ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υφ. Μετανάστευσης για νεκρή ζώνη: «Ανατέθηκε μελέτη αξιολόγησης του φράκτη, θα ετοιμαστεί σχετική εισήγηση προς τον ΠτΔ»

Υφ. Μετανάστευσης για νεκρή ζώνη: «Ανατέθηκε μελέτη αξιολόγησης του φράκτη, θα ετοιμαστεί σχετική εισήγηση προς τον ΠτΔ»

Αυτοψία στη νεκρή ζώνη και συναντήσεις με επηρεαζόμενους είχε σήμερα ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωννίδης, ο οποίος ενημερώθηκε για τα προβλήματα που δημιουργεί στους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα στους γεωργούς που καλλιεργούν χωράφια εντός της νεκρής ζώνης, ο φράκτης που έχει τοποθετηθεί για περιορισμό της διέλευσης άτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές.

Ο Υφυπουργός από πλευράς του είπε ότι ήδη ανατέθηκε μελέτη αξιολόγησης του φράκτη, θα ετοιμαστεί σχετική εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να ληφθεί απόφαση.

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης είχε σήμερα συνάντηση με τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης Αυλώνας στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου του γειτονικού Ακακίου και ακολούθως επισκέφτηκε τη νεκρή ζώνη στην περιοχή του δρόμου από Ακάκι προς την κατεχόμενη Αυλώνα.

Σε δηλώσεις του στο σημείο, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης εξήγησε πως ο σκοπός της επίσκεψης του στη νεκρή ζώνη στην περιοχή, που εμπίπτει στα όρια της κατεχόμενης κοινότητας Αυλώνας, είναι να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση επί του εδάφους σε σχέση με τον φράκτη.

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης διαβεβαίωσε τους κατοίκους της περιοχής ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση αφουγκράζονται τα προβλήματα τους και γι’ αυτό, εξήγησε, έχει έρθει και ο ίδιος σήμερα στην περιοχή, για να τους ακούσει.

«Σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο μου ήρθα να διαπιστώσω επί τους εδάφους αυτά που έχουμε συζητήσει, να δω πώς ακριβώς βαίνουν τα πράγματα», σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως όπως έχει ήδη αναφερθεί «σε συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος έχει ζητήσει έκθεση για την επιχειρησιακή αξιολόγηση του συρματοπλέγματος θα καταρτιστεί μία εισήγηση ούτως ώστε με βάση τα δεδομένα βεβαίως όταν θα τα έχουμε, να ληφθεί μία απόφαση για το συρματόπλεγμα».

«Απλώς ήθελα να δω κι εγώ ίδιος πώς είναι η κατάσταση, να ακούσω κι εδώ και από τους κατοίκους της περιοχής, έτσι ώστε να έχω μια καθαρή εικόνα όταν θα έχουμε και τα δεδομένα, να είμαστε έτοιμοι να ετοιμάσουμε μία εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν με βάση την εικόνα που έχει διαμορφώσει, θεωρεί ότι το συρματόπλεγμα εξυπηρετεί σε κάτι, ο Νικόλας Ιωαννίδης ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί ο ίδιος να αξιολογήσει επιχειρησιακά το συρματόπλεγμα, προσθέτοντας πως αντιλαμβάνεται ότι δημιουργούνται κάποια πρακτικά προβλήματα στους κατοίκους τα οποία ήρθε να ακούσει και να δει.

«Απ’ κει και πέρα όταν έχουμε και την έκθεση της Αστυνομίας που είναι το σώμα ασφαλείας τότε θα μπορέσουμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετακινηθεί το συρματόπλεγμα αναλόγως των διαπιστώσεων της Αστυνομίας, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης επιβεβαίωσε πως αναλόγως των πορισμάτων και των ευρημάτων οι αρμόδιοι θα είναι σε θέση να έχουν μια πιο καλή εικόνα και να αποφασίσουν σε σχέση με την εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να ληφθεί μία απόφαση.

Σε ερώτηση ο αν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι, μετανάστες, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη νεκρή ζώνη ο Υφυπουργός Μετανάστευσης είπε ότι στους δύο καταυλισμούς στη νεκρή ζώνη υπάρχουν περίπου 70 άτομα συνολικά.

«Όπως έχουμε πει, έχει ξεκινήσει διάλογος με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ούτως ώστε να βρεθεί μία λύση, είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί, μας απασχολεί η ανθρωπιστική πτυχή γι’ αυτό παρέχουμε τα χρειώδη στους ανθρώπους αυτούς, αλλά από την άλλη όπως έχουμε πει επανειλημμένα υπάρχει η σταθερή μας θέση ότι δεν θέλουμε να δημιουργηθεί μια νέα δίοδος μέσω πράσινης γραμμής ειδικά τώρα που δεν έχουμε ροές δια θαλάσσης», επεσήμανε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Νικόλας Ιωαννίδης ανέφερε ότι η αρμοδιότητα της Ύπατης Αρμοστείας είναι η προστασία των προσφύγων οπότε προσεγγίζει το θέμα αυστηρά από μια ανθρωπιστική πτυχή, υπέδειξε ωστόσο πως για να λυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα το οποίο είναι πολυδιάστατο και πολυσύνθετο δεν είναι μόνο η ανθρωπιστική πτυχή, υπάρχει και η πολιτική, υπάρχει και η νομική πτυχή, οπότε πρέπει να υπάρχει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για να βρεθεί μια λύση.

Σε ερώτηση αν θα αλλάξει κάτι στο ζήτημα της επιτήρησης της πράσινης γραμμής με ενδεχόμενη αυστηροποίηση μέτρων, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης εξήγησε πως και αυτό πρόκειται για ένα επιχειρησιακό ζήτημα, υπενθύμισε ωστόσο πως ήδη υπάρχει ειδική μονάδα επιτήρησης.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δείχνει ότι ενδιαφέρεται για τη σωστή επιτήρηση της πράσινης γραμμής όπως επιτάσσει και ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή», είπε και επανέλαβε πως «δεν είναι σύνορο και ούτε θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνει σύνορο».

Σε ερώτηση αν η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη για ενδεχόμενες νέες μεταναστευτικές ροές λαμβάνοντας υπόψη και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Ιωαννίδης είπε έχει γίνει επικαιροποίηση του Σχεδίου Ναυκράτης που αφορά τις μεταναστευτικές ροές, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν και τα άλλα εθνικά σχέδια που αφορούν τις εκκενώσεις και την αντιμετώπιση κρίσεων.

Όπως σημείωσε, ο μηχανισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σε ετοιμότητα, «αναλόγως των περιστάσεων να διαχειριστούμε την κατάσταση», διευκρινίζοντας παράλληλα πως μια σύρραξη στην περιοχή δεν συνεπάγεται αυτομάτως και νέες μεταναστευτικές ροές. «Αυτό θα το δούμε αναλόγως το πως εξελίσσονται τα πράγματα» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση τέλος σε ό,τι αφορά την καταγγελία της ΚΙΣΑ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διοικητικό Δικαστήριο, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης είπε ότι όντως έχουν γίνει προσφυγές στο Διοικητικό Δικαστήριο εκ μέρους των κάποιον προσώπων, που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, μέσω δικηγόρου, με αίτημα την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και αρμοδίως η Νομική Υπηρεσία ως ο νομικός σύμβουλος του κράτους, χειρίζεται το θέμα σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό ενώπιον του Δικαστηρίου. «Δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να παρεμβαίνει στο έργο της δικαστικής οπότε αναμένεται να δοθεί λύση στο Δικαστήριο» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Χάρης Λοΐζου, μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αυλώνας είπε ότι το συρματόπλεγμα σίγουρα δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε σκοπό. «Είναι γι’ αυτό που είμαστε εδώ, είναι γι’ αυτό που καλέσαμε τον Υφυπουργό για να πάρει και ο ίδιος μια άποψη σε ό,τι αφορά τα συρματοπλέγματα», είπε, εξηγώντας πως τα συρματοπλέγματα είναι αχρείαστα.

«Το συρματόπλεγμα εμποδίζει ένα άτομο να το περάσει για δύο λεπτά μόνο. Μέσα σε δύο λεπτά το συρματόπλεγμα μπορεί να το περάσει ο οποιοσδήποτε. Γι’ αυτά τα δύο λεπτά δημιουργούνται τόσα και τόσα προβλήματα στην περιοχή μας», είπε.

Σε ό,τι αφορά την καγκελόπορτα που έχει τοποθετηθεί στον δρόμο Ακακίου-Αυλώνας ο κ. Λοΐζου είπε ότι την καγκελόπορτα που έχει τοποθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τη χρησιμοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη. «Κόβουν την είσοδο προς τη νεκρή ζώνη για να κάμουν κάποιους ελέγχους. Δηλαδή τα έργα τα δικά μας τα χρησιμοποιούν τα ΗΕ για ελέγχους κάτι που είναι ανεπίτρεπτο», είπε, αναφέροντας πως τα θέματα αυτά έχουν τεθεί υπόψη και του Υφυπουργού.

Είπε ακόμη ότι τα συρματοπλέγματα δημιουργούν και την αίσθηση ύπαρξης συνόρου. «Τι σημαίνει, βάζεις συρματόπλεγμα, δίνει την αίσθηση συνόρων». Δεν υπάρχουν σύνορα, τα σύνορα μας είναι πιο κάτω, στη θάλασσα, γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να αφαιρεθούν», ανέφερε.

Ο Χάρης Λοΐζου αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της παραμονής μεταναστών στη νεκρή ζώνη. «Αυτή τη στιγμή είναι 20, αύριο θα είναι 30, τι θα γίνει αν γίνουν 500 και 1.000 και τα ΗΕ τοποθετήσουν προκατασκευασμένα σπίτια γι’ αυτούς;» διερωτήθηκε, λέγοντας πως θα δημιουργηθεί ένας καταυλισμός μόνιμος με όλα τα επακόλουθα.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν προβλήματα με τους κυανόκρανους, ο κ. Λοΐζου είπε ότι χρησιμοποιούν την καγκελόπορτα που έχει τοποθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία για να κάνουν ελέγχους και να μην επιτρέπουν στους γεωργούς να πηγαίνουν παρακάτω, ζητώντας πάσο.

Κάλεσε τέλος την Κυβέρνηση να εξετάσει και άλλους τρόπους και παροχή επιπλέον κινήτρων για δραστηριοποίηση της νεκρής ζώνης για να υπάρχει κίνηση και ζωή. «Με αυτό τον τρόπο τη διεκδικούμε, με την παρουσία μας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα τη διεκδικούμε, με την παρουσία μας. Αν δεν ήμασταν εμείς εκεί, σαν γεωργοί, σίγουρα η νεκρή ζώνη θα ήταν χαμένη», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία Helios: Ένα «προβληματικό» αεροσκάφος και ένα σοβαρό λάθος

• Χειροπέδες σε 25χρονο για σφετερισμό ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα

• Αντιδράσεις στα Social Media: Ο Φειδίας ανέβασε βίντεο μαζί με Τουρκοκύπριο Influencer για το Κυπριακό

• Ευλογιά των πιθήκων - ΠΟΥ: Κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

• Σε φάση… «υποψηφίου» βρίσκεται ακόμη ο Φειδίας Παναγιώτου - Ποιος Κύπριος ευρωβουλευτής τον ξεπερνάει σε ακόλουθους στο «Χ» – Φωτογραφία

• Μαρία Κορτζιά: Φόρεσε matching ρούχα στους γιους της - Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες



Συναγερμός στις Αρχές: Εντοπίστηκε βλήμα στη θάλασσα του Ακάμα

Συναγερμός στις Αρχές: Εντοπίστηκε βλήμα στη θάλασσα του Ακάμα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές μετά τον εντοπισμό βλήματος στη θάλασσα της Πάφου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top