ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία αισιοδοξία για το Κυπριακό: Η Λευκωσία προσβλέπει στη συνάντηση με τον ΓΓ τον Σεπτέμβριο στη ΝΥ

Καμία αισιοδοξία για το Κυπριακό: Η Λευκωσία προσβλέπει στη συνάντηση με τον ΓΓ τον Σεπτέμβριο στη ΝΥ

Όσες προσπάθειες και αν καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το κυπριακό, αφού βεβαίως προηγηθεί η περιβόητη τριμερής συνάντηση, αυτό φαντάζει δύσκολο έως ακατόρθωτο. Ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε να βάλει τέλος σε μία ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ πριν σταλεί επίσημη πρόσκληση για τις 13 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία έσπευσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, να ανακοινώσει.

Αυτό που απομένει είναι το ορόσημο του Σεπτεμβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη και εκεί θα διαφανούν και οι προθέσεις του ίδιου του ΓΓ των ΗΕ κατά πόσο δηλαδή θα συνεχίσει την προσπάθεια, αλλά και η κίνηση εκ μέρους του Ερσίν Τατάρ, αν δηλαδή θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ιστορία βεβαίως επαναλαμβάνεται με την τουρκική πλευρά να τηρεί μία στάση εντελώς αρνητική-αδιάλλακτη, μέχρι να κερδίσει ακόμη περισσότερα. Ακόμα και στην περίπτωση που αποδεχθεί την τριμερή, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων θέτει ως προϋπόθεση την αναγνώριση του ψευδοκράτους-κυριαρχική ισότητα, κάτι που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί, επαναλαμβάνοντας ότι η όποια προσπάθεια, θα πρέπει να γίνει εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Μέχρι στιγμής πάντως, η Άγκυρα κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αναφορικά με τη βολιδοσκόπηση εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ για τριμερή συνάντηση, εγείροντας ερωτηματικά. Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα πολιτικοί αναλυτές, βλέπουν αδιέξοδο σε σχέση με το ενδεχόμενο σύγκλησης τριμερούς διάσκεψης, για το κυπριακό. Ο πρώην διαπραγματευτής και ηγέτης του κόμματος του λαού Κουντρέτ Οζερσάι, αμφισβητεί την πιθανότητα πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης, για το κυπριακό. Υποστηρίζει ότι η αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έχει ολοκληρωθεί και ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να ζητήσει τις απόψεις των δύο ηγετών για το αν υπάρχει κοινό έδαφος.

Νέα παρέμβαση Αβέρωφ

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «X» o Αβέρωφ Νεοφύτου επανήλθε στο θέμα της τριμερούς συνάντησης, τονίζοντας πως «ένας άγραφος νόμος στη διπλωματία λέει ότι υπάρχουν πράγματα που γίνονται, αλλά δεν λέγονται. Καθώς η τριμερής οδηγείται σε ναυάγιο, γνωρίζοντας τόσο τις προθέσεις όσο και τις απαράδεκτες θέσεις του Τατάρ, πρέπει να αναρωτηθούμε αν τηρήσαμε αυτό τον κανόνα. Αλλιώς η διχοτόμηση τσιμεντώνεται.»

ΕΔΕΚ: Σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την αδιάλλακτη στάση του κατοχικού ηγέτη, η ΕΔΕΚ επαναφέρει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό, με την εμπλοκή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του προβλήματος που είναι και η ουσία του κυπριακού, δηλαδή το θέμα της εισβολής, της συνεχιζόμενης κατοχής και του εποικισμού.

Χρίστος Ορφανίδης: Θα μας σύρουν σε διαπραγματεύσεις υποχωρήσεων

Η Τουρκία ερμηνεύει κατά το δοκούν και η επιδίωξή της είναι ο στραγγαλισμός των ελληνοκυπρίων καθώς η παρθενογένεση είναι αυτή που της δίνει όλα τα δικαιώματα που μας παρουσιάζουν, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, ο οποίος καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει σε τι είναι έτοιμος. Δεν χαράζουμε γραμμή με τα χαμόγελα και ουδείς γνωρίζει τι σκέφτεται και μέχρι που θα το πάρει. Ο κ. Ορφανίδης τονίζει πως η δήλωση Τατάρ ότι δεν έλαβε πρόσκληση από τον ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι κάτι που μας δημιουργεί ευφορία ότι τάχατες ο ψευδοπρόεδρος δεν συνεργάζεται.

«Θα μας σύρουν σε διαπραγματεύσεις υποχωρήσεων χωρίς ταυτότητα και απλά συναγελάζονται εις βάρος των συμφερόντων της Κύπρου, των πολιτών και των μελλοντικών γενεών, σε μια περίοδο που όλοι οι Πρόεδροι των κομμάτων θα βρίσκονται σε καλοκαιρινές διακοπές.

«Χειρονομίες δήθεν καλής διάθεσης και ως «καλά παιδιά» χωρίς πλαίσια, η ελληνοκυπριακή πλευρά που ουδείς γνωρίζει τι επιδιώκει και τι προσανατολισμούς έχει, μας οδηγεί σε μια πορεία πλήρης συνεργασίας με την κυβέρνηση των Αθηνών που μας θεωρεί βαρίδιο στη συνεργασία της με την Τουρκία και εμπόδιο στην ομαλοποίηση των σχέσεων της με αυτή που ο κύκλος των παραχωρήσεων της προς την Τουρκία θα είναι καταιγιστικός.»

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γεραπετρίτη, αυτό ξεκάθαρα δεικνύουν, άσχετα από δικαιολογίες για παρερμηνείες που εφευρίσκουν, οι δηλώσεις του ήταν ξεκάθαρες.»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία Helios: Ένα «προβληματικό» αεροσκάφος και ένα σοβαρό λάθος

• Χειροπέδες σε 25χρονο για σφετερισμό ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα

• Αντιδράσεις στα Social Media: Ο Φειδίας ανέβασε βίντεο μαζί με Τουρκοκύπριο Influencer για το Κυπριακό

• Ευλογιά των πιθήκων - ΠΟΥ: Κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

• Σε φάση… «υποψηφίου» βρίσκεται ακόμη ο Φειδίας Παναγιώτου - Ποιος Κύπριος ευρωβουλευτής τον ξεπερνάει σε ακόλουθους στο «Χ» – Φωτογραφία

• Μαρία Κορτζιά: Φόρεσε matching ρούχα στους γιους της - Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες



Συναγερμός στις Αρχές: Εντοπίστηκε βλήμα στη θάλασσα του Ακάμα

Συναγερμός στις Αρχές: Εντοπίστηκε βλήμα στη θάλασσα του Ακάμα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές μετά τον εντοπισμό βλήματος στη θάλασσα της Πάφου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top