ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: «Δεν υπάρχει πρόσκληση για τριμερή από Γκουτέρες» αλλά ούτε θα δεχόταν

Τατάρ: «Δεν υπάρχει πρόσκληση για τριμερή από Γκουτέρες» αλλά ούτε θα δεχόταν

Δεν υπάρχει πρόσκληση από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για μια τριμερή συνάντηση, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σημειώνοντας ότι δεν θα ενέκρινε ο ίδιος μία τέτοια συνάντηση, υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς, όπως είπε, δεν συζητείται η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, χωρίς την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και της απόδοσης ίσου διεθνούς καθεστώτος στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Οι δηλώσεις Τατάρ για την τριμερή μεταφέρονται στο κύριο θέμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις», την Κυριακή. Ο κ. Τατάρ είπε στην εφημερίδα ότι η θέση της τουρκικής πλευράς για το θέμα είναι πολύ ξεκάθαρη και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει απολύτως καμία επιστροφή σε διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδιακή λύση.

«Κανένας δεν πρέπει να περιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Η αναζήτηση μιας ομοσπονδιακής λύσης τελείωσε στο Κραν Μοντανά. Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό», είπε.

«Όσο το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος είναι προφανές, δεν υπάρχει ανάγκη για μία τριμερή συνάντηση ή συνάντηση οποιασδήποτε άλλης μορφής», είπε ο κ. Τατάρ και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, ενώ αρνήθηκε «τους ισχυρισμούς» του Προέδρου για τριμερή συνάντηση.

Λέγοντας ότι δεν υπάρχει πρόσκληση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για μια τριμερή συνάντηση, ανέφερε ότι δεν θα ενέκρινε ο ίδιος τριμερή συνάντηση υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για τέτοια συνάντηση. Η θέση μας για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις είναι σαφής. Δεν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μέχρι να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς μας», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει πρόσκληση προς εμάς».

Υποστήριξε ότι «οι προθέσεις των Ελληνοκυπρίων είναι να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προσπαθήσουν να βάλουν την τουρκική πλευρά υπό πίεση. Δεν θα συμμετέχουμε σε αυτά τα παιχνίδια». «Ο Χριστοδουλίδης πρέπει να σταματήσει να κυνηγά όνειρα απατηλά και να λάβει υπόψη την πραγματικότητα στο νησί», είπε.

Ο κ. Τατάρ είπε, ακόμα, ότι η τουρκική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει και τι θέλει. «Εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας στο Κυπριακό σε πλήρη συνεργασία και αρμονία με την Τουρκία. Χαλάμε όλα τα παιχνίδια που θέλουν να παιχτούν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», είπε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Θάνατος βρέφους: Συνελήφθη η μητέρα κατά την άφιξη της στην Κύπρο - Κατηγορείται για ανθρωποκτονία

• Κάμερες τροχαίας: Θα διαγραφεί το εξώδικο αν αφήσεις πυροσβεστικό ή ασθενοφόρο να σε προσπεράσει; Τι ισχύει τελικά

• Πόσο σας στοιχίζει το χρόνο το γάλα και το ψωμί στην Κύπρο; Το κόστος θα σας εκπλήξει

• Toυς σταμάτησαν για έλεγχο και «έπιασαν λαβράκι»: Πέραν των εννιά κιλών κάνναβης – Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα

• ΠτΔ: Η πρόταση για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ ΟΗΕ και Τατάρ στη Νέα Υόρκη - Η στάση της Τουρκικής πλευράς

• Τουλάχιστον 17 νεκροί από το ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στη Γάζα



ΠτΔ για Κυπριακό: «Εάν υπάρχει άρνηση από τουρκικής πλευράς αυτό αποτελεί απαξίωση του Τατάρ προς ΓΓ ΗΕ »

ΠτΔ για Κυπριακό: «Εάν υπάρχει άρνηση από τουρκικής πλευράς αυτό αποτελεί απαξίωση του Τατάρ προς ΓΓ ΗΕ »

Εάν υπάρχει άρνηση από τουρκικής πλευράς στην πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ για τριμερή συνάντηση αυτό αποτελεί απαξίωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη προς τον ΓΓ των ΗΕ και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, όπως ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top