ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες στην Αγία Σοφία για την τελευταία επιθυμία Χανίγια

Χιλιάδες στην Αγία Σοφία για την τελευταία επιθυμία Χανίγια

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη για τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν.

Στο συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν και ο γιος του Τούρκου Προέδρου Μπιλάλ Ερντογάν και ο γαμπρός του Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, διοργάνωσε η Πλατφόρμα Υποστήριξης της Παλαιστίνης υπό την ηγεσία του Τουρκικού Ιδρύματος Νεολαίας, εκπληρώθηκε η τελευταία επιθυμία του Χανίγια πριν από το θάνατό του, το κάλεσμα της «3ης Αυγούστου» για υποστήριξη της Παλαιστίνης.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε μετά την απογευματινή προσευχή κρατώντας τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Χίλιοι Χαιρετισμοί στην Αντίσταση στη Γάζα», «Ζήτω η Παγκόσμια Ιντιφάντα», «Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας και δική μας θα παραμείνει», «Ελεύθερη Παλαιστίνη από ποτάμι σε θάλασσα», «Δολοφόνε ΗΠΑ, φύγε από την Παλαιστίνη», «Δολοφόνε Ισραήλ, φύγε από την Παλαιστίνη», «Είθε η ζωή μας να θυσιαστεί για το Αλ Άκσα», «Χαιρετίστε τη Χαμάς, συνεχίστε την αντίσταση».

Εθελοντές της Πλατφόρμας Ελεύθερης Ιερουσαλήμ που συμμετείχαν στη δράση, διοργάνωσαν πορεία από την πλατεία Beyazıt μέχρι την πλατεία της Αγίας Σοφίας.

Τα δρομολόγια του τραμ σταμάτησαν στην περιοχή Σουλταναχμέτ λόγω της πορείας και λήφθηκαν μέτρα ασφαλείας μπροστά από κάποια εστιατόρια ξένων αλυσίδων. Το πλήθος διαμαρτυρήθηκε σφυρίζοντας την ώρα που περνούσε μπροστά από αυτά τα εστιατόρια.

Η ομάδα της πορείας συναντήθηκε με την άλλη ομάδα στην πλατεία της Αγίας Σοφίας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την απαγγελία του Κορανίου και έγινε προσευχή για τον Ισμαήλ Χανίγια και τους Παλαιστίνιους που έχασαν τη ζωή τους στις ισραηλινές επιθέσεις.

Ο Πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Νεότητας (TÜGVA), Ιμπραχίμ Μπεσικτάς δήλωσε: «Το κάλεσμα που έκανε ο μάρτυρας Ισμαήλ Χανίγια πριν δολοφονηθεί είχε σημαντική θέση στη συνείδηση των ανθρώπων. Το Τουρκικό Ίδρυμα Νεότητας, ως νεολαία της χώρας μας, αγωνίζεται μέρα και νύχτα για να είναι η φωνή των καταπιεσμένων τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι από τις 7 Οκτωβρίου».

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ο Μουχανάντ Αμπού Ουμπεΐντ από τη Γάζα ανέβηκε στη σκηνή και είπε: «Είναι καθήκον όλων των Μουσουλμάνων να συμμετάσχουν σε αυτήν την αντίσταση, αυτόν τον αγώνα για τον Παλαιστινιακό σκοπό, που είναι ο κοινός σκοπός της Ισλαμικής Ούμμα. Ο παλαιστινιακός λαός θα είναι δυνατός μόνο με την υποστήριξη του ισλαμικού έθνους και ολόκληρης της ανθρωπότητας του κόσμου, επομένως, θα ενωθούμε με όλα τα μέσα που έχουμε».

Ο γιος του Τούρκου Προέδρου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Διάδοσης Επιστημών, Μπιλάλ Ερντογάν, μίλησε στο CNN Türk. «Το Ισραήλ και η Δύση στόχευσαν τον Χανίγια. Ο Χανίγια έκανε προσπάθειες για ειρήνη. Το Ισραήλ δολοφόνησε έναν σημαντικό ήρωα με προδοτικό τρόπο», είπε.

Ο Χανίγια, πρόσθεσε, «κάλεσε εκατομμύρια στην πλατεία. Συμμορφωνόμαστε με τη θέλησή του. Είθε αυτό το Σάββατο να μας οδηγήσει να αγκαλιάσουμε αυτή την υπόθεση με όλα τα χέρια για άλλη μια φορά. Αυτή είναι μια κοινωνική αιτία, ανεξάρτητα από πολιτικές απόψεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «εδώ γίνεται γενοκτονία. Οι πλατείες του ισλαμικού κόσμου και οι πλατείες της Δύσης δίνουν φωνή. Κάθε μέρα τις τελευταίες 300 ημέρες, το Ισραήλ έχανε την υποστήριξη στη Δύση. Το Ισραήλ έχασε τη δυτική κοινή γνώμη. Συνεχίζει να έχει επιρροή μέσα από τις μασονικές δραστηριότητες που διαχειρίζεται».

«Το Ισραήλ αργά ή γρήγορα θα δώσει λογαριασμό για αυτή την καταπίεση και τη γενοκτονία», είπε ο Μπιλάλ Ερντογάν.

Ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Baykar, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ δήλωσε σε ανάρτησή του:«Συναντηθήκαμε στην πλατεία της Αγίας Σοφίας για να δείξουμε ότι είμαστε στην ίδια πλευρά με τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας και για να εκπληρώσουμε το θέλημα του μάρτυρα Ισμαήλ Χανίγια. Δεν θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε την Παλαιστίνη για έναν δίκαιο κόσμο».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Θάνατος βρέφους: Συνελήφθη η μητέρα κατά την άφιξη της στην Κύπρο - Κατηγορείται για ανθρωποκτονία

• Κάμερες τροχαίας: Θα διαγραφεί το εξώδικο αν αφήσεις πυροσβεστικό ή ασθενοφόρο να σε προσπεράσει; Τι ισχύει τελικά

• Πόσο σας στοιχίζει το χρόνο το γάλα και το ψωμί στην Κύπρο; Το κόστος θα σας εκπλήξει

• Σε ύψιστη επιφυλακή το Ισραήλ για αντίποινα από το Ιράν – 18 νεκροί από νέες επιδρομές στη Γάζα

• ΠτΔ για Βασιλικό: «Δεν θα υπάρξει συγκάλυψη για κανέναν ... αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη»

• Τουλάχιστον 17 νεκροί από το ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στη Γάζα



ΠτΔ για Κυπριακό: «Εάν υπάρχει άρνηση από τουρκικής πλευράς αυτό αποτελεί απαξίωση του Τατάρ προς ΓΓ ΗΕ »

ΠτΔ για Κυπριακό: «Εάν υπάρχει άρνηση από τουρκικής πλευράς αυτό αποτελεί απαξίωση του Τατάρ προς ΓΓ ΗΕ »

Εάν υπάρχει άρνηση από τουρκικής πλευράς στην πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ για τριμερή συνάντηση αυτό αποτελεί απαξίωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη προς τον ΓΓ των ΗΕ και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, όπως ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top