ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Θα επιτεθεί την ιερή ημέρα των Εβραίων Tisha B’Av, λένε δυτικές μυστικές υπηρεσίες - Σε ύψιστη επιφυλακή το Ισραήλ

Ιράν: Θα επιτεθεί την ιερή ημέρα των Εβραίων Tisha B’Av, λένε δυτικές μυστικές υπηρεσίες - Σε ύψιστη επιφυλακή το Ισραήλ

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμό βρίσκεται το Ισραήλ, αναμένοντας αντίποινα από το Ιράν και τους συμμάχους του μετά τις κηδείες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ σε Τεχεράνη και Βηρυτό.

Μάλιστα η Τεχεράνη ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι θα αναλάβει δράση στο πλαίσιο της νόμιμης αυτοάμυνας. Η ανησυχία γίνεται όλο και πιο έντονη για τα αντίποινα του Ιράν και οι αντικρουόμενες πληροφορίες ενισχύονται.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ξένες μυστικές υπηρεσίες, τα σχέδια της Τεχεράνης για το πλήγμα θα αφορούν την ιερή μέρα των Εβραίων, Tisha B’Av, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου και συμβολίζει την καταστροφή του πρώτου Ναού του Σολομώντα και του δεύτερου, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.
Δεν αποκλείεται ωστόσο το ενδεχόμενο να συμβεί ανά πάσα στιγμή αυτό το χτύπημα. Υπάρχουν πληροφορίες επίσης, ότι η Χεζμπολάχ μετακινεί τον προσωπικό της αλλά και στρατιωτικά εφόδια από τη Βηρυτό για να μην πληγεί σε περίπτωση που υπάρχει χτύπημα από το Ισραήλ. Συμφωνα παράλληλα με αραβική εφημερίδα που είναι στο Λονδίνο, δύο μέλη του πολιτικού γραφείου του της Χαμάς σκοτώθηκαν μαζί με άλλα τρία στελέχη, ανώτερα στελέχη της Χαμάς, σε τούνελ στην περιοχή της πόλης της Γάζας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ισραήλ καλεί τους πολίτες του να είναι σε επαγρύπνηση και τους προτρέπει να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί σε περίπτωση επίθεσης, έπειτα από τις απειλές της κυβέρνησης της Τεχεράνης.

Η παλαιστινιακή σουνιτική οργάνωση Χεζμπολάχ έχει υποσχεθεί αντίποινα για τη δολοφονία του διοικητή της Φουάντ Σουκρ στη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης, στα νότια προάστια της Βηρυτού. Η σορός του στρατιωτικού διοικητή βρέθηκε στα συντρίμμια του κτιρίου που βομβαρδίστηκε στις 30 Ιουλίου.

Τις τελευταίες ώρες, οι Ισραηλινοί πολίτες σπεύδουν σε σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τα απαραίτητα, όπως μεταδίδει το CNN προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις των βασικών αγαθών καταγράφουν άνοδο. Στο ίδιο ειδησεογραφικό μέσο αναφέρεται ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Victory» του Ισραήλ ανέφερε ότι οι πωλήσεις ορισμένων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 30%, σε σύγκριση με αντίστοιχες χρονικές περιόδους.

Οι πολίτες αγοράζουν κυρίως προιόντα που αντέχουν στο χρόνο, όπως κονσέρβες, δημητριακά, ζυμαρικά, χαρτί υγείας, κατεψυγμένο κρέας, εμφιαλωμένο νερό όπως και μωρομάντηλα. Σημειώνεται ότι, οι δημοτικές αρχές της Ιερουσαλήμ έχουν εκδώσει οδηγίες στους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση επίθεσης διανέμοντας ένα αρχείο που έχει μια λίστα με χώρους στάθμευσης που θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια όταν θα υπάρξει ανάγκη και έναν κατάλογο με καταφύγια βομβών.

Στο αρχείο διευκρινίζεται επίσης ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να μπορούν να φτάσουν στα καταφύγια βομβών μέσα σε 90 δευτερόλεπτα. «Συνιστάται στους κατοίκους να καθαρίσουν και να προετοιμάσουν τα καταφύγια τους», γράφει μεταξύ άλλων το σχετικό αρχείο όπως επίσης και να προμηθευτούν αρκετό νερό και τρόφιμα για τρεις ημέρες αλλά και να αγοράσουν, εκτός από φάρμακα, φακούς και μπαταρίες.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους ότι μπορεί να βυθιστούν στο σκοτάδι για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για διακοπές ρεύματος που μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμοι να μείνουν σε καταφύγια βομβών για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι οδηγίες των δημοτικών αρχών της Ιερουσαλήμ.

Ανησυχία και στις αεροπορικές εταιρείες, ακυρώνουν δρομολόγια

Εν τω μεταξύ, αεροπορικές εταιρίες αποφεύγουν τον ιρανικό και τον λιβανέζικο εναέριο χώρο και ματαιώνουν πτήσεις προς το Ισραήλ και τον Λίβανο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για πιθανή σύγκρουση στην περιοχή μετά τη δολοφονία υψηλόβαθμων μελών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ αυτή την εβδομάδα. Η Singapore Airlines σταμάτησε να πετά μέσω του ιρανικού εναέριου χώρου από νωρίς σήμερα και χρησιμοποιεί εναλλακτικές διαδρομές, σύμφωνα με δήλωσή της προς το Reuters, σημειώνοντας ότι η ασφάλεια είναι η βασική της προτεραιότητα.

Η EVA Air της Ταϊβάν και η China Airlines επίσης εμφανίζονταν να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο για πτήσεις προς το Άμστερνταμ σήμερα ενώ πριν πετούσαν πάνω από το Ιράν, σύμφωνα με τα δεδομένα του ιστοτόπου Flightradar24, που παρακολουθεί την πορεία αεροσκαφών. Οι εταιρίες δεν απάντησαν άμεσα σε σχόλιο για τις αλλαγές αυτές.

Σε ενημερωτικό δελτίο, ο OPSGROUP, ένας οργανισμός που δίνει συμβουλές για τους κινδύνους στις πτήσεις, συνέστησε στις εταιρίες που πετούν μεταξύ Ασίας και Ευρώπης να αποφεύγουν τον ιρανικό και τον ιρακινό εναέριο χώρο. Χθες, πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι θα συναντήσουν εκπρόσωπους από τους περιφερειακούς συμμάχους του Ιράν, από τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη, για να συζητήσουν πιθανά αντίποινα κατά του Ισραήλ.

Πολλές αεροπορικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών και ευρωπαϊκών, ήδη απέφευγαν να πετούν πάνω από το Ιράν, ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις με πυραύλους και drones τον Απρίλιο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Η πτήση της Singapore Airlines προς το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου νωρίς σήμερα πέταξε βορείως του Ιράν, μέσω Τουρκμενιστάν και Αζερμπαϊτζάν, αντί να διασχίσει τον ιρανικό εναέριο χώρο όπως έκανε μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Flightradar24.

Ωστόσο, σημαντικός αριθμός αεροπορικών εταιριών συνέχιζαν σήμερα να πετούν πάνω από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των Etihad, της Emirates και της FlyDubai από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και της Qatar Airways και της Turkish Airlines.

Τις δύο τελευταίες ημέρες, η Air India, ο γερμανικός όμιλος Lufthansa, οι αμερικανικές United Airlines και Delta Air και η ιταλική ITA Airways ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ.

Αεροπορικές εταιρίες ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ματαιώνουν και καθυστερούν πτήσεις προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, μετά από πλήγμα στα υπό ισραηλινή κατοχή Υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο.

Ο Καναδάς εξέδωσε χθες προειδοποίηση προς τα καναδικά αεροσκάφη να αποφεύγουν τον λιβανέζικό εναέριο χώρο για έναν μήνα λόγω των κινδύνων που υπάρχουν για τις αερομεταφορές από τη στρατιωτική δραστηριότητα.

Η Βρετανία εδώ και ένα μήνα ενημερώνει τους πιλότους για πιθανό κίνδυνο από αντιαεροπορικά όπλα και τη στρατιωτική δραστηριότητα στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Για την αγορά ενός μεγάφωνου έγινε το διπλό φονικό στη Λεμεσό - Υπό κράτηση οι δράστες, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

• «Τ» Αποκλειστικό: Μεγάλη… μπάζα της Αστυνομίας - Τσάκωσαν Ε/κ με αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα -Δείτε φωτογραφίες

• Ανδρέας Αγγελίδης: Σε κλίμα βαρύτατου πένθους το τελευταίο αντίο στον πρώην Βουλευτή και νομικό - «Η κυπριακή πολιτεία και κοινωνία σε ευγνωμονούν»

• Σχέσεις: Tρεις σοβαροί λόγοι που τα ζευγάρια μαλώνουν – Πώς να το διορθώσετε

• «Έτσι γεννήθηκε, έχει ηττηθεί από γυναίκες» – Τι αναφέρει η Ιρλανδή μποξέρ που νίκησε την Ιμάν Κελίφ

• Άντρη Καραντώνη: Οι ξεχωριστές ευχές στην πεθερά της που έχει γενέθλια



Διαψεύδει φήμες ο ΚΕ: «Οι πτήσεις από και προς την Κύπρο πραγματοποιούνται κανονικά»

Διαψεύδει φήμες ο ΚΕ: «Οι πτήσεις από και προς την Κύπρο πραγματοποιούνται κανονικά»

Φήμες σχετικά με το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top