ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πληροφορίες: Δικολάβο προσέλαβε το ΥΠΕΣ για το σχέδιο «κτίΖΩ»

Πληροφορίες: Δικολάβο προσέλαβε το ΥΠΕΣ για το σχέδιο «κτίΖΩ»

Στην πρόσληψη δικολάβου έχει προχωρήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου χορηγιών «κτίΖΩ» για υφιστάμενες πολυκατοικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων, ο οποίος έχει αναλάβει, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, να διαχειριστεί όλες τις περιπτώσεις με ζητήματα κληρονομικότητας και να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται σε όλες τις Υπηρεσίες/Τμήματα, ώστε να γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου στους κληρονόμους και να ξεμπλοκάρει το όλο έργο.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω διάφορων ζητημάτων που προέκυψαν στην εξέλιξη του Σχεδίου και δεν θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί πριν την έναρξη της εφαρμογής του», δήλωσε αρμόδια πηγή στο ΚΥΠΕ.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το Υπουργείο βρίσκεται σε εγρήγορση και επιλύει τα προβλήματα που παρουσιάζονται», όπως αυτό που αφορά ζητήματα κληρονομικότητας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αναγνωρίζει πως υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω διάφορων ζητημάτων που προέκυψαν στην εξέλιξη του Σχεδίου και δεν θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί πριν την έναρξη της εφαρμογής του. Ωστόσο, το Υπουργείο «βρίσκεται σε εγρήγορση και επιλύει τα προβλήματα που παρουσιάζονται», όπως αυτό που αφορά ζητήματα κληρονομικότητας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή.

Σε σχέση με την αναδόμηση πολυκατοικιών, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες για την αναδόμηση μιας πολυκατοικίας στον οικισμό «Κόκκινες», στον Δήμο Στροβόλου, όπου θα στεγαστούν οι δικαιούχοι από τρεις πολυκατοικίες του οικισμού (οι δύο κατεδαφίστηκαν και η μια θα κατεδαφιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο), ενώ από το Φθινόπωρο θα αρχίσουν οι εργασίες αναδόμησης σε ακόμη πέντε πολυκατοικίες για τις οποίες έχουν ληφθεί προσφορές και έχουν καταλήξει σε εργολάβο, δεδομένου ότι θα επιλυθούν και τα ζητήματα με την κληρονομικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του Σχεδίου «κτίΖΩ» έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή 300 δικαιούχοι και συνεπώς έχουν σχηματιστεί 19 ομάδες και για αυτές αντίστοιχα θα ανεγερθούν 19 πολυκατοικίες. Στην πρώτη φάση περιλαμβάνονται συνολικά 43 πολυκατοικίες των 6, 9 και 12 διαμερισμάτων, ενώ οι νέες πολυκατοικίες θα είναι 16-20 διαμερισμάτων, σύμφωνα με τις ομάδες που έχουν σχηματιστεί.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, 26 δικαιούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο και συνεπώς θα λάβουν το ποσό που αντιστοιχεί στο μερίδιό τους στις υφιστάμενες πολυκατοικίες (βάσει των εκτιμήσεων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του 2021) και το ποσό της χορηγίας που θα κατέβαλλε το κράτος σε περίπτωση συμμετοχής και θα αποχωρήσουν από το Σχέδιο (δεν θα λάβουν διαμέρισμα στις νέες πολυκατοικίες).

Επιπλέον, σε 169 δικαιούχους από τους 300 παραχωρείται επίδομα ενοικίου, ενώ σε δικαιούχους που το ζήτησαν παραχωρήθηκε ποσό €250 ευρώ για κάλυψη των εξόδων μετακόμισης και σε άλλους εξασφαλίστηκε αποθηκευτικός χώρος για φύλαξη των προσωπικών τους αντικειμένων, που καλύπτεται από το Υπουργείο.

Κατεδαφίσεις πολυκατοικιών άμεσης ακαταλληλότητας/ επικινδυνότητας

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση των πέντε πολυκατοικιών της πρώτης φάσης στον Δήμο Λατσιών, δύο πολυκατοικιών στον οικισμό «Κόκκινες» του Δήμου Στροβόλου και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διαγωνισμού για τις υπόλοιπες 15 περιπτώσεις.

Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, δικαιούχοι αρνούνται να εκκενώσουν τα διαμερίσματα (σε πολυκατοικίες του Δήμου Στροβόλου) και συνεπώς δεν μπορεί να προχωρήσει η κατεδάφιση και να αρχίσει η αναδόμηση στο ίδιο τεμάχιο και αυτό καθυστερεί το έργο για τις συγκεκριμένες ομάδες.

Σύμφωνα με το Άρθρο 15 του περί Οδών και Οικοδομών Νόμου, η αρμόδια αρχή για εκκένωση ακατάλληλων και επικίνδυνων οικοδομών είναι η δημοτική αρχή και ως εκ τούτου, θα πρέπει ο Δήμος να εκδώσει δικαστικό διάταγμα για εκκένωση των διαμερισμάτων.

Εγκρίθηκε πρόσθετη χορηγία σε 95 δικαιούχους από Επιτροπή Ευαλωτότητας

Εξάλλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δικαιούχων από την Επιτροπή Ευαλωτότητας και έχει εγκριθεί η παραχώρηση επιπρόσθετης χορηγίας για κάλυψη μέρους της συνεισφοράς που θα δώσουν οι δικαιούχοι.

Συγκεκριμένα, θα δοθεί επιπρόσθετη οικονομική στήριξη σε 95 δικαιούχους από το συνολικό ποσό των €975.000 που εξασφαλίστηκε από δωρεές ιδιωτικών οργανισμών και άλλων φορέων. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι ενημερώθηκαν για το ύψος της κάλυψης που θα τους δοθεί με επιστολές.

Η αξιολόγηση των περιπτώσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε στη βάση κριτηρίων και προτεραιότητα δόθηκε στην κάλυψη μέρους της συνεισφοράς σε περιπτώσεις με αποδεδειγμένες δυσκολίες κάλυψης του ποσού, όπως είναι οι λήπτες ΕΕΕ, καρκινοπαθείς, χαμηλοσυνταξιούχοι μονήρεις (χωρίς παιδιά ή άλλο τρόπο εξασφάλισης δανειοδότησης).

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ευαλωτότητας συστάθηκε ακριβώς για να μπορέσουν να βοηθηθούν οι περιπτώσεις που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να συνεισφέρουν όλο το ποσό και ιεραρχήθηκε ως πιο σημαντική η στήριξη περιπτώσεων όπως, μεταξύ άλλων, οι λήπτες του ΕΕΕ και οι καρκινοπαθείς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία Helios: Ένα «προβληματικό» αεροσκάφος και ένα σοβαρό λάθος

• Χειροπέδες σε 25χρονο για σφετερισμό ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα

• Αντιδράσεις στα Social Media: Ο Φειδίας ανέβασε βίντεο μαζί με Τουρκοκύπριο Influencer για το Κυπριακό

• Ευλογιά των πιθήκων - ΠΟΥ: Κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

• Σε φάση… «υποψηφίου» βρίσκεται ακόμη ο Φειδίας Παναγιώτου - Ποιος Κύπριος ευρωβουλευτής τον ξεπερνάει σε ακόλουθους στο «Χ» – Φωτογραφία

• Μαρία Κορτζιά: Φόρεσε matching ρούχα στους γιους της - Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες



Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Στο σημείο όπου ανευρέθει το βλήμα μετέβει πυροτεχνουργός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top