ΔΙΕΘΝΗ

Ανάλυση BBC News: Το χρονικό και οι αιτίες των ταραχών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ανάλυση BBC News: Το χρονικό και οι αιτίες των ταραχών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τον θάνατο τριών μικρών κοριτσιών από επίθεση με μαχαίρι σε μάθημα χορού στην παραθαλάσσια πόλη Σάουθπορτ, στη βόρεια Αγγλία, ακολούθησαν οι χειρότερες ταραχές που έχει δει το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Η βία σε πόλεις της Αγγλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, τροφοδοτήθηκε από την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, την ακροδεξιά και το αντιμεταναστευτικό αίσθημα, σημειώνει σε ανάλυσή του το BBC News.

Στις 29 Ιουλίου, η Μπέμπε Κινγκ, έξι ετών, η Έλσι Ντοτ Στάνκομπ, επτά ετών, και η Άλις ντα Σίλβα Αγκιάρ, εννέα ετών, σκοτώθηκαν σε επίθεση με μαχαίρι σε εκδήλωση χορού και γιόγκα με θέμα την Τέιλορ Σουίφτ. Οκτώ ακόμη παιδιά και δύο ενήλικες τραυματίστηκαν.

Αργότερα την ίδια ημέρα, η αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε έναν 17χρονο από ένα κοντινό χωριό και ότι δεν αντιμετωπίζει το περιστατικό ως σχετιζόμενο με την τρομοκρατία.

Οι λανθασμένες εικασίες και τα πρώτα επεισόδια
Σχεδόν αμέσως μετά την επίθεση, οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λανθασμένες εικασίες ότι ο ύποπτος ήταν ένας αιτών άσυλο που έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο με πλοίο το 2023, με ένα λανθασμένο όνομα να κυκλοφορεί ευρέως. Υπήρξαν επίσης αβάσιμες φήμες ότι ήταν μουσουλμάνος.

Στην πραγματικότητα, όπως ανέφεραν το BBC και άλλα μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος γεννήθηκε στην Ουαλία και οι γονείς του είναι από τη Ρουάντα. Η αστυνομία κάλεσε το κοινό να μην διαδίδει «ανεπιβεβαίωτες εικασίες και ψευδείς πληροφορίες».

Το επόμενο βράδυ, περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι συμμετείχαν σε ολονυκτία για τα θύματα στο Σάουθπορτ. Αργότερα, ξέσπασαν βίαια επεισόδια κοντά σε τοπικό τζαμί. Ο κόσμος πέταξε τούβλα, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα κατά του τζαμιού και της αστυνομίας, ένα βαν της αστυνομίας πυρπολήθηκε και 27 αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Η αναταραχή καταδικάστηκε ευρέως. Ο τοπικός βουλευτής Πάτρικ Χέρλεϊ δήλωσε ότι «κακοποιοί» είχαν ταξιδέψει στην πόλη για να χρησιμοποιήσουν το θάνατο τριών παιδιών «για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς», ενώ ο πρωθυπουργός Κιρ Στάμερ κατήγγειλε τον «όχλο που κάνει πλιάτσικο στους δρόμους του Σάουθπορτ».

Πώς εξαπλώθηκε η βία

Η συγκεκριμένη συγκέντρωση είχε συζητηθεί σε κλειστές αντιμεταναστευτικές ομάδες συζήτησης στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Η αστυνομία δήλωσε ότι στα επεισόδια πιστεύεται ότι συμμετείχαν υποστηρικτές της διαλυμένης πλέον ακροδεξιάς ομάδας English Defence League (EDL).

Την επομένη της εξέγερσης στο Σάουθπορτ, ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις στο Λονδίνο, το Χάρτλπουλ και το Μάντσεστερ, τις οποίες η αστυνομία συνέδεσε με το Σάουθπορτ. Περισσότερες πραγματοποιήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με πολλές από αυτές να στοχεύουν τζαμιά και ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο.

Παρόλο που δεν υπήρχε μια ενιαία οργανωτική δύναμη, η ανάλυση από το BBC της δραστηριότητας στα κύρια μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε μικρότερες δημόσιες ομάδες δείχνει ένα σαφές μοτίβο με influencers να παρακινούν τον κόσμο σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Πολλαπλοί influencers από διαφορετικούς κύκλους ενίσχυσαν τους ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την ταυτότητα του δράστη, φτάνοντας σε ένα μεγάλο ακροατήριο – συμπεριλαμβανομένων απλών ανθρώπων χωρίς καμία σχέση με ακροδεξιά άτομα και ομάδες.

Στο X, ο ιδρυτής της EDL, ακροδεξιός ακτιβιστής και καταδικασμένος εγκληματίας Τόμι Ρόμπινσον, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Στίβεν Γιάξλεϊ–Λένον, ανάρτησε εμπρηστικά μηνύματα προς τους σχεδόν ένα εκατομμύριο ακόλουθούς του, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Κύπρο.

Ένας influencer στο X που συνδέεται με τον Γιάξλεϊ–Λένον, ο οποίος γράφει ως Lord Simon, ήταν από τους πρώτους που κάλεσαν δημοσίως σε πανεθνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Πού έλαβαν χώρα οι ταραχές και τι συνέβη
Έκτοτε ξέσπασαν ταραχές σε ολόκληρη την Αγγλία, από το Πλίμουθ στη νότια ακτή έως το Σάντερλαντ στα βορειοανατολικά. Έχουν επίσης σημειωθεί ταραχές στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πλήθη επιτέθηκαν σε τζαμιά και χώρους φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, αυτοκίνητα και κτίρια – ανάμεσά τους και μια βιβλιοθήκη – πυρπολήθηκαν και καταστήματα λεηλατήθηκαν.

Έχουν ξεκινήσει έρανοι για ορισμένους από τους πληγέντες – ένας από αυτούς, που δημιουργήθηκε για την ενίσχυση ενός πληγέντος τζαμιού στο Χάρτλπουλ, είδε τον αρχικό στόχο των 200 λιρών να ξεπερνιέται μέσα σε 15 λεπτά.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες στο Μέρσεϊσαϊντ κάλεσαν τους ανθρώπους να παραμείνουν «ήρεμοι και ειρηνικοί» μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ και να θυμούνται ότι «υπάρχουν πολλά περισσότερα που μας ενώνουν από όσα μας χωρίζουν».

ΠΗΓΗ: CNN.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία Helios: Ένα «προβληματικό» αεροσκάφος και ένα σοβαρό λάθος

• Χειροπέδες σε 25χρονο για σφετερισμό ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα

• Αντιδράσεις στα Social Media: Ο Φειδίας ανέβασε βίντεο μαζί με Τουρκοκύπριο Influencer για το Κυπριακό

• Ευλογιά των πιθήκων - ΠΟΥ: Κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

• Σε φάση… «υποψηφίου» βρίσκεται ακόμη ο Φειδίας Παναγιώτου - Ποιος Κύπριος ευρωβουλευτής τον ξεπερνάει σε ακόλουθους στο «Χ» – Φωτογραφία

• Μαρία Κορτζιά: Φόρεσε matching ρούχα στους γιους της - Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες



Συναγερμός στις Αρχές: Εντοπίστηκε βλήμα στη θάλασσα του Ακάμα

Συναγερμός στις Αρχές: Εντοπίστηκε βλήμα στη θάλασσα του Ακάμα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές μετά τον εντοπισμό βλήματος στη θάλασσα της Πάφου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top