ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Ύψιστος στόχος της Κυβέρνησης η επανένωση της Κύπρου»

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Ύψιστος στόχος της Κυβέρνησης η επανένωση της Κύπρου»

Την διαβεβαίωση ότι ως Κυβέρνηση ύψιστος στόχος τους δεν είναι άλλος από την επανένωση της Κύπρου έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης την Κυριακή μιλώντας στο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Άρμου, Ανδρέα Χαραλαμπίδη και Ανδρέα Χατζηθεορή, στην Εκκλησία Αγίας Βαρβάρας Άρμου.

Παραμένουμε, είπε, «σταθερά προσηλωμένοι σε μια συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, πάντα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και φυσικά τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ».

Φέτος, ανέφερε, συμπληρώνονται 60 χρόνια από τις μάχες της Τηλλυρίας και 50 χρόνια εισβολής και κατοχής. Όσος χρόνος και αν περάσει οι πληγές του κυπριακού λαού δεν κλείνουν. Κανείς δεν ξεχνά, είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή του 37% του εδάφους της πατρίδας μας».

«Ύψιστη αποστολή μας, επιταγή και ιστορικό χρέος σε όσους έδωσαν τις ζωές τους για την ελευθερία είναι να συνεχίσουμε αδιάκοπα τις προσπάθειες για απελευθέρωση και για επανένωση της μοιρασμένης μας νήσου», συμπλήρωσε ο κ. Λετυμπιώτης.

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, πρόσθεσε, «η Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη προσπαθεί αδιάκοπα για τη δημιουργία συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν».

«Για εμάς δεν υπάρχει καμία άλλη οδός από αυτήν του τερματισμού της παράνομης κατοχής και της εξεύρεσης μιας λύσης στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Μιας λύσης που να διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που να επιτρέπει σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου ανεξαιρέτως», όπως είπε, «να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας».

Στρεφόμενος προς εσάς, τις οικογένειες και την κοινότητά τους, δηλώνω είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «ότι αποτελεί τιμή για εμένα να βρίσκομαι εδώ, για να μνημονεύσω δύο ήρωες της Κύπρου και επαναλαμβάνω τη δέσμευση της πολιτείας να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής».

Επεσήμανε ακόμη πως με ευλάβεια και αμείωτη προσήλωση, θα συνεχίσουν να αναλώνουν κάθε ικμάδα των δυνάμεων τους στην οικοδόμηση μιας Κύπρου που θα αποτελεί σύμβολο ειρήνης, σταθερότητας και προόδου στην περιοχή.

«Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα πρότυπο που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της που να εγγυάται την ελπίδα, και που θα έχει ως βάση της τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη, έτοιμη να χαράξει τη δική της ξεχωριστή πορεία στον χάρτη της παγκόσμιας ιστορίας», ανέφερε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως είναι στιγμές σαν την σημερινή που ο χρόνος και ο χώρος αποκτούν μια αφηρημένη έννοια. Πρόσθεσε πως «ψηλαφίζοντας τις σελίδες της ιστορίας, το μυαλό μας ταξιδεύει».

Διαλύει, όπως είπε, τα συρματοπλέγματα της κατοχής διασχίζει τα αλησμότητα κατεχόμενα χωριά και τις ακτές μας, εξανεμίζει το νέρος της εφιαλτικής λήθης.

Ταξιδεύει σήμερα η ψυχή μας στα μαγευτικά ακρογιάλια της Αμμοχώστου, της Κερύνειας και της Μόρφου, συμπλήρωσε, στα κάστρα του Πενταδαχτύλου, στον Άγιο Ιλαρίωνα, στο Βουφαβέντο. Στα μοναστήρια των Αποστόλων Ανδρέα και Βαρνάβα στους τόπους όπου έζησαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν εκατοντάδες συμπατριώτες μας. Νεκροί και αγνοούμενοι, πρόσφυγες και εγκλωβισμένοι, πρωταγωνιστές μιας ανελέητης σύγχρονης τραγωδίας, μιας τραγωδίας που ακόμη αναζητεί την κάθαρση και τη λύτρωση, ανέφερε.

Οφείλουμε, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, να αντλήσουμε διδάγματα, να ανακαλέσουμε μνήμες, να κατανοήσουμε τη σημασία της αποστολής μας. Κάπου διάβασα, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπς ότι «κάθε άνθρωπος, κάθε λαός, γίνεται άξιος της ιστορικής του αποστολής όσο βαθαίνει η συνείδηση που έχει για την ιστορία του».

«Η καθαρότητα αυτής της ιστορικής μνήμης διατηρεί ανεξίτηλες τις πληγές που επέφεραν η διχόνοια, ο διχασμός και οι εμφύλιες συγκρούσεις. Χρέος μας λοιπόν η ιστορική μνήμη να γίνει βίωμα, η ανάγκη της ιστορίας να συναντήσει την ιστορικότητα της ανάγκης, η επιταγή για ενότητα να μετουσιωθεί σε λύτρωση», συμπλήρωσε.

Εμπνευσμένοι από την ηρωική θυσία των ηρώων μας και όλων όσων κατέθεσαν τη ζωή τους στο θυσιαστήριο της Κυπριακής Ελευθερίας, αλλά και όσων αγωνίστηκαν για την πατρίδα μας, ας εδραιώσουμε το ανίκητο μέτωπο της ενότητας, κατέληξε.

Η πρόεδρος του ΚΣ Άρμου Ερατώ Ιωάννου ανέφερε από την πλευρά της πως η απόδοση τιμής στους ήρωες μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη και μνημόσυνα όπως το σημερινό «έχουν ως κύριο στόχο την άντληση διδαγμάτων για την καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμη δικαιωθεί για τον τόπο μας».

Μετά το μνημόσυνο ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Θάνατος βρέφους: Συνελήφθη η μητέρα κατά την άφιξη της στην Κύπρο - Κατηγορείται για ανθρωποκτονία

• Κάμερες τροχαίας: Θα διαγραφεί το εξώδικο αν αφήσεις πυροσβεστικό ή ασθενοφόρο να σε προσπεράσει; Τι ισχύει τελικά

• Πόσο σας στοιχίζει το χρόνο το γάλα και το ψωμί στην Κύπρο; Το κόστος θα σας εκπλήξει

• Ολυμπιακοί Αγώνες: Το τρολάρισμα Τεντόγλου σε Καραλή - Δείτε βίντεο

• Έχεις σκύλο και θες να πας παραλία; Νέα αναβάθμιση στη Λάρνακα - Δωρεάν κρεβατάκια και ομπρέλες για τους λουόμενους



ΠτΔ για Βασιλικό:  «Δεν θα υπάρξει συγκάλυψη για κανέναν ... αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη»

ΠτΔ για Βασιλικό: «Δεν θα υπάρξει συγκάλυψη για κανέναν ... αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη»

Δεν θα υπάρξει συγκάλυψη για κανέναν, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στις έρευνες για το Βασιλικό, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος προσωπικά αναλαμβάνει ευθύνη για αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top