ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Αδιέξοδο βλέπουν πολιτικοί και αναλυτές στα κατεχόμενα - Αμφισβητούν την πρόσκληση για τριμερή συνάντηση

Κυπριακό: Αδιέξοδο βλέπουν πολιτικοί και αναλυτές στα κατεχόμενα - Αμφισβητούν την πρόσκληση για τριμερή συνάντηση

Αδιέξοδο, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ο ΟΗΕ, βλέπουν πολιτικοί και αναλυτές στα κατεχόμενα σε σχέση με την προοπτική σύγκλησης τριμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, πρώην διαπραγματευτής και ηγέτης του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), σε νέα δημόσια τοποθέτηση του αμφισβητεί την πιθανότητα πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό. Υποστηρίζει ότι η αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ έχει ολοκληρωθεί και ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να ζητήσει τις απόψεις των δύο ηγετών για το αν υπάρχει κοινό έδαφος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ντετάι», ο κ. Όζερσαϊ θεωρεί ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα δεχόταν μια συνάντηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν.

Επιπλέον, ο κ. Οζερσάι επικρίνει τον ΟΗΕ για μη επίσημη διάψευση ή επιβεβαίωση των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή "διπλωματικό σκάνδαλο".

Εξάλλου, σε άρθρο στην ιστοσελίδα του KanalT, ο διευθυντής του καναλιού, Ρασίχ Ρεσάρ αμφισβητεί την ύπαρξη πρόσκλησης για τριμερή συνάντηση από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ισχυρίζεται ότι η πληροφορία, που δόθηκε από τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, ήταν «ψευδής και δημιουργήθηκε σκόπιμα» για να πιέσει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο αρθρογράφος επικρίνει τον Ερσίν Τατάρ για έλλειψη στρατηγικής και επικοινωνιακού σχεδίου και προβάλλει τον ισχυρισμό ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία αυτή, επιχειρεί «να εγκλωβίσει την τουρκοκυπριακή πλευρά σε μια άγονη συζήτηση περί ευθυνών για το αδιέξοδο».

Τέλος, εκφράζει απογοήτευση -όπως γράφει- για την ευκολία με την οποία η κοινή γνώμη πείθεται από «ψευδείς ειδήσεις».

Ο αρθρογράφος Γκιόχαν Αλτινέρ, σε άρθρο του στην «Κίπρις Ποστασί», ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κάνει «ψευδείς δηλώσεις» σχετικά με πρόσκληση από τον ΓΓ του ΟΗΕ για τριμερή διάσκεψη.

Ο κ. Αλτινέρ παρομοιάζει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και ισχυρίζεται ότι δημιουργεί «ψευδείς προσδοκίες για επανέναρξη συνομιλιών, ενώ η τουρκική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά πλέον λύση ομοσπονδίας».

Θεωρεί ότι η στάση της Άγκυρας αποτελεί τροχοπέδη σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και εκφράζει απαισιοδοξία για την έκβαση των επικείμενων επαφών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία Helios: Ένα «προβληματικό» αεροσκάφος και ένα σοβαρό λάθος

• Χειροπέδες σε 25χρονο για σφετερισμό ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα

• Αντιδράσεις στα Social Media: Ο Φειδίας ανέβασε βίντεο μαζί με Τουρκοκύπριο Influencer για το Κυπριακό

• Ευλογιά των πιθήκων - ΠΟΥ: Κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

• Σε φάση… «υποψηφίου» βρίσκεται ακόμη ο Φειδίας Παναγιώτου - Ποιος Κύπριος ευρωβουλευτής τον ξεπερνάει σε ακόλουθους στο «Χ» – Φωτογραφία

• Μαρία Κορτζιά: Φόρεσε matching ρούχα στους γιους της - Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες



Δεκαπενταύγουστος: Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται και «Πάσχα του καλοκαιριού» - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Δεκαπενταύγουστος: Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται και «Πάσχα του καλοκαιριού» - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Στην Κύπρο, η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ονομάζεται μάλιστα και «Πάσχα του Καλοκαιριού». Ποιος είναι όμως ο λόγος που η συγκεκριμένη γιορτή ονομάζεται και «Πάσχα του καλοκαιριού»;

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top