια στις αγορές - Σκαρφαλώνει εκθετικά το πετρέλαιο μετά την είδηση θανάτου επικεφαλής της Χαμάς

Ανάλυση: Μεγάλη αστάθεια στις αγορές - Σκαρφαλώνει εκθετικά το πετρέλαιο μετά την είδηση θανάτου επικεφαλής της Χαμάς

Άνοδο μετά από ένα μήνα πτωτικής πορείας παρουσιάζει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές το πρωί της Τετάρτης.

Η αύξηση ήρθε ως αντίδραση μετά την ανακοίνωση της Χαμάς ότι το Ισραήλ σκότωσε τον πολιτικό της ηγέτη, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, πρωτεύουσα του Ιράν. Παράλληλα, έκθεση του κλάδου πετρελαίου έδειξε ότι θα μειωθούν για πέμπτη εβδομάδα τα αμερικανικά αποθέματα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Τετάρτης αργό Μπρεντ έπεσε σε χαμηλό 78.07 στις 30 Ιουλίου και τώρα ανέβηκε στα 80.42 καταγράφοντας αύξηση 1.79 μονάδων (2.28%).

Το αργό WTI για το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου στις 30 Ιουλίου βρισκόταν στο χαμηλό 74.73 και σήμερα ανέβηκε στα 76.59, καταγράφοντας άνοδο περίπου 1,86 μονάδων (2.49%).

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline o οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης, η αύξηση θεωρείται σημαντική καθώς, το αργό προορίζεται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του φέτος, ύψους περίπου 8%.

«Υπάρχει μεγάλη αστάθεια λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων. Από τη μία, η πτώση που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μειωμένη ζήτηση από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαιοειδών. Η μειωμένη ζήτηση οφείλεται στη στασιμότητα του οικοδομικού τομέα και τον περιορισμό της κατανάλωσης. Την ίδια ώρα υπάρχει μια σταθερή παραγωγή πετρελαίου με αποτέλεσμα να δημιουργείται υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά. Παράλληλα, επηρεάζονται οι τιμές από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ», υπέδειξε.

Τώρα, πρόσθεσε, από την εξέλιξη με τον θάνατο του Χανίγια, προκλήθηκε παγκόσμια ανησυχία ότι θα χτυπηθούν οι προμήθειες πετρελαίου στο Ιράν και ότι θα ενταθούν οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία άλλων παραγωγών και θα επηρεαστεί η προμήθεια τους ή θα αυξηθούν τα κόστη μεταφοράς αν δεν περνούν από τη διώρυγα του Σουέζ.

«Η μόνη προοπτική για να ανέβουν κι άλλο οι τιμές είναι να περιοριστεί κι άλλο η παραγωγή από τον ΟΠΕΚ κάτι που μοιάζει αδύνατο λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Σαουδική Αραβία. Ενδεχομένως να υπάρξει ακόμη ένα ξέσπασμα στις τιμές μετά από αντίποινα Ιράν για τη δολοφονία Χανίγια και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα τέλη Αυγούστου», κατέληξε ο Γιάννης Τελώνης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Θάνατος βρέφους: Ένταλμα σύλληψης εναντίον της μητέρας - Έφυγε για Ελλάδα

• Απανθρακωμένες σοροί: Έγινε αυτοψία στη σκηνή - Πού στρέφονται οι έρευνες

• Νέα ληστεία σε φούρνο στην Λακατάμια - Η τρίτη στη σειρά - Έσπρωξε την ταμεία και άρπαξε χρήματα

• Έλλειψη κρέατος στην Κύπρο λόγω πανώλης στην Ελλάδα - Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο

• Τουρισμός: Ανησυχία από διαφορά μεταξύ αφίξεων και κρατήσεων – Ευοίωνες οι προβλέψεις για τον Αύγουστο



Απανθρακωμένες σοροί: Έγινε αυτοψία στη σκηνή - Πού στρέφονται οι έρευνες

Απανθρακωμένες σοροί: Έγινε αυτοψία στη σκηνή - Πού στρέφονται οι έρευνες

Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τις δυο απανθρακωμένες σορούς που εντοπίστηκαν σε καμένο αυτοκίνητο σε χωμάτινο παράδρομο μεταξύ Κελλακίου και Παρεκκλησιάς, δήλωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού, Ανδρέας Αγγελίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top