ΥΓΕΙΑ

Μελέτη: Η ενδομητρίωση μπορεί να τετραπλασιάσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

Μελέτη: Η ενδομητρίωση μπορεί να τετραπλασιάσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν διαγνωστεί με την πάθηση, διαπιστώνει νέα μελέτη. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η εν λόγω πάθηση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, αλλά η νέα μελέτη διαπιστώνει πώς αυτός ο κίνδυνος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τους υποτύπους της νόσου. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρόκειται για μια σχετικά μικρή αύξηση του κινδύνου συνολικά, και ότι οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση δεν πρέπει να ανησυχούν αδικαιολόγητα.

Η ενδομητρίωση είναι μια κοινή γυναικολογική πάθηση κατά την οποία ιστός που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται έξω από αυτήν, προκαλώντας πόνο, φλεγμονή και προβλήματα γονιμότητας.

«Ελπίζω ότι, σε συνεργασία με άλλους ερευνητές και ιδιαίτερα ειδικούς στον καρκίνο, μπορούμε να εξετάσουμε την ανάπτυξη μοντέλων πρόβλεψης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους γιατρούς και τους ασθενείς τους για να βοηθήσουν στη λήψη ορισμένων δύσκολων αποφάσεων», δήλωσε στο Live Science η Κάρεν Σλίπ, συν-συγγραφέας της μελέτης και επιδημιολόγος αναπαραγωγικής και περιγεννητικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA, συμμετείχαν σχεδόν 78.900 γυναίκες στις ΗΠΑ με ενδομητρίωση. Η Σλιπ και οι συνεργάτες της άντλησαν πληροφορίες για γυναίκες ηλικίας 18 έως 55 ετών από τη βάση δεδομένων πληθυσμού της Γιούτα. Η τελική κοόρτη περιλάμβανε 78.893 γυναίκες με ιστορικό ενδομητρίωσης και περίπου 379.000 γυναίκες που δεν είχαν διαγνωστεί με την πάθηση. Σε αυτές τις ομάδες, συμμετείχαν σχεδόν 600 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών.

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, λόγω της σπανιότητας του καρκίνου των ωοθηκών, η συσχέτιση με την ενδομητρίωση αύξησε μόνο τον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου κατά 10 έως 20 ανά 10.000 γυναίκες», δήλωσε η Κάρεν Σλιπ, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Αυτό το μεγάλο σύνολο δεδομένων αποκάλυψε ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση διέτρεχαν 4,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών στη διάρκεια της ζωής τους, σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν διαγνωστεί με την πάθηση. Η αύξηση του κινδύνου ήταν υψηλότερη για τους τοπικούς καρκίνους παρά για τους επιθετικούς, σε αυτή τη ομάδα.

Ωστόσο, η μελέτη έχει κάποιους περιορισμούς. Είναι πιθανό ορισμένες περιπτώσεις ενδομητρίωσης και καρκίνου των ωοθηκών να ταξινομήθηκαν εσφαλμένα ως λάθος υποτύποι, ενώ υπήρχε επίσης έλλειψη δεδομένων σχετικά με τη χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών, ορισμένα από τα οποία είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

«Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών δεν είναι σημαντικός, γιατί απλά δεν έχουμε τα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ισχύει αυτό», επισήμανε η Κρίνα Ζόντερβαν, επιδημιολόγος αναπαραγωγής και γονιδιώματος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Η ερευνήτρια τόνισε ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση δεν πρέπει να ανησυχούν αδικαιολόγητα και να προχωρούν στην αφαίρεση των ωοθηκών τους. Αυτό φέρνει την πρόωρη εμμηνόπαυση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων καταστάσεων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η οστεοπόρωση, σημείωσε.

«Δεν θα συνιστούσαμε, σε αυτό το σημείο, οποιαδήποτε αλλαγή στην κλινική περίθαλψη . Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του καρκίνου των ωοθηκών εξακολουθεί να είναι η σωματική άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα και ο περιορισμός του αλκοόλ» πρόσθεσε.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι πολύ λίγες γυναίκες με ενδομητρίωση εμφανίζουν καρκίνο των ωοθηκών — ο κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών σε όλη τη ζωή για γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση είναι 1,3% και πριν από αυτή τη μελέτη, ο αναφερόμενος κίνδυνος για τις γυναίκες με ενδομητρίωση ήταν 1,8%. Η νέα μελέτη αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο μόνο κατά 0,1% — ή περίπου 10 επιπλέον περιπτώσεις ανά 10.000 άτομα.

ΠΗΓΗ: Live Science/ertnews

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Αναστολή πτήσεων σε δύο γερμανικά αεροδρόμια λόγω παρεμβάσεων ακτιβιστών

• Χειροπέδες σε 21χρονο - Τον έψαχναν για κλοπή περιουσίας και τον συνέλαβαν για κατοχή ναρκωτικών

• Φουλ ερωτευμένος ο Φειδίας Παναγιώτου – Με ποια κάνει τον γύρο της Ευρώπης – Βίντεο

• Μαρία Κορινθίου: Έκανε ανάρτηση για τη γιορτή της και ο Γιάννης Αϊβάζης τη σχολίασε

• Ψάχνετε ανάσα δροσιάς, ψυχαγωγία για τα παιδιά και φαγητό; – Ποια mall θα μείνουν ανοιχτά τον 15Αύγουστο

• Γέμισαν οι εκδρομικοί χώροι στα ορεινά - Ποιοι είναι πλήρεις και πού υπάρχει διαθεσιμότητα



Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Στο σημείο όπου ανευρέθει το βλήμα μετέβει πυροτεχνουργός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top