ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχέδιο κινήτρων: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση του ΟΚΥπΥ με τις συντεχνίες

Σχέδιο κινήτρων: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση του ΟΚΥπΥ με τις συντεχνίες

Δεν υπήρξε κατάληξη σε αποτέλεσμα κατά τη συνάντηση του ΟΚΥπΥ με την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και τον κλάδο ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία του ΟΚΥπΥ, στη Λευκωσία, που έγινε με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο μετά τα αποτελέσματα της μελέτης του οίκου, στον οποίο αυτή είχε ανατεθεί, για το σχέδιο κινήτρων.

Σημείωσαν ότι δεν έχουν ενώπιόν τους τους όρους εντολής της μελέτης που ανέθεσε ο ΟΚΥπΥ στον ελεγκτικό οίκο, προσθέτοντας ότι αναμένουν πρωτοβουλίες του Υπουργού Υγείας για το ζήτημα.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε πως, σε ό,τι αφορά τη μελέτη, η ΠΑΣΥΚΙ πήρε απαντήσεις από τον εκπρόσωπο του οίκου που διενήργησε τη μελέτη. «Είναι πεποίθησή μας πλέον ότι έχουμε δικαιωθεί ως προς τις θέσεις που δηλώσαμε τις προηγούμενες ημέρες», σημείωσε.

«Ο ΟΚΥπΥ παρέλαβε το κομμάτι της μελέτης που θεώρησε ότι ήταν υπέρ του», είπε ο κ. Κούμας, προσθέτοντας ότι χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Γενικού Εκτελεστικού και του Οικονομικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ να προσκαλέσει την ΠΑΣΥΚΙ ώστε να καταθέσουν επιπλέον οικονομική πρόταση. Αυτό, όπως εξήγησε, «σημαίνει ότι αναγνωρίζουν πως κάπου υπάρχει λάθος σε αυτά που έχουν αποδεχθεί και εγκρίνει», τονίζοντας ότι «θα πρέπει να είναι σωστοί απέναντι στους ιατρούς».

«Η πρόταση που έχει δοθεί σίγουρα δεν μας ικανοποιεί, όμως δεν την έχουμε πετάξει στον κάλαθο», διευκρίνισε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ. Όπως είπε, «έχουμε κάνει αντιπρόταση σε οικονομικό επίπεδο ώστε το συντομότερο να επιλυθεί το συγκεκριμένο θέμα. Δεν αποδεχθήκαμε βέβαια και την πρόταση αυτών να διασυνδεθεί με τον διάλογο που θα αρχίσει για το 2024-2026». Ανέφερε ακόμη ότι η πρόταση της ΠΑΣΥΚΙ εν μέρει δίνει μια λύση, προσθέτοντας ότι απομένει στον ΟΚΥπΥ να την επεξεργαστεί και να απαντήσει.

«Μας πιέζει ο χρόνος. Για ακόμα ένα μήνα οι γιατροί θα χάσουν τον Ιούνιο και υπάρχει το ερώτημα αν θα καταφέρουμε να βρούμε μια λύση για τον Σεπτέμβριο», συνέχισε. Σε ερώτηση αν ο ΟΚΥπΥ πρότεινε στους ιατρούς να τους καταβάλει επιπλέον ποσό πέραν από τα €2,5 εκατ. που προκύπτουν στη βάση της συμφωνίας, ο κ. Κούμας απάντησε καταφατικά, υπενθυμίζοντας ότι ο ΟΚΥπΥ είχε καταθέσει ως επίσημη πρόταση την καταβολή του ποσού των €4.100.000.

Ερωτηθείς αν πρόκειται για το ίδιο ποσό αυτή τη στιγμή, ο κ. Κούμας απάντησε «περίπου», προσθέτοντας ότι ο ελεγκτικός οίκος διαφωνεί με την ίδια την πρώτη πρόταση του ΟΚΥπΥ.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ υπενθύμισε ότι έχουν ανασταλεί τα απεργιακά μέτρα, προσθέτοντας ότι κανείς δεν τα έχει ακυρώσει.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι δόθηκε στους ιατρούς μέρος της έκθεσης του ελεγκτικού οίκου, ο Σωτήρης Κούμας είπε ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι πως ο καθένας ερμηνεύει τους όρους εντολής που υπέγραψε ο ΟΚΥπΥ μαζί με τον ελεγκτικό οίκο, ο ένας ως εντολοδόχος και ο άλλος ως ανάδοχος.

«Όπως ερμηνεύονται οι όροι εντολής, για μας το τέταρτο σημείο νομίζω ότι είναι η απάντηση ότι ο ελεγκτικός οίκος έπρεπε, αφού αναλύσει οικονομικά αυτά που συμπεριλαμβάνει η συμφωνία το 2022 και το 2023, να καταθέσει μια δική του πρόταση», υπογράμμισε. «Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό που μας έχει προωθήσει ο ΟΚΥπΥ είναι το πρώτο σημείο», συνέχισε.

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα, ο κ. Κούμας είπε ότι υπήρχαν προτάσεις από τον ελεγκτικό οίκο. Μελετώντας τα δεδομένα, φαίνεται ότι πάσχει η προηγούμενη συμφωνία, έχουν αναδειχθεί νέα δεδομένα, τα οποία κατά περίεργο λόγο ήταν παραδοχές που λήφθηκαν υπ’ όψιν για το 2022, αλλά σε ό,τι αφορά το 2023 «κρύφτηκαν πίσω από το κείμενο της συμφωνίας», ανέφερε.

«Η συμφωνία δεν είναι μόνο μια παράγραφος που άπτεται του οικονομικού ζητήματος. Έχει και άλλες παραμέτρους, οι οποίες έπρεπε να εφαρμοστούν από το 2020 όταν υπογράφηκε. Αν πάμε με νομική προσέγγιση, το ότι δεν εφαρμόστηκε συνολικά η συμφωνία, τότε δεν υπάρχει συμφωνία», υπέδειξε.

«Επαφίενται πλέον στον ΟΚΥπΥ οι περαιτέρω ενέργειες», είπε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, ο οποίος, όπως ανέφερε, μετά τη συνάντηση ζήτησε από τον ΟΚΥπΥ να του δώσει σε γραπτή μορφή πλέον την κάθε πρότασή του.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του κλάδου ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Μωϋσής Λάμπρου, εξέφρασε την ικανοποίησή του με αυτά που είπε ο ελεγκτικός οίκος υπό την έννοια ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλήφθηκε ο ίδιος ο οίκος την εντολή του ήταν περίπου αυτά στα οποία είχε επιμείνει τις τελευταίες μέρες. Ωστόσο, όπως είπε, «η εντολή που του δόθηκε από τον ίδιο τον ΟΚΥπΥ, με βάση και τη σύμβαση εργασίας στην οποία έγραψε, δεν του άφηναν περιθώρια να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό».

«Παραμείναμε στον διάλογο όσον αφορά το θέμα της διαμορφώσεως κάποιας άλλης, πιθανότατα εναλλακτικής, προτάσεως, η οποία κατ’ ουσίαν θα επιφέρει και το τέλος όλης αυτής της διαδικασίας, η οποία βαίνει ατέρμονη», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λάμπρου είπε ότι δεν έχει ακόμη τους όρους εντολής που δόθηκαν από τον ΟΚΥπΥ στον ελεγκτικό οίκο, παρότι οι ιατροί είναι συμβαλλόμενα μέρη. Οι όροι εντολής είχαν αναγνωστεί τουλάχιστον από τον ίδιο τον οίκο, πρόσθεσε. «Υπήρχε διαφορετική ερμηνεία της προτάσεως και σε αυτήν τη διαφωνία μας ουσιαστικά εστιάζουμε τα επόμενά μας βήματα και συνομιλίες», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το ποσό που προβλέπει η μελέτη ξεπερνά τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Λάμπρου εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το ποσό θα αυξηθεί σε ένα επίπεδο το οποίο ενδεχομένως θα αφήνει ικανοποιημένο όλα τα μέρη με βάση μια πιθανώς νέα συμφωνία.

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα της ΠΑΣΥΔΥ στο εν λόγω θέμα, ο κ. Λάμπρου είπε ότι η ΠΑΣΥΔΥ θα αναμένει κάποιες προτάσεις ή κάποια συνέχιση του διαλόγου με βάση τη σημερινή συνάντηση. Όπως είπε, η πρωτοβουλία του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ υπήρξε «αρκετά σημαντική» και η παρουσία του ίδιου του ΠΙΣ «αρκετά καταλυτική».

Αναμένουμε να συνεχίσει αυτός ο διάλογος μέχρι να βρεθεί μια λύση, είπε ο Μωϋσής Λάμπρου, προσθέτοντας ότι η ΠΑΣΥΔΥ έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση προς τον Υπουργό Υγείας «για να λάβει ο ίδιος κάποιες πρωτοβουλίες όσον αφορά το θέμα της επίλυσης αυτού του θέματος».

Σε ερώτηση αν στη συνάντηση συζητήθηκε και το πλαίσιο για το 2024-2026, ο κ. Λάμπρου απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι «δεν γίνεται καμία συζήτηση και καμία ταύτιση της προηγούμενης συμφωνίας με το 2024-2026». Όπως είπε, θα υπάρξουν κάποιες συνομιλίες που αφορούν το 2024-2026.

«Υπάρχει μια ανοιχτή πρόσκληση εκ μέρους του Υπουργού για τις 3 Σεπτεμβρίου, αλλά αν δεν μπουν τα πράγματα σε μια πιο σωστή τροχιά, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε και αφορά εκκρεμούντα θέματα, δεν θα γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για επόμενη συμφωνία», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Αναστολή πτήσεων σε δύο γερμανικά αεροδρόμια λόγω παρεμβάσεων ακτιβιστών

• Χειροπέδες σε 21χρονο - Τον έψαχναν για κλοπή περιουσίας και τον συνέλαβαν για κατοχή ναρκωτικών

• Φουλ ερωτευμένος ο Φειδίας Παναγιώτου – Με ποια κάνει τον γύρο της Ευρώπης – Βίντεο

• Μαρία Κορινθίου: Έκανε ανάρτηση για τη γιορτή της και ο Γιάννης Αϊβάζης τη σχολίασε

• Ψάχνετε ανάσα δροσιάς, ψυχαγωγία για τα παιδιά και φαγητό; – Ποια mall θα μείνουν ανοιχτά τον 15Αύγουστο

• Γέμισαν οι εκδρομικοί χώροι στα ορεινά - Ποιοι είναι πλήρεις και πού υπάρχει διαθεσιμότητα



Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Στο σημείο όπου ανευρέθει το βλήμα μετέβει πυροτεχνουργός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top