ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιμετρικός Λευκωσίας: Παραδίδεται σήμερα στην κυκλοφορία η Α’ φάση – Πώς θα βοηθήσει στην κίνηση

Περιμετρικός Λευκωσίας: Παραδίδεται σήμερα στην κυκλοφορία η Α’ φάση – Πώς θα βοηθήσει στην κίνηση

Μετά από μικρές καθυστερήσεις και απίστευτη ταλαιπωρία των οδηγών από τα έργα, παραδίδεται σήμερα Πέμπτη 8 Αυγούστου η πρώτη φάση του Περιμετρικού Αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων, την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, παραδίδεται στην κυκλοφορία η Πρώτη Φάση (Α1) του Περιμετρικού Αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Λευτέρης Ελευθερίου, δήλωσε πως άρχισαν από χθες να τοποθετούνται οι σχετικές πινακίδες και θα μετακινηθούν οι πλαστικοί κώνοι που υπάρχουν για να αντιληφθεί και το κοινό ότι άνοιξε ο δρόμος.

«Ο κόσμος ο οποίος έρχεται από Λάρνακα και Λεμεσό θα παίρνει την έξοδο Τσερίου και θα καταλήγει στον τερματικό κόμβο Τσερίου και από εκεί μπορεί να κινηθεί προς Τσέρι αλλά και Λακατάμια και Δευτερά. Επίσης, θα επωφεληθεί η τροχαία κίνηση από τη Δυτική Λευκωσία αφού οι οδηγοί θα μπορούν να αξιοποιούν και πάλι τον τερματικό κόμβο Τσερίου και να κατευθύνονται είτε προς Λάρνακα και Λεμεσό ή την Ανατολική Λευκωσία», υπέδειξε ο Λευτέρης Ελευθερίου.

Καθυστερήσεις στην παράδοση (;)

Τον τελευταίο μήνα υπήρξε ντόρος για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην παράδοση του έργου.

«Υπήρξαν καθυστερήσεις, δώσαμε πίστωση χρόνου στον εργολάβο μέχρι τις 15 Ιουλίου. Είχε γίνει μια υπερπροσπάθεια και από μέρους του και από μέρος των Δημοσίων Έργων και τελικά καταφέρνουμε να παραδώσουμε την Α’ φάση στη μέρα που ανακοινώσαμε», σημείωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία που ανάλαβε την αποπεράτωση του έργου, Cyfield, καλείται να πληρώσει 5,5 χιλ. ευρώ πρόστιμο για κάθε μέρα, μετά τις 15 Ιουλίου, ως πρόστιμο.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο ThemaOnline, ο CEO του Ομίλου Cyfield, Γιώργος Χρυσοχός, δήλωσε πως η εταιρεία ενημέρωσε το Τμήμα Δημοσίων Έργων με επιστολή ότι είναι έτοιμη να παραδώσει την «ουσιαστική ολοκλήρωση» του έργου από την Παρασκευή 2 Αυγούστου. Ουσιαστική, καθώς σύμφωνα με τον Γιώργο Χρυσοχό παραμένουν ακόμη κάποια μικρά έργα, όπως η τοπιοτέχνηση που θα γίνει ενδεχομένως τον Οκτώβριο και το άνοιγμα μικρών παράδρομων που εξαρτώνται από άλλα έργα, χωρίς να εμποδίζεται η χρήση του Περιμετρικού.

«Τα Δημόσια Έργα αποφάσισαν μετά από επιθεώρηση του έργου να το παραλάβουν 8 του Αυγούστου μετά από κάποιες μικροδιορθώσεις που ήθελαν. Εμείς ζητήσαμε από την αρχή παράταση μέχρι 5 του Αυγούστου αλλά λάβαμε μόνο μέχρι 15 του Ιουλίου. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε ένα φιλικό διακανονισμό. Δεν είναι ακόμη τελεσίδικη η πληρωμή του προστίμου», υπέδειξε ο Γιώργος Χρυσοχός.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η Cyfield παραδίδει τα έργα στην ώρα τους με αξιοπιστία και η όποια καθυστέρηση παρατηρήθηκε είναι πολύ μικρή.

Το έργο της πρώτης φάσης

Η Φάση Α1 αφορά αυτοκινητόδρομο μήκους 7,5 χλμ. περίπου για σύνδεση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού (Α1) με τη Λεωφόρο Τσερίου, καθώς και 10χλμ. συνδετήριων δρόμων για αποκατάσταση συνδέσεων με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

Περιλαμβάνει ανισόπεδο κόμβο παρά τη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου για είσοδο στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού και στις δύο κατευθύνσεις, γέφυρα που συνδέει τον υφιστάμενο παλαιό δρόμο Λευκωσίας – Λεμεσού (Β1) με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού (Α1), ανισόπεδο κόμβο παρά τη Βιομηχανική Περιοχή Τσερίου και ισόπεδο τερματικό κυκλικό κόμβο στη συμβολή με τις Λεωφόρους Τσερίου/Πεύκου.

Η συνέχεια του Περιμετρικού

Έχουμε ήδη προχωρήσει σε διαγωνισμό για προσφορές που αφορούν το τμήμα Β3 του Περιμετρικού που ενώνει τους κυβερνητικούς οικισμούς Ανθούπολης μέχρι τον υφιστάμενο δρόμο Λακατάμιας – Δευτεράς. Αναμένουμε τις προσφορές στις 20 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, το Τμήμα προχωρεί τις διαδικασίες για τον διαγωνισμό προσφορών για την Γ’ φάση, η οποία θα ενώνει τον υφιστάμενο κόμβο της Ανθούπολης με τον κόμβο των Εργατών, ο οποίος ήδη κατασκευάζεται στο πλαίσιο άλλου έργου. Ο διαγωνισμός για προσφορές αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές του 2025.

«Στόχος είναι όλα τα έργα που αφορούν και σχετίζονται με τον Περιμετρικό να παραδοθούν μεταξύ 2030-2032 για να μπορεί ακριβώς ο πολίτης να χρησιμοποιεί απρόσκοπτα τον αυτοκινητόδρομο από και προς Λάρνακα και Λεμεσό», τόνισε ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Λευτέρης Ελευθερίου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Αναστολή πτήσεων σε δύο γερμανικά αεροδρόμια λόγω παρεμβάσεων ακτιβιστών

• Χειροπέδες σε 21χρονο - Τον έψαχναν για κλοπή περιουσίας και τον συνέλαβαν για κατοχή ναρκωτικών

• Φουλ ερωτευμένος ο Φειδίας Παναγιώτου – Με ποια κάνει τον γύρο της Ευρώπης – Βίντεο

• Μαρία Κορινθίου: Έκανε ανάρτηση για τη γιορτή της και ο Γιάννης Αϊβάζης τη σχολίασε

• Ψάχνετε ανάσα δροσιάς, ψυχαγωγία για τα παιδιά και φαγητό; – Ποια mall θα μείνουν ανοιχτά τον 15Αύγουστο

• Γέμισαν οι εκδρομικοί χώροι στα ορεινά - Ποιοι είναι πλήρεις και πού υπάρχει διαθεσιμότητα



Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Στο σημείο όπου ανευρέθει το βλήμα μετέβει πυροτεχνουργός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top