ΥΓΕΙΑ

Η πικάντικη μεσογειακή υπερτροφή που ρίχνει το σάκχαρο και βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη

Η πικάντικη μεσογειακή υπερτροφή που ρίχνει το σάκχαρο και βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη

Στην καρδιά της Μεσογείου, ένα μικρό φυτό κρύβει μέσα του έναν καρπό «θησαυρό» για την υγεία μας, την κάπαρη. Αυτό το υπερτρόφιμο δεν είναι μόνο γνωστό για τη χαρακτηριστική του γεύση και αρωματική νότα που χαρίζει στα μεσογειακά πιάτα, αλλά και για όλα τα σημαντικά οφέλη που βάσει μελετών, μπορεί να προσφέρει στη ρύθμιση του διαβήτη.

Η Μεσόγειος, γνωστή για την ποικιλία των τροφίμων και την πλούσια διατροφική της παράδοση, είναι ο τόπος καταγωγής πολλών υπερτροφών. Οι τελευταίες, είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και έχουν αναγνωριστεί για τα οφέλη τους στην υγεία. Μερικά από τα πιο γνωστά μεσογειακά υπερτρόφιμα είναι η ελιά, το ρόδι και το θυμάρι, όλα γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες. Στην κατηγορία αυτών των υπερτροφών, η κάπαρη (Capparis spinosa) ξεχωρίζει για τα πολλαπλά οφέλη της. Παρά το μικρό της μέγεθος, η κάπαρη περιέχει πλούσιες αντιοξειδωτικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.

Κάπαρη και διαβήτης
Πρόσφατες έρευνες έχουν αρχίσει να ρίχνουν φως στις δυνατότητες της κάπαρης να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, ορισμένες μελέτες έχουν ήδη καταγράψει υποσχόμενα ευρήματα.

Φαίνεται λοιπόν ότι ορισμένα συστατικά της κάπαρης μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα ενισχύοντας την πρόσληψή του από τους ιστούς, μειώνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων και προστατεύοντας τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Μια άλλη μικρή μελέτη που περιλάμβανε 30 άτομα με διαβήτη έδειξε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος κάπαρης, τρεις φορές την ημέρα, βοήθησε στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς και των τριγλυκεριδίων.

Μια παλαιότερη μελέτη σε 54 άτομα με διαβήτη βρήκε ότι η κατανάλωση 400 mg εκχυλίσματος κάπαρης, τρεις φορές την ημέρα για δύο μήνες, οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου νηστείας και στη μακροχρόνια διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Κάπαρη, μια υποσχόμενη τροφή για το μέλλον
Παρόλο που τα αποτελέσματα των μελετών είναι ενθαρρυντικά, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο η κάπαρη επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, συνολικά, η κάπαρη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η κερκετίνη και η ρουτίνη και συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η προσθήκη της στη διατροφή σας θα σας προσφέρει επιπλέον οφέλη υγείας, ιδίως αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Μην ξεχνάτε επίσης ότι παρά τα οφέλη της είναι και πολύ αλμυρή – δηλαδή πλούσια σε νάτριο – οπότε χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή της.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απανθρακωμένοι σοροί: Διενεργήθηκαν οι νεκροτομές - Υπόθεση φόνου εκ προμελέτης διερευνά η Αστυνομία

• Νίκος Κυριακίδης: Πέθανε ο «Νιόνιος» από το «Κωνσταντίνου και Ελένης»

• Ανάλυση: Μεγάλη αστάθεια στις αγορές - Σκαρφαλώνει εκθετικά το πετρέλαιο μετά την είδηση θανάτου επικεφαλής της Χαμάς

• Θάνατος βρέφους: Ένταλμα σύλληψης εναντίον της μητέρας - Έφυγε για Ελλάδα

• Έλλειψη κρέατος στην Κύπρο λόγω πανώλης στην Ελλάδα - Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο

• Τουρισμός: Ανησυχία από διαφορά μεταξύ αφίξεων και κρατήσεων – Ευοίωνες οι προβλέψεις για τον Αύγουστο



Απανθρακωμένοι σοροί: Διενεργήθηκαν οι νεκροτομές - Υπόθεση φόνου εκ προμελέτης διερευνά η Αστυνομία

Απανθρακωμένοι σοροί: Διενεργήθηκαν οι νεκροτομές - Υπόθεση φόνου εκ προμελέτης διερευνά η Αστυνομία

Υπόθεση φόνου εκ προμελέτης διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό, μετά τον εντοπισμό δύο σορών σε φλεγόμενο όχημα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top