Παρά το ναυάγιο για τριμερή συνάντηση λόγω της άρνησης του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων να αποδεχθεί μια ενδεχόμενη πρόσκληση από τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσιάζεται αισιόδοξος, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Κάνω ότι χρειάζεται» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας ικανοποίηση που ο ΓΓ των ΗΕ έχει δεσμευτεί για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό.
Προχωρώντας ένα βήμα παρά κάτω, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε αυτό το οποίο διακηρύττει από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, δηλαδή μια «θετική ατζέντα» στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Αναφέρθηκε μάλιστα σε win-win συμφωνία, βάσει του συμφωνημένου πλαισίου και των αρχών της ΕΕ. Μία τακτική την οποία ακολουθεί η Λευκωσία, η οποία εκ των πραγμάτων δεν φαίνεται να οδηγεί πουθενά, ούτε βεβαίως θα «σύρει» την τουρκική πλευρά είτε σε τριμερή, ή σε πενταμερή, είτε στην επανέναρξη του διαλόγου για το κυπριακό.
Μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχει αποδείξει με τις πράξεις της, πως ολίγον την ενδιαφέρει η ένταξή της στην ΕΕ. Το μόνο το οποίο ενδιαφέρει την Τουρκία, είναι να εισπράττει οφέλη από την ΕΕ και αυτό γίνεται. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η Λευκωσία είναι έτοιμη να προκαλέσει κόστος στην κατοχική δύναμη, η οποία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στο Κυπριακό ζήτημα δεν υπάρχει win-win συμφωνία. Κάποια πλευρά θα χάσει και κάποια θα κερδίσει και αυτό, έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο ηττημένος εδώ και πενήντα χρόνια, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει εγκλωβιστεί στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, που ούτε για αυτή τη λύση θέλουν να ακούσουν οι Τούρκοι και ο Ερσίν Τατάρ, οι οποίοι προβάλλουν τη λύση δύο κρατών. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ωστόσο ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος, με βάση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, είναι δυνατή.
Οι όποιες εξελίξεις στο κυπριακό, αναμένονται τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ και εκεί θα διαφανεί εάν υπάρχει ή όχι περιθώριο για περαιτέρω ανοίγματα- επανέναρξη ενός διαλόγου.
Ζητούν αναγνώριση της «TΔΒΚ» - Επιστολή στον Βρετανό Πρωθυπουργό
Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Keir Starmer, ζητώντας «την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» έστειλε ο «πρόεδρος» του τ/κ «συνδέσμου ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Βρετανία, Χασάν Γιλμάζ Ισίκ.
Στην επιστολή του, ο Γιλμάζ Ισίκ μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι «στο διεθνές δίκαιο έχει καταγραφεί η ύπαρξη της «ΤΔΒΚ» συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του τουρκοκυπριακού λαού».
Μια λύση σε ομοσπονδιακή βάση δεν είναι δυνατή, συνεχίζει, «δεδομένου ότι η ΕΕ αποδέχεται ως μέλος μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία που εκπροσωπείται από Ελληνοκύπριους και δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων» και υποστηρίζει ότι το ΗΒ εξαναγκάζει τους Τουρκοκύπριους να αποδεχθούν τις αρχές της ΕΕ.
«Αυτό θα καταργήσει οριστικά τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και θα οδηγήσει στην υλοποίηση της ιδέας των Ελληνοκυπρίων για Ένωση». Ο «σύνδεσμος» καλεί τα Ηνωμένα Έθνη, τη Βρετανία και την ΕΕ να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, ως τη μόνη επιλογή που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία δύο κρατών και τη συνεργασία που υπάρχει στην Κύπρο εδώ και 60 χρόνια, από το 1964 με τη Συμφωνία της Πράσινης Γραμμής, όπως υποστηρίζεται στην επιστολή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις