ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Πανέτοιμη η Κύπρος για το «ΕΣΤΙΑ» - Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο στη Γάζα

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Πανέτοιμη η Κύπρος για το «ΕΣΤΙΑ» - Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο στη Γάζα

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Κύπρος για τον επαναπατρισμό-υποδοχή ξένων υπηκόων που αναμένεται να απομακρυνθούν, λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Έτοιμο το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» δηλώνει την ίδια ώρα το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ενημέρωσε σχετικά, όλες τις διπλωματικές  αποστολές και τους διεθνείς οργανισμούς. Σύμφωνα με ρηματική διακοίνωση, οποιαδήποτε αιτήματα για υπερπτήσεις, προσγειώσεις και ελλιμενίσεις, μπορούν να υποβάλλονται στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ.

Έτοιμη δηλώνει και η Πολιτική Άμυνα, η οποία προχώρησε στην ετοιμασία των χώρων υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας και στα λιμάνια, ενώ έχουν διαμορφωθεί κάποιες αίθουσες με όλα τα απαραίτητα.

Ο ρόλος της Κύπρου ως ανθρωπιστικός κόμβος

Νίκος Χριστοδουλίδης και Αλ Σίσι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις και τον κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε τη βαθιά του ανησυχία για τη δεινή κατάσταση στη Γάζα, εξέφρασε τη λύπη του για τις απώλειες αμάχων και υπογράμμισε τον σημαντικό και συνεχή διαμεσολαβητικό ρόλο του Προέδρου της Αιγύπτου για επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ετοιμότητα της Κύπρου να εφαρμόσει τον αξιόπιστο ρόλο της ως ανθρωπιστικός κόμβος σε περιόδους ανάγκης, πάντα σύμφωνα με την αρχή της πολιτικής της να αποτελεί μέρος της λύσης και με στόχο την προώθηση συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας.

Fake news και ο χαρτοπόλεμος μεταξύ ΑΚΕΛ και κυβέρνησης

Μέσα σε όλο το σκηνικό των τελευταίων ημερών και την ώρα που η Μέση Ανατολή φλέγεται, συνεχίστηκε η αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και κυβέρνησης, με αφορμή την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Κύπρο. Το ΑΚΕΛ ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλογιστεί τους κινδύνους με την κυβέρνηση να απαντά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημείωσε ότι η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει νηφαλιότητα, σοβαρότητα και αποφυγή αβίαστης υιοθέτησης ψευδών ειδήσεων, που στοχεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και κυβέρνησης πήρε θέση η Αννίτα Δημητρίου, η οποία όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Κύπρος οφείλει να λειτουργεί ως κόμβος σταθερότητας, σε μια ταραχώδη περιοχή σε στενή συνεργασία με την ΕΕ και τους άλλους συμμάχους της. Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημειώνει πως η αμφισβήτηση του δυτικού προσανατολισμού της χώρας, συρρικνώνει τον γεωπολιτικό της ρόλο και πλήττει κατάφωρα το εθνικό συμφέρον.

Την ίδια ώρα, στρέφει τα «πυρά» προς το ΑΚΕΛ τονίζοντας πως οι ιδεολογικές αγκυλώσεις, μόνο στην απομόνωση μπορούν να μας οδηγήσουν.

Αποτροπιασμός για την επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο στη Γάζα

Αποτροπιασμό εκφράζει η Λευκωσία για την επίθεση που δέχθηκε σχολείο στη Γάζα από Ισραηλινές δυνάμεις, που είχε ως αποτέλεσμα 93 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «X», το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει πάντα να τηρείται.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία»

Η Φραντσέσκα Αλμανέζε, κατηγόρησε το Ισραήλ για «γενοκτονία» των Παλαιστινίων, έπειτα από ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον σχολείου στη Γάζα.

«Το Ισραήλ διαπράττει μία γενοκτονία Παλαιστινίων, μία συνοικία τη φορά, ένα νοσοκομείο τη φορά, ένα σχολείο, ένας καταυλισμός προσφύγων, μία ζώνη ασφαλείας, έπειτα από 10 και πλέον μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, σε ανάρτησή της, στην πλατφόρμα <X>.

Αντίδραση από τον Λευκό Οίκο

Σύμφωνα με το ΑΠΕ οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους μετά το πολύνεκρο ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σάβετ, «αυτό καταδεικνύει τον επείγοντα χαρακτήρα επίτευξης μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και για τους ομήρους, μια συμφωνία για την οποία συνεχίζουμε να εργαζόμαστε».

Τρομοκρατημένος ο Ζοζέπ Μπορέλ - Σοκαρισμένο το Λονδίνο

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το πολύνεκρο ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου στη Γάζα, ενώ την ίδια στιγμή δήλωσε «τρομοκρατημένος από τις αποτροπιαστικές εικόνες του σχολείου που χρησιμοποιείτο ως καταφύγιο. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτές τις σφαγές, έγραψε ο Μπορέλ στο X.

Η Βρετανία δηλώνει «σοκαρισμένη» από το πολύνεκρο ισραηλινό βομβαρδισμό και ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός. «Η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους, το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο> δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι στο «X».

Blame game Ισραήλ και Χαμάς

Η νέα πολύνεκρη επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο  δυναμιτίζει την προοπτική επίτευξης συμφωνίας. Η Χαμάς χαρακτηρίζει το χτύπημα «έγκλημα πολέμου.. Από την άλλη, ο Ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται πως προχώρησε σε «πλήγμα ακριβείας» εναντίον «τρομοκρατών» οι οποίοι επιχειρούσαν σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου εγκατεστημένο μέσα στο σχολείο Ατ Τάμπιν, δίπλα στο τέμενος Νταράζ Τούφα.

Το νέο πολύνεκρο χτύπημα έρχεται αμέσως μετά την πρόταση των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, στις 15 Αυγούστου, προκειμένου να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ενώ όλες οι ελπίδες εξανεμίζονται για σύναψη συμφωνίας, ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα, την απάντηση της Χεζμπολάχ και του Ιράν, στον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς και κορυφαίου στελέχους της Χεζμπολάχ.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το Ιράν θα επιτεθεί την ιερή μέρα Tisha Β’ΑνΗ ιερή μέρα των Εβραίων ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου.

Είναι η μέρα που οι Εβραίοι θρηνούν για την πρώτη και τη δεύτερη καταστροφή του ναού του Σολομώντα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία Helios: Ένα «προβληματικό» αεροσκάφος και ένα σοβαρό λάθος

• Χειροπέδες σε 25χρονο για σφετερισμό ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα

• Αντιδράσεις στα Social Media: Ο Φειδίας ανέβασε βίντεο μαζί με Τουρκοκύπριο Influencer για το Κυπριακό

• Ευλογιά των πιθήκων - ΠΟΥ: Κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

• Σε φάση… «υποψηφίου» βρίσκεται ακόμη ο Φειδίας Παναγιώτου - Ποιος Κύπριος ευρωβουλευτής τον ξεπερνάει σε ακόλουθους στο «Χ» – Φωτογραφία

• Μαρία Κορτζιά: Φόρεσε matching ρούχα στους γιους της - Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες



ΥΠΕΞ:  «Ας τερματίσουμε την κατοχή και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά»

ΥΠΕΞ: «Ας τερματίσουμε την κατοχή και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά»

Ας τερματίσουμε την κατοχή, ας γιατρέψουμε τις πληγές και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά, τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος με αφορμή την 50ή επέτειο από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top