ΥΓΕΙΑ

Τα δύο πρόσωπα της δίαιτας Keto: Απώλεια λίπους μεν, αλλά με κόστος για καρδιά και χοληστερόλη

Τα δύο πρόσωπα της δίαιτας Keto: Απώλεια λίπους μεν, αλλά με κόστος για καρδιά και χοληστερόλη

Η δίαιτα keto βοηθά την απώλεια λίπους, κάτι που επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά από την έρευνα. Αλλά με τι κόστος για την υγεία μας;

Η κετογονική διατροφή, γνωστή και ως δίαιτα keto, έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια λόγω της υποσχόμενης ιδιότητάς της να ενισχύει τη γρήγορη απώλεια βάρους. Ωστόσο, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports Medicine ρίχνει φως σε πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με αυτήν τη δίαιτα, συνδέοντάς την με αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης, αυξημένα επίπεδα απολιποπρωτεΐνης Β και μειωμένη εντερική μικροχλωρίδα. Τα ευρήματα αυτά της έρευνας, υποδεικνύουν σημαντικούς κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία.

Τι έδειξε η έρευνα
Η μελέτη διεξήχθη από μια συνεργατική ομάδα επιστημόνων υγείας και διατροφής από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, τα Νοσοκομεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και το Ερευνητικό Κέντρο Τεάγκας. Στόχος της μελέτης ήταν να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της κετογονικής δίαιτας στην υγεία των συμμετεχόντων.

Η έρευνα περιλάμβανε μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με 53 ενήλικες που δεν ήταν παχύσαρκοι. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη ομάδα ακολούθησε την κετογονική δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει δραστική μείωση των υδατανθράκων και αύξηση της κατανάλωσης λιπαρών από κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, τυριά, αβγά και αβοκάντο, η δεύτερη ομάδα ακολούθησε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, με στόχο την περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης, αλλά χωρίς τη δραστική μείωση των υδατανθράκων και η τρίτη ομάδα ακολούθησε μια μέτρια διατροφή ως ομάδα ελέγχου. Μετά από έναν μήνα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για να αξιολογηθούν οι αλλαγές στην υγεία τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην κετογονική δίαιτα έχασαν κατά μέσο όρο 1,6 κιλά λίπους. Ωστόσο, οι εξετάσεις έδειξαν επίσης σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις. Τα επίπεδα LDL χοληστερόλης, γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη, αυξήθηκαν κατά 16% σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Η αύξηση της LDL χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων στα τοιχώματα των αρτηριών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.

Επιπλέον, τα επίπεδα απολιποπρωτεΐνης Β αυξήθηκαν κατά 26% στους συμμετέχοντες που ακολούθησαν την κετογονική δίαιτα. Η απολιποπρωτεΐνη Β είναι μια πρωτεΐνη που συνδέεται με την ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες, ενισχύοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η μελέτη ανέδειξε επίσης μειωμένα επίπεδα ενός τύπου εντερικών βακτηρίων που είναι σημαντικά για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή βιταμίνης Β. Η διατήρηση μιας υγιούς εντερικής μικροχλωρίδας είναι σημαντική για τη γενική υγεία, καθώς επηρεάζει την πέψη, την ανοσοποιητική λειτουργία και πολλές άλλες βιολογικές διαδικασίες.

Μπορεί να φαίνεται ελκυστική, αλλά…
Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την καρδιαγγειακή υγεία και την εντερική λειτουργία. Ο Δρ. Άαρον Χένγκιστ, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δήλωσε: «Η κετογονική δίαιτα μπορεί να φαίνεται ελκυστική λόγω της γρήγορης απώλειας βάρους, αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης μάς δείχνουν ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία, ειδικά σε σχέση με την καρδιαγγειακή λειτουργία και την εντερική μικροχλωρίδα».

Η ανάγκη για προσεκτική αξιολόγηση των μακροχρόνιων επιπτώσεων της κετογονικής δίαιτας είναι προφανής. Ειδικά για άτομα με υπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις ή άλλα προβλήματα υγείας, είναι σημαντικό να συμβουλεύονται ειδικούς πριν υιοθετήσουν τέτοιες αυστηρές διατροφικές προσεγγίσεις.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Αναστολή πτήσεων σε δύο γερμανικά αεροδρόμια λόγω παρεμβάσεων ακτιβιστών

• Χειροπέδες σε 21χρονο - Τον έψαχναν για κλοπή περιουσίας και τον συνέλαβαν για κατοχή ναρκωτικών

• Φουλ ερωτευμένος ο Φειδίας Παναγιώτου – Με ποια κάνει τον γύρο της Ευρώπης – Βίντεο

• Μαρία Κορινθίου: Έκανε ανάρτηση για τη γιορτή της και ο Γιάννης Αϊβάζης τη σχολίασε

• Ψάχνετε ανάσα δροσιάς, ψυχαγωγία για τα παιδιά και φαγητό; – Ποια mall θα μείνουν ανοιχτά τον 15Αύγουστο

• Γέμισαν οι εκδρομικοί χώροι στα ορεινά - Ποιοι είναι πλήρεις και πού υπάρχει διαθεσιμότητα



Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Βλήμα στον Ακάμα: Τι εντόπισε ο πυροτεχνουργός από εξετάσεις στη σκηνή

Στο σημείο όπου ανευρέθει το βλήμα μετέβει πυροτεχνουργός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top