Στην Κύπρο ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο 2ος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος στους άνδρες και ο 5ος σε συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες, αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο ΠΑΣΥΚΑΦ, με αφορμή την 1η Αυγούστου, που έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης Καρκίνου του Πνεύμονα.
Σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, το 2021 υπήρξαν 339 περιστατικά στους άνδρες και 105 περιστατικά σε γυναίκες ενώ ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) κατατάσσει τον καρκίνο του πνεύμονα ως την κύρια αιτία θανάτων που σχετίζεται με καρκίνο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας τόσο μεταξύ ανδρών όσο και γυναικών.
Ο ΠΑΣΥΚΑΦ συνιστά στα άτομα που ενδιαφέρονται είτε να ενημερωθούν αναφορικά με τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, είτε να διακόψουν το κάπνισμα, να επικοινωνούν μέσω της δωρεάν παγκύπριας τηλεφωνικής γραμμής 1431 του Προγράμματος Διακοπής του Καπνίσματος του ΟΚΥπΥ.
Τα συμπτώματα
Όπως αναφέρεται ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι ο βήχας. Οι καπνιστές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν παρουσιάζουν βήχα που επιμένει και πρέπει να ελέγχονται από τον γιατρό τους άμεσα. Η δύσπνοια και οι συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις, η αιμόπτυση, η βραχνάδα της φωνής και το οίδημα του προσώπου επίσης αποτελούν ειδικά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα. Όσοι καπνίζουν και παρατηρούν οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με το γιατρό τους.
Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα
Σημειώνεται ότι το κάπνισμα αναδεικνύεται ως η κύρια αιτία ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Οκτώ στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα. Μαζί με το ενεργητικό κάπνισμα τον ίδιο σοβαρό ρόλο διαδραματίζει και το παθητικό κάπνισμα.
Στους λοιπούς παράγοντες κινδύνου συγκαταλέγονται η ατμοσφαιρική ρύπανση, έχει παρατηρηθεί αύξηση της συχνότητας της νόσου σε πληθυσμούς που ζουν στις μεγάλες πόλεις με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως επίσης έχει παρατηρηθεί αύξηση της συχνότητας της νόσου σε ορισμένα επαγγέλματα, όπως μάγειρες, αρτεργάτες, οικοδόμοι, υδραυλικοί, οδηγοί φορτηγών, άνθρωποι που ασχολούνται με δέρματα και εργάτες αμίαντου. Ο αμίαντος μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο των πλευρών, αποκαλούμενος ως μεσοθηλίωμα (το οποίο είναι διαφορετικό από τον καρκίνο των πνευμόνων).
Το οικογενειακό ιστορικό, η κληρονομικότητα, η ηλικία (άτομα άνω των 70 ετών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου), το φύλο -οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες- η συχνή έκθεση σε ακτινοβολία και τέλος, η διατροφή που είναι φτωχή σε βιταμίνες Α, Β και καροτίνη, είναι μερικοί ακόμα παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα για ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα.
«Ο ΠΑΣΥΚΑΦ συμπορεύεται με την πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και απευθύνεται σε όλους όσοι διαμορφώνουν πολιτική ελέγχου του καπνού στην Κύπρο να αναλάβουν δράση» σημειώνει η Επικεφαλής της Διεύθυνσης Πρόληψης και Κοινωνικού Marketing του ΠΑΣΥΚΑΦ, Γεωργία Ορφανού.
Για την αντιμετώπιση της επιδημίας καπνού, τα κράτη μέλη του ΠΟΥ ενέκριναν τη Σύμβαση Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού (WHO FCTC) το 2003. Επί του παρόντος, 182 χώρες έχουν επικυρώσει αυτήν τη συνθήκη, μεταξύ αυτών και η Κύπρος το 2004.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις